More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΜικρές Λίστες Λογοτεχνικών Βραβείων 2018 κατά περιοδικό Αναγνώστη

    Μικρές Λίστες Λογοτεχνικών Βραβείων 2018 κατά περιοδικό Αναγνώστη

    Ανακοινώθηκαν πριν λίγο οι Μικρές Λίστες των βραβείων που διοργανώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό Αναγνώστης για το 2018 (εκδοτική παραγωγή 2017).

    Το Μεγάλο Βραβείο, το Βραβείο Θέμελη και το Ειδικό Βραβείο θα ανακοινωθούν αργότερα. Η απονομή τους θα γίνει σε τελετή στο Μουσείο Μπενάκη στις 12 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ.

    Κατά την κρίση των κριτικών επιτροπών του Αναγνώστη, τα βιβλία που ξεχώρισαν ήταν:

    ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

    Αγαθή Δημητρούκα, Λιβερίνος και Ρικάρντα, εικ. Ιφιγένεια Καμπέρη, Πατάκης

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX Στην Γιγαντοχώρα όλα είναι γιγάντια και τεραστίων διαστάσεων, από τα σπίτια και τις αυλές, μέχρι τη ζούγκλα, τα ζώα και τα δέντρα. Και ασφαλώς οι κάτοικοι ήταν γίγαντες. Γίγαντες και γιγάντισσες. Όπως και στον δικό μας κόσμο όμως, υπήρχαν και κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια, οι νεράιδες και τα ξωτικά.

    Ο έρωτας που ένιωσε το ξωτικό, ο Λιβερίνος, για την γιγάντισσα Ρικάρντα ήταν κεραυνοβόλος κι είχε την ταχύτητα της αστραπής. Την ακολούθησε παντού, δίχως εκείνη να τον βλέπει, δίχως εκείνος να της μιλά.

    «Καλέ κυρά γιγάντισσα
    σκλαβάκι σου κατάντησα»

    Και λίγο αργότερα…

    «Αφέντρα μου λυπήσου με,
    γλυκά μαζί να ζήσουμε»

    Περισσότερα εδώ.

    Μαρω Κατσίκα, Κουκούσκα, Καλειδοσκόπιο

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX Ο Κουκούσκα είναι κούκος (ρώσικα: кукушка/kukuska=κούκος). Ένα ανοιξιάτικο πρωινό ξύπνησε και βγήκε βόλτα στο δάσος. Παράξενο! Κάποια δέντρα ήταν κομμένα στα δύο. Πιο παράξενο: οι καμηλοπαρδάλεις είχαν χάσει το λαιμό τους. Και τα αξιοπερίεργα συνεχίστηκαν. Πουλιά χάνονταν στον ουρανό, ο χαρταετός των παιδιών εξαφανίστηκε και το χειρότερο… έλειπε ένα κομμάτι ουρανού. Μα ο Κουκούσκα είχε αποφασίσει να λύσει αυτό το μυστήριο. Και θα το λύσει. Περισσότερα εδώ.

    Θεοδώρα Κατσιφή, Η κίτρινη σημαδούρα, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, Ηλίβατον

    Μια σημαδούρα τραβά την προσοχή της Βασιλούς στις καλοκαιρινές διακοπές. Θέλει να την κατακτήσει. Να κολυμπήσει ως εκεί. Μόνη της.
    Η μαμά δεν την αφήνει. Είναι μικρή. Θα κουραστεί.
    Μα εκείνη, ανυπόμονη και πεισματάρα, είναι αποφασισμένη να πάει! Οπωσδήποτε!
    Και μια μέρα, ξεκινά…

    Άννα Κοντολεών-Μάνος Κοντολέων, Φεύγει-έρχεται, εικ. Φωτεινή Τίκκου, Καλειδοσκόπιο

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX Ο Φοίβος, η μαμά του, ο μπαμπάς του κι ο Χιονιάς, ο σκύλος είναι εκείνοι που έφυγαν. Πήγαν να ζήσουν στον Βορρά. Ο Λέανδρος με τη Φοίβη, ο Άρης, η Μέλπω με τα δίδυμα, τον Φρίξο και την Έλλη και ο παπαγάλος Πλάτων είναι εκείνοι που έμειναν στον Νότο.

