Πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου στο Goethe-Institut Athen η φετινή Γενική Συνέλευση του EURead με τίτλο Promoting Literacy in a Changing World.
Το EURead είναι ένα δίκτυο 34 οργανώσεων που προωθούν την ανάγνωση σε 23 χώρες της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 2000 και στόχος του είναι η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργασιών και η διαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη του γραμματισμού και την προώθηση της ανάγνωσης στην Ευρώπη.
Στο EURead συμμετέχουν οργανώσεις με ιστορία δεκαετιών και δράσεις μεγάλης εμβέλειας, όπως το Γερμανικό Ίδρυμα Ανάγνωσης, το Book Trust από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Scottish Book Trust, το Φινλανδικό Κέντρο Ανάγνωσης και η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών, αλλά και οργανώσεις με ιστορία λιγότερων χρόνων και δράσεις μικρότερης εμβέλειας, όπως το Διαβάζοντας Μεγαλώνω που εντάχθηκε στο EURead το 2018 και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις του δικτύου.
Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε εξαίρετες ομιλίες και να συνομιλήσουμε με μερικούς από τους αξιόλογους ανθρώπους που βρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση. Οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του EURead, στις οποίες συμμετέχουν ένας ή δύο εκπρόσωποι από κάθε οργάνωση, αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα του γραμματισμού και της ανάγνωσης. Ταυτόχρονα, αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης για τις παραμέτρους που συνδιαμορφώνουν το περιβάλλον της ανάγνωσης στην κάθε χώρα, αλλά και για τους στόχους και τις προτεραιότητες των οργανώσεων, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, για τις συμμαχίες τους στην κοινωνία, για τις συνεργασίες τους με τους θεσμικούς φορείς, για τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών και των προγραμμάτων τους. Στη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων γίνεται, επίσης, συζήτηση επί θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών.
Η φετινή Γενική Συνέλευση του EURead με τίτλο Promoting Literacy in a Changing World έγινε στις 3 και 4 Ιουνίου στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις του Goethe-Institut Athen με τη βραβευμένη ελληνική οργάνωση Διαβάζοντας Μεγαλώνω να αποτελεί τον φιλόξενο οικοδεσπότη.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τα ειδικά προγράμματα πρώιμων αναγνωστικών παρεμβάσεων και δωρεάς βιβλίων, καθώς και η επίδραση των νέων μέσων. Δόθηκε έμφαση στη χάραξη στρατηγικών αναβάθμισης του γραμματισμού και της ανάγνωσης στην πολιτική ατζέντα.
Στη Συνέλευση συμμετείχαν 35 άτομα από 16 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία).
Ευχαριστούμε θερμά την Άβα Χαλκιαδάκη.