"Ενώ προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας τα πάντα γύρω από τη ζωή, τα παιδιά μας μαθαίνουν τι είναι η ζωή."
William Saroyan
Για τα παιδιά η ζωή είναι παιχνίδι. Δεν έχει σημασία το φύλο ή η εθνικότητα, η κοινωνική ή οικονομική κατάσταση. Μεγαλώνουν αναζητώντας το παιχνίδι. Και πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το παιχνίδι συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, φυσική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Κι αν είμαστε αρκετά παρατηρητηκοί, μέσα από το παιχνίδι τους μπορούμε να μάθουμε στοιχεία και πτυχές του χαρακτήρα τους που αγνοούσαμε.
Κάποιες φορές, μας κάνουν την τιμή και μας προσκαλούν να παιχνίδια τους. Παρατηρούμε ότι τα παιδιά πλέον αναζητούν στστο πρόσωπο του γονιού έναν συμπαίκτη, αλλά και οι γονείς αισθάνονται την ανάγκη να παίξουν με τα παιδιά τους,. Η τάση αυτή χαρακτηρίζει κυρίως, τη δυτική, σύγχρονη κυρίως κουλτούρα καθώς μερικές δεκαετίες ήταν ένα μάλλον σπάνιο φαινόμενο.
Αλήθεια, παίζετε με τα παιδιά σας ή μήπως θεωρείτε το παιχνίδι χάσιμο χρόνου; Όποια κι αν είναι η άποψή σας, θα συμφωνήσετε ότι εκείνες οι στιγμές πραγματικής χαλάρωσης και διασκέδασης με το παιδί, αφενός είναι ανεκτίμητες, αφετέρου ενισχύουν το "δεσιμο" και τη σχέση γονιού – παιδιού. Υπάρχουν βέβαια, κι εκείνες οι στιγμές που ένα παιχνίδι καταλήγει σε πραγματικό εφιάλτη για όλη την οικογένεια. Ξεσπάσματα, φωνές, διαμαρτυρίες για μια ενδεχόμενη ήττα και παιχνίδια που εκσφενδονίζονται είναι μερικές αναμενώμενες αντιδράσεις. Αν μάλιστα καταφέρουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, τα αρνητικά περιστατικά συνήθως περιορίζονται.
Σαν γονιός προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι:
Το παιχνίδι δεν είναι καταναγκασμός αλλά διασκέδαση. Τα παιδιά έχουν ιδέες και φαντασία και είναι σίγουρο ότι μπορούν να σκεφτούν πολλά παιχνίδια διασκεδαστικά.
Το "παιχνίδι" δεν παίζεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα. Εν ολίγοις, μερικά λεπτά πραγματικής διασκέδασης αρκούν.
Αφήνω τα παιδιά να θέσουν τους κανόνες, με αυτό τον τρόπο παίρνουν πρωτοβουλίες και νιώθουν σημαντικά.
Προσπαθώ να μην καλλιεργώ ανταγωνιστικό κλίμα. Όλοι θέλουν να κερδίζουν αλλά είναι σημαντκιότερο να διασκεδάζουμε ακόμα και με την ήττα μας.
Το παιχνίδι γονιού-παιδιού δεν αντικαθιστά το παιχνίδι με τους συνομίληκους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και πρέπει με κάθε ευκαιρία να παίζουν με άλλα παιδιά. Πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο του kidsweb για το παιχνίδι με ομιλήτρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, Σοφία Αυγητίδου.