Αρκετά συχνά τα παιδιά ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας, διότι βλέπουν ένα άσχημο όνειρο που τους δημιουργεί φόβο και έντονη ανησυχία. Αυτό συνήθως παρατηρείται από την ηλικία των 2 ετών και μετά.
Η συχνότητα των ονείρων με φοβικό περιεχόμενο συχνά αυξάνεται ως συνέπεια του άγχους που βιώνει το παιδί για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα είτε λόγω της κούρασης που νιώθει έπειτα από κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα, είτε και κάποιες φορές λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, είτε ακόμη από την έκθεσή του σε καταστάσεις που του πυροδοτούν ψυχικό στρες.
Άλλες φορές ξυπνά τρομαγμένο και κάποιες άλλες φορές διηγείται το άσχημο όνειρο που είδε την επόμενη ημέρα. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως τα παιδιά δε θέλουν να το συζητήσουν με τους γονείς τους, επειδή φοβούνται ακόμη και να το σκεφθούν. Προτιμούν λοιπόν είτε να έρχονται στο κρεββάτι των γονιών τους είτε να κοιμούνται με τον έναν γονιό στο δωμάτιό του κλπ. Η συνήθεια αυτή ασφαλώς και δεν αποτελεί καμία βοήθεια ή λύση στο πρόβλημα του φόβου του παιδιού.
Οι γονείς όμως μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά το παιδί τους να αντιμετωπίσει τα όνειρα που του προκαλούν φόβο. Άλλωστε, όταν ένα παιδί καταφέρνει να αντιμετωπίζει τις άσχημες στιγμές στα όνειρά του, σταδιακά γίνεται ικανό να χειρίζεται διάφορες δυσκολίες στην καθημερινότητά του.
Τι όμως μπορούν να κάνουν οι γονείς
- Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και να μη φωνάξετε στο παιδί.
- Χαϊδέψτε ήρεμα και στοργικά το παιδί σας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, μέχρι να ηρεμήσει.
- Την επόμενη ημέρα συζητήστε μαζί του για το όνειρο που είδε, εάν φυσικά το επιθυμεί.
- Προτρέψτε το να σας περιγράψει τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στο όνειρό του, επισημαίνοντάς του ποια από αυτά του φαίνονται φιλικά και ποια εχθρικά.
- Προσπαθήστε να αναγνωρίστε ποια είναι η αιτία του φόβου του∙ μια ταινία που είδε στην τηλεόραση, κάποια έντονη διαφωνία που συνέβη μεταξύ των γονέων του, μια αλλαγή στην καθημερινή του ρουτίνα κλπ.
- Κατευνάστε το φόβο του ζητώντας για παράδειγμα να ζωγραφίσει το πρόσωπο που φοβάται στο όνειρό του.
- Προτείνετε στο παιδί σας εναλλακτικά σενάρια, ώστε να τροποποιηθεί το περιεχόμενο του άσχημου ονείρου του και να καταλήγει σε ένα «όμορφο» τέλος.
- Καλό θα ήταν να καθορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κατά τις βραδινές ώρες. Η διασφάλιση της ρουτίνας είναι πολύ σημαντική για όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα όμως για τις μικρότερες ηλικίες.
- Τα περισσότερα άσχημα όνειρα σχετίζονται με ήρωες και έργα που βλέπουν τα παιδιά είτε στην τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί δε βλέπει ακατάλληλα έργα με σκηνές βίας- τρόμου που τραυματίζουν τον παιδικό ψυχισμό.
- Αν δείτε ότι οι φόβοι του παιδιού σας επιμένουν σε συχνότητα και σε ένταση, ζητήστε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.
Ιωάννης Κυργιόπουλος
Ψυχολόγος (Msc Σχολικής Ψυχολογίας)
E–mail: johnkyr76@yahoo.gr