    ΦΕΥΓΕΙ ο Φοίβος… από τον Βορρά κι ετοιμάζεται να ταξιδέψει –πρώτη φορά μόνος του- για διακοπές στην πόλη που γεννήθηκε στον Νότο.ΈΡΧΕΤΑΙ ο Φοίβος… κι ο Λέανδρος, η Φοίβη, ο Άρης, η Μέλπω και τα Δίδυμα, προετοιμάζονται για τον ερχομό του. Περισσότερα εδώ.

    Ξανθή Μαντέλα, Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα, εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

    Μια ιστορία για τα αδέσποτα ζώα και τις προσπάθειες για υιοθεσία από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Με αφορμή μια έκθεση φιλοζωικής, θα γνωρίσουμε την ιστορία ενός άσπρου σκύλου που θυμάται όλες τις περιπέτειες που πέρασε αλλάζοντας κάθε λίγο οικογένεια τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το όνομα του άλλαζε και αυτό ανάλογα με τις προτιμήσεις της οικογένειας που τον φιλοξενούσε. Όμως δεν κρατούσε πολύ η υιοθεσία του και αναγκάζονταν ν’ αλλάζει κάθε τόσο σπίτι και συνήθειες. Περισσότερα εδώ.

    Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Τα κίτρινα καπέλα, Πατάκης

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX «Θυμάμαι, πριν πολλά χρόνια, σ’ ένα μεγάλο καταπράσινο βοσκοτόπι, ζούσαν χαρούμενα κι αρμονικά πρόβατα, κατσίκες, κουνέλια και λαγοί, κότες, κόκορες και ποντικοί.»

    Εκεί ζούσε και η οικογένεια Μπε, ο κύριος και η κυρία Μπε και τα επτά μικρά τους προβατάκια. Μια μέρα ο κύριος Μπε πληροφορήθηκε πως άγρια θηρία από τα μακρινά, χιονισμένα βουνά ήθελαν να αιχμαλωτίσουν τα πρόβατα. Ο λόγος ήταν άγνωστος. Στο βοσκοτόπι άρχισε να πλανάται μια παράξενη απειλή. Ο κύριος Μπε μάται αναζητούσε λύσεις για τη σωτηρία της οικογένειάς του. Περισσότερα εδώ.

    Ροδούλα Παππά, Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα, εικ. Seng Soun Ratanavanh, Τσαλαπετεινός -Νεφέλη

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές έγραψε η Ροδούλα Παππά και τα εικονογράφησε η εκ του ασιατικού Λάος γαλλίδα πολίτης Σενγκ Σουν Ρατάναβαν. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Γιατί όλα έχουν την πορεία από την αναγέννηση προς τον μαρασμό.

    Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μια απίθανη συνεργασία όπου ο λιτός, περιεκτικός, μετρημένος συλλαβή συλλαβή λόγος συνδιαλέγεται, συμπλέκεται και τυλίγεται στην εμπνευσμένη και ιδιαιτέρως καλαίσθητη, γιαπωνέζικων/ανατολίτικων γραμμών εικονογράφηση της φοβερής Σενγκ Σουν Ρατάναβαν. Περισσότερα εδώ.

    Λίνα Σωτηροπούλου, Πίκο και Λόλα, η εκδρομή, εικ. Ναταλία Καπατσούλια, Μεταίχμιο

    Ο Πίκο και η Λόλα, ένα σκυλάκι κι ένα κουνελάκι, είναι αχώριστοι φίλοι.Ετοιμάζονται για την πρώτη τους εκδρομή. Όμως η Λόλα, λαίμαργη καθώς είναι, τρώει το σάντουιτς που είχε ετοιμάσει για την εκδρομή! Ευτυχώς έχει έναν καλό φίλο. Εκείνος θα φέρει το φαγητό κι εκείνη το γέλιο και τη χαρά της! Περισσότερα εδώ.

    Τασούλα Τσιλιμένη, Μήνυμα αγάπης, εικ. Μυρτώ Δεληβοριά, Διάπλους

    Τι συμβαίνει στη γιορτή της άνοιξης στο νησί των Αβάντων; Γιατί η αυλή του κυρίου Εγκ γεμίζει καλάθια μέρες πριν; Από που ο κύριος Εγκ έμαθε τη μοναδική τέχνη για τα αβγά καλλιτεχνήματα; Πώς και γιατί όλο και πιο συχνά το χαλί ρουφά σταγόνες από το αγαπημένο τσάι του κύριου Εγκ; Ένα τρυφερό παραμύθι για την αξία της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της αναγνώρισης, της αποδοχής και της ταπεινότητας. Μια ιστορία για τη ζωή και τη φυσική της πορεία. Ένα βιβλίο που με ρεαλισμό, λεπτότητα και τρυφερότητα ψιθυρίζει τα συναισθήματα της απώλειας, του ψυχανεμίσματος της φθοράς αλλά κυρίως το μεγαλείο της Αγάπης.

    Άλκηστη Χαλικιά, Το κουτί του Σιλάν, εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη, Ίκαρος

    Ο Σιλάν έχει φτάσει στην καινούργια πατρίδα. Κάθε πρωί, φεύγει από την δομή φιλοξενίας και πηγαίνει στο σχολείο έχοντας μαζί του το κουτί του. Περνάει πολύ ωραία εκεί: παίζει με τα άλλα παιδιά, ζωγραφίζει, μαθαίνει μουσική, αλλά δεν αποκαλύπτει στους συμμαθητές του – όσο κι αν εκείνοι επιμένουν – τι έχει μέσα στο κουτί του.

    ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Ελένη Γεωργοστάθη, Χάθηκε η μπάλα, εικ. Λέλα Στρούτση, Ψυχογιός

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX Το ενδιαφέρον, ρεαλιστικό και με χιούμορ βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη περπατά τους γνώριμους δρόμους της ανεργίας του πατέρα του σπιτιού, του εκφοβισμού (μπούλινγκ), της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας. Εκείνο όμως που το διαφοροποεί είναι η “άλλη οπτική”. Τα κορίτσια παίζουν μπάσκετ. Κι όχι απλά παίζουν αλλά ξεχωρίζουν κιόλας. Κι όχι απλά ξεχωρίζουν αλλά μπορούν να νικούν τα αγόρια. Πάει το πρώτο στερεότυπο, τεμαχίστηκε παραδειγματικά. Περισσότερα εδώ.

    Σπύρος Γιαννακόπουλος, Νάνσι, εικ. Πέτρος Χριστούλιας, Πατάκης

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX  Χιούμορ πολύ και αυθεντικό, ανατροπές επικές μέχρι τέλους, περιπέτειες αλλεπάλληλες, πλοκή ιδιαίτερα καλοστημένη, αφηγηματικός ρυθμός εξαίρετος, εγκιβωτισμένες ιστορίες, ένα πραγματικά πολύ καλοφτιαγμένο, ενδιαφέρον, ευχάριστο βιβλίο, για καλοκαίρια, φθινόπωρα, χειμώνες. Η Νάνσι είναι σούπερ. Περισσότερα εδώ.

    Κατερίνα Δημόκα, Όμηρος στο πέλαγος, εικ. Ράνια Βαρβάκη, Μεταίχμιο

    Στην απομονωμένη Σκύρο μεγαλώνει ο 13χρoνος Λάμπρος, γιος του ψαρά καπετάν Μανόλη και της Δέσποινας, που δεν ζει πια. Η λατρεία του για τη θάλασσα τον έλκει ξανά και ξανά στο πέλαγος.

    Ελένη Κατσαμά, Το σκλαβάκι της Κνωσού, Πατάκης

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX «Με λένε σκλαβί, σκλαβάκι, τιποτάκι. Δεν έχει σημασία από που έρχομαι. Από την Αφρική, να από πού. Ούτε πώς έφτασα ως εδώ έχει σημασία. Με κλέψανε οι πειρατές απ’ τους αμμόλοφους και με πουλήσανε, να πώς. Ίσως όμως χρειάζεται να μιλήσω πρώτα για τη δική μου ιστορία πριν πω για την ιστορία των άλλων. Αλλά ίσως η δική μου και των άλλων να είναι τελικά η ίδια. