Το ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Harper Collins. «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε πως η Τζούντιθ Κερ, συγγραφέας και εικονογράφος των The Tiger Who Came to Tea (Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη), When Hitler Stole Pink Rabbit (Όταν ο Χίτλερ έκλεψε το Ροζ Κουνέλι), Mog the Forgetful Cat (Μογκ, η ξεχασιάρα γάτα) και πολλών άλλων κλασικών παιδικών βιβλίων, πέθανε στο σπίτι της χθες σε ηλικία 95 ετών έπειτα από σύντομη ασθένεια». Το σπίτι στο οποίο έμενε με τον σύζυγό της από το 1962.
Με το θρυλικό “Η Τίγρη που ήρθε για επίσκεψη” έκλεψε τις καρδιές εκατομμυρίων παιδιών και μεγαλύτερων αναγνωστών. Ένα βιβλίο από το μακρινό 1968 όταν η Τζούντιθ Κερ ήταν 40 ετών και μάνα ενός κοριτσιού, της Τέισι. Έχοντας κουραστεί από τις τετριμμένες και δίχως φαντασία ιστορίες στα παιδικά βιβλία της εποχής, με το διάχυτο διδακτισμό και την μπεμπέ αφήγηση να κυριαρχούν, σκάρωσε την ιστορία με την τίγρη για να νανουρίζει την κόρη της. Η έμπνευση της ήρθε μετά από μια από τις πολλές επισκέψεις στο ζωολογικό κήπο και η συγγραφή και εικονογράφησή του κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. “Πες μου την Τίγρη”, της έλεγε ξανά και ξανά η κόρη της τις νύχτες.
Η Εβραϊκής καταγωγής Anna Judith Gertrud Helene Kerr, όπως είναι το πλήρες όνομά της, ερμηνεύτηκε με διάφορους τρόπους για την τίγρη της. Αρκετοί επέμειναν ότι πίσω από την τίγρη κρύβεται εκείνος ο φόβος της ξαφνικής εισβολής από τους Ναζί στο σπίτι της, καθότι ο πατέρας της, Άλφρεντ Κερ (1867-1948), ήταν ενοχλητική για τους Ναζί θεατρική πένα της εποχής και συν τοις άλλοις ήτο και Εβραίος, συνδυασμός εγκληματικός για το καθεστώς. Άλλωστε το όνομά του είχε γραφτεί στη λίστα θανάτου που έφτιαχναν με επιμέλεια οι θιασώτες του καλπάζοντος ολοκληρωτισμού. Η μητέρα της, Τζούλια, ήταν συνθέτης. Bad family or Nazis. Που ευτυχώς για εκείνους, δραπέτευσαν λίγο πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, πρώτα σε Ελβετία και Γαλλία και κατόπιν, οριστικά, στην Αγγλία. Ωστόσο, η ίδια η Κερ αρνήθηκε όλες τις φορές τη σύνδεση αυτή των κριτικών/μελετητών με την πίεση του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού. “Είναι απλώς μια ιστορία καληνύχτας”, τόνιζε πάντα προσθέτοντας πως η ιδέα για την τίγρη της ήρθε μια μέρα που επισκέφθηκε τον ζωολογικό κήπο με την Τέισι και πως το ζώο ήταν ακίνδυνο.
Η οικογένεια της Κερ, η οποία γεννήθηκε στο Βερολίνο, έφυγε από τη Γερμανία τον Μάρτιο του 1933 για να διαφύγει από την άνοδο του ναζιστικού κόμματος και έφθασε μέσω Ελβετίας και μετά Παρισιού στην Αγγλία. Τα βιβλία του πατέρα της κάηκαν από τους Ναζί μαζί με χιλιάδες άλλα. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Judith Kerr εργάστηκε για τον Ερυθρό Σταυρό, βοηθώντας τους τραυματίες στρατιώτες, προτού λάβει μια υποτροφία για να σπουδάσει στην Κεντρική Σχολή Καλών Τεχνών. Εργάστηκε ως σχεδιάστρια υφασμάτων, δασκάλα εικαστικών και κειμενογράφος στο BBC προτού σταματήσει να εργάζεται για να μεγαλώσει μαζί τον άνδρα της, τον γνωστό σεναριογράφο Nigel “Tom”
Kneale, τα δύο παιδιά τους (Τέισι 1958, Μάθιου 1960). Έμειναν μαζί μέχρι το θάνατό του, το 2006. Η Τέισι έγινε ηθοποιός και ζωγράφος, ο Μάθιου συγγραφέας κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο Βιβλίο της Χρονιάς στα βραβεία βιβλίων Whitbread το 2000.
Η Κερ έγραψε και εικονογράφησε πάνω από 20 βιβλία. Τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.
Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση του αριστουργηματικού της “Η τίγρη που ήρθε για επίσκεψη” πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://www.elniplex.com/%CE%B7-%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CF%81%CE%B8%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7/