Μια ξεχωριστή μέρα για το Παιδικό Βιβλίο δεν θα μπορούσαμε παρά να φιλοξενούμε έναν άνθρωπο που ασχολείται κι αγαπά ουσιαστικά τα βιβλία. Υπηρετεί ως υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του βραβευμένου blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας (lesxhanagnosis.blogspot.gr) με θέμα το παιδικό βιβλίο και τη φιλαναγνωσία ενώ έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με την παιδική λογοτεχνία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό (ως ομιλήτρια και ως μέλος της οργανωτικής και κριτικής επιτροπής), σε συγγραφικές ομάδες βιβλίων και σε συλλογικούς τόμους συνεδρίων. Κυρίως όμως, είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς σε κάθε δράση για το βιβλίο. Η Χρύσα Κουράκη μας μιλά για το εθελοντικό Πρόγραμμα Νοιάζομαι & Δρω σε σχέση με το βιβλίο.
Τι είναι το Νοιάζομαι & Δρω;
Το Νοιάζομαι και Δρω είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από το μη κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας σε 150 περίπου σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, στοχεύοντας στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με κοινωνική ευαισθησία από τις πρώτες κιόλας σχολικές ηλικίες.
Ως συντονίστρια πως είδατε να συνδέεται ο εθελοντισμός με το βιβλίο στις δράσεις των σχολείων της περιφέρειάς σας;
Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής είναι πολύ ευαισθητοποιημένα αλλά και κινητοποιημένα σε ό,τι αφορά στο βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Ως εκ τούτου το Νοιάζομαι και Δρω βρήκε πρόσφορο έδαφος, με αποτέλεσμα οι δράσεις που έτσι κι αλλιώς έκαναν τα σχολεία, να μπουν σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Η διάδοση του βιβλίου στην κοινωνία και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η δημιουργία βιβλιοθηκών και οι δράσεις φιλαναγνωσίας με τη συμμετοχή παιδιών, γονιών, συγγραφέων και άλλων φορέων είναι μερικές από τις περιπτώσεις που ο εθελοντισμός συνδέεται με το βιβλίο στην Περιφέρειά μας.
7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης
Μπορεί να δράση που ξεκινάει από ένα βιβλίο να οδηγήσει σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών;
Το βιβλίο, όπως όλοι γνωρίζουν, προσφέρει πάνω απ’ όλα αισθητική απόλαυση. Ωστόσο, πολύ συχνά στην εκπαίδευση «χρησιμοποιείται» ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης και ως αφετηρία για συζήτηση, προβληματισμό και δράση πάνω σε ποικίλα θέματα. Ως τέτοιο μέσο λειτουργεί, όταν αποτελεί την αφετηρία μιας δράσης που μπορεί να έχει σχέση με κοινωνικά θέματα όπως οι άστεγοι, η τρίτη ηλικία, οι πρόσφυγες, η προστασία ενός πάρκου, η αλληλεγγύη και πολλά άλλα. Με αφορμή το βιβλίο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι αναγνώστες ευαισθητοποιούνται, προβληματίζονται, μοιράζονται εμπειρίες, αναγνωρίζουν κοινά συναισθήματα και καταστάσεις με τους λογοτεχνικούς ήρωες και συχνά κινητοποιούνται, προκειμένου να δώσουν μια λύση σε ένα πρόβλημα ή να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
1ο Δημοτικό Σκάλας Ωρωπού
Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;
Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πολλά, στο χώρο της εκπαίδευσης τουλάχιστον, όπου μαθητές ενός σχολείου με αφορμή ένα βιβλίο έχουν συνεργαστεί και με άλλα σχολεία και έχουν ενεργοποιήσει τους γονείς, τον Δήμο και άλλους φορείς στήνοντας έτσι ένα δίκτυο αλληλεγγύης και εθελοντισμού με ποικίλη στοχοθεσία: είτε για να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν μια Παιδική Βιβλιοθήκη, όπως συνέβη με το 3ο Ν/Γ Νέας Μάκρης, είτε για να φτιάξουν μια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο πάρκο του Δήμου και να δωρίσουν βαλίτσες με βιβλία σε ακριτικά νησιά και στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Παίδων, όπως συνέβη με το 7ο Ν/Γ Παλλήνης, είτε για να γνωρίσουν από κοντά και να αναπτύξουν γέφυρες επικοινωνίας με τους πρόσφυγες της περιοχής τους, όπως συνέβη με το 1ο Δ.Σ. Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων, είτε για να κατασκευάσουν μια Υπαίθρια Βιβλιοθήκη στο προαύλιο του σχολείου, όπως συνέβη με το 2ο Δ.Σ. Αγίου Στεφάνου. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα σχολείων του «Νοιάζομαι και Δρω» που αποδεικνύουν πώς μια δράση που ξεκινάει από ένα βιβλίο μπορεί να οδηγήσει σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις σχολείων που με αφετηρία ένα βιβλίο, παιδιά και γονείς έχουν «υιοθετήσει» ένα πάρκο, έχουν φροντίσει τα αδέσποτα της γειτονιάς τους, έχουν συμμετάσχει σε δράσεις για τους άστεγους, έχουν προσφέρει στα ΚΑΠΗ της περιοχής τους και πολλά, πολλά άλλα.
Μπαίνοντας μέσα από τη συγκεκριμένη συνέντευξη στη διαδικασία να αναλογιστώ πόσες δράσεις έχουν ξεκινήσει από ένα βιβλίο και έχουν τελειώσει με αυτό, διαπιστώνω με μεγάλη ικανοποίηση πως οι δράσεις αυτές τελικά είναι πολλές, ποικίλες και πολύ σημαντικές. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη μεγάλη δύναμη του βιβλίου και τη δυνατότητα που έχουν όσοι το αγαπούν να φτιάξουν τη δική τους αλυσίδα διάδοσής του, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τόσο το αναγνωστικό κοινό όσο και την επίδραση που αυτό μπορεί να έχει στο κοινωνικό σύνολο.
Χρύσα Κουράκη,
ευχαριστούμε!