Είναι από τους κορυφαίους θιάσους θεατρικών παραστάσεων για παιδιά. Φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια δημιουργικής πορείας με εξαίρετες παραστάσεις, χιλιάδες θεατές, θετικές κριτικές και κάμποσες διακρίσεις.
Μιλάμε για τη γνωστή ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ η οποία, ανάμεσα σε άλλες παραστάσεις, φέτος ξαναφέρνει στο θεατρικό σανίδι του Μιχάλης Κακογιάννης το έργο «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ!», που την καθιέρωσε στην κορυφή στον χώρο του Θεάτρου για παιδιά.
Το κείμενο υπογράφουν οι, δύο φορές βραβευμένοι με το Κρατικό Βραβείο, συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, ιδρυτικά μέλη της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει – για άλλη μια φορά – ο Γκάυ Στεφάνου που με τα ευρήματα και τις ευφυείς ιδέες του ανανεώνει συνεχώς το ενδιαφέρον των θεατών. Αλλά σήμερα θα αφήσουμε τους τρεις δημιουργούς στην ησυχία τους και θα πάμε σε εκείνους που το κάνουν πράξη μπροστά στα παιδιά.
Οι ηθοποιοί της παράστασης Ελισσαίος Βλάχος, Χρύσα Κοτταράκου, Γιώργος Σκαρλάτος, Βασίλης Χατζηδημητράκης σε #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.
Σε ένα έργο με τίτλο: «Απαγορεύεται η μουσική», τι περιμένει να δει ένας θεατής; Υποψιαζόμαστε πως ο τίτλος είναι παραπλανητικός… ή μήπως όχι;
Ελισσαίος Βλάχος: Ο τίτλος δεν είναι καθόλου παραπλανητικός. Η μουσική απαγορεύεται με συνοπτικές διαδικασίες. Το μόνο πρόβλημα της απαγόρευσης είναι πως δεν γνωρίζει κι η ίδια πως έχει τη μουσική μέσα της!
Χρύσα Κοτταράκου: Το έργο ξεκινά όταν ο νέος διαχειριστής της πολυκατοικίας, ο κύριος Ευδαίμων, απαγορεύει οποιαδήποτε φασαρία και επιβάλλει την ησυχία. Μόνο που η μουσική δεν είναι φασαρία, σωστά; Ναι, αλλά δεν είναι και ησυχία, σωστά; Μην το συζητάτε, θα τα περάσουμε υπέροχα!
Με πόσους τρόπους εμφανίζεται η μουσική στο έργο σας; Χρησιμοποιείτε μουσικά όργανα;
Γιώργος Σκαρλάτος: Η μουσική εμφανίζεται με όλους τους πιθανούς τρόπους, πολλαπλασιάζεται και φυτρώνει στα πιο απίθανα σημεία!
Βασίλης Χατζηδημητράκης: Άλλωστε, είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της παράστασης. Δημιουργείται από τα αντικείμενα που υπάρχουν στο σκηνικό, από το ίδιο μας το σώμα, με τη χρήση μουσικών οργάνων, συνθέτοντας μουσικά κομμάτια που ντύνουν την ιστορία και βοηθούν στην εξέλιξή της.
Με την συμμετοχή σας σε μία τόσο μουσική παράσταση και μετά από την τριβή σας με την φράση: «όλα είναι μουσική», έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τους ήχους στην καθημερινή σας ζωή;
Βασίλης Χατζηδημητράκης: Σίγουρα η παράσταση με βοήθησε να αντιληφθώ τη μουσικότητα της καθημερινότητας κάτω από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι το πλύσιμο των πιάτων θα μπορούσε να είναι τόσο μουσικό, ρυθμικό και απολαυστικό!
Αν μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και οι πιο ενοχλητικοί ήχοι που ακούμε καθημερινά, όπως οι κόρνες των αυτοκινήτων, τα κομπρεσέρ ή ένας ξεχασμένος συναγερμός, μπορούν να αποτελέσουν πηγή μουσικής έμπνευσης, τότε η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ πιο ευχάριστη και δημιουργική!
Μπορείτε να μας δώσετε μερικά σημαντικά στοιχεία των χαρακτήρων των ρόλων που υποδύεστε; Ταυτίζεστε, στην κανονική σας ζωή, με κάποια από τα στοιχεία του ρόλου σας;
Γιώργος Σκαρλάτος: Υποδύομαι τον Αχιλλέα, έναν μουσικό που ξεχειλίζει από αγάπη για τη μουσική αλλά και τους γύρω του. Είναι χαρούμενος, καλοσυνάτος και ειλικρινής. Νομίζω, διαθέτω αρκετά στοιχεία από αυτά… ή τουλάχιστον θα το ήθελα!
Ελισσαίος Βλάχος: Ο Ευδαίμονας είναι ο διαχειριστής που, απαγόρευση στην απαγόρευση, απαγορεύει και τη μουσική! Και φυσικά, δεν ταυτίζομαι μαζί του. Αν και τώρα που το σκέφτομαι θα ήθελα να απαγορεύσω τις ερωτήσεις σας!
Χρύσα Κοτταράκου: Η Βιολέτα είναι μια δυναμική γυναίκα, υποστηρίζει την νέα τάξη πραγμάτων, όταν όμως τα πράγματα ξεφεύγουν, βάζει το χεράκι της ώστε να τα αλλάξει, φυσικά προς το καλύτερο! Νοικιάζει ένα διαμέρισμα της πολυκατοικίας στον νεαρό Αχιλλέα, δίνοντας έτσι στον στριφνό Ευδαίμονα την ευκαιρία να αλλάξει, να μετακινηθεί!
Βασίλης Χατζηδημητράκης: Στο έργο υποδύομαι τον Ερμόλαο, έναν ένοικο της πολυκατοικίας και το μάγο-αλχημιστή Φαλτσαδόρ. Ο Ερμόλαος είναι ένας χαρούμενος, λιγο ατσούμπαλος και φύσει αισιόδοξος τύπος ο οποίος, στην προσπάθειά του να βρίσκει την καλή πλευρά σε όλους, επηρεάζεται εύκολα από τις απόψεις των ανθρώπων γύρω του και συχνά καταλήγει μπερδεμένος στο τι είναι σωστό και τι λάθος. Στον αντίποδα αυτού βρίσκεται ο Φαλτσαδόρ, ένας νάρκισσος, φανταστικός χαρακτήρας, μια προσοπωποίηση στην ουσία των μύχιων επιθυμιών του Ευδαίμονα, που λατρεύει το φάλτσο και όνειρό του είναι ένας παράφωνος, παράλογος κόσμος, όπου επικρατεί το χάος και η αταξία. Παραδόξως και ο Φαλτσαδόρ έχει στοιχεία, με τα οποία ταυτίζομαι. Πολλές φορές το λάθος έχει μια γοητεία, γιατί μέσω αυτού ανοίγονται νέες προοπτικές αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Είναι όμορφα τα λάθη, γιατί μας εκπαιδεύουν και μας ωριμάζουν. Λίγο φάλτσο λοιπόν δε βλάπτει!
Είναι διαδραστική η παράσταση και πως αντιδρούν τα παιδιά όταν παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορίας;
Χρύσα Κοτταράκου: Σε πολλά σημεία της παράστασης, παροτρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν και, όταν συντονίζονται μεταξύ τους και με την ιστορία, συμβαίνει κάτι το μαγικό!
Βασίλης Χατζηδημητράκης: Είναι φοβερή η ταύτιση των παιδιών με την ιστορία και τους ήρωες. Στην πραγματικότητα τα παιδιά είναι οργανικό κομμάτι της παράστασης, ένας ακόμα ρόλος στην εξέλιξη της υπόθεσης! Συμμετέχουν ενεργά, υποστηρίζουν, επευφημούν και επικρίνουν, συνετίζουν και επιβραβεύουν. Οι μικροί μας σκεπτόμενοι θεατές πνίγονται από την αδικία, συγκινούνται με την μετάλλαξη των ηρώων και αυτό προκαλεί συγκίνηση και σε εμάς!
Μετά από το τέλος της παράστασης, τί είναι αυτό που σας σχολιάζουν περισσότερο οι θεάτες; Τι τους κάνει πιο πολύ εντύπωση;
Ελισσαίος Βλάχος: Η πρωτοτυπία του θέματος, ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουν τα παιδιά μέσα στην ιστορία, η μουσική της παράστασης, καθώς και η δουλειά όλων των συντελεστών. Εμένα πάλι αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η λάμψη στα μάτια τους!
Γιώργος Σκαρλάτος: Φεύγουμε όλοι από το θέατρο, θεατές και ηθοποιοί, με ένα πλατύ χαμόγελο. Αυτή η παράσταση γίνεται αφορμή για μια μεγάλη γιορτή, όπου θα «βουτήξουμε» σε μια ιστορία, θα γελάσουμε, θα τραγουδήσουμε και θα κραυγάσουμε υπέρ της μουσικής.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: «Σε μια όμορφη και ήσυχη πολυκατοικία, ο κύριος Ευδαίμων, ένας στρυφνός και πειθαρχημένος διαχειριστής, ζει μια απολύτως αθόρυβη καθημερινότητα. Όλα ανατρέπονται, όμως, όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει ένας νεαρός μουσικός! Ο κύριος Ευδαίμων, ενοχλούμενος από τις μελωδίες και τους πρόσχαρους ήχους του, καταστρώνει ένα παμπόνηρο σχέδιο για να τον διώξει μακριά. Την ίδια ώρα, ο νεαρός γείτονας, προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία του, αποδεικνύοντάς του ότι η μουσική βρίσκεται παντού, ακόμα και μέσα στην αποστειρωμένη και άηχη ζωή του!»
Όσο κι αν ο τίτλος προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, πρόκειται για μια παράσταση γεμάτη μουσική, χιούμορ και κέφι που μας αποδεικνύει, με τον πιο όμορφο και ευφάνταστο τρόπο, ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ!
Μία παράσταση που μιλάει για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την ελευθερία και τον σεβασμό. Πώς μπορούν εν τέλει πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι να ταιριάξουν μεταξύ τους και τι έχουν να πάρουν ο ένας από τον άλλον, όταν υπάρχει θέληση και καλή διάθεση για συνεργασία; Τι γίνεται, όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται και γινόμαστε εμείς ο «διαφορετικός»;
Με πρωτότυπα τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά επί σκηνής με φυσικά όργανα (πιάνο, ακορντεόν, γιουκαλίλι κ.α) αλλά και με τη βοήθεια των παιδιών – θεατών (!) αποδεικνύεται πως όλοι δικαιούνται το σεβασμό και μια δεύτερη ευκαιρία στη φιλία και στη χαρά! Πέρα από την έντονη μουσική παρουσία και τα εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά, από την παράσταση δεν λείπει το χιούμορ, η δράση, η έντονη διάδραση και οι έξυπνοι θεατρικοί διάλογοι, στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε δουλειά της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ.
Info
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ερμηνεύουν: Ελισσαίος Βλάχος, Χρύσα Κοτταράκου, Γιώργος Σκαρλάτος, Βασίλης Χατζηδημητράκης
Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου
Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη
Φωτισμοί: Μιχάλης Κλουκίνας
Κινησιολογία – Βοηθ.Σκηνοθέτη: Άννα Τσάφα
Μουσική – Ενορχήστρωση: Άγγελος Αγγέλου
Στίχοι: Έμη Σίνη
Ηχογράφηση, editing, mastering: Γιώργος Ζιώτας
Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Κατερίνα Μουχταρίδη
Αφίσα: Κώστας Θεοχάρης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διεύθυνση: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλέφωνο θεάτρου: 210 341 8550
Παραστάσεις: Από 6 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 15:30
Διάρκεια: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Ηλικίες: 4 – 12 ετών
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική Είσοδος: 12 €
Μειωμένο εισιτήριο για ομάδες (>20 ατόμων), ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Άνεργοι: 10 €
Προπώληση: MCF.GR, TICKETSERVICES.GR, ταμείο του Θεάτρου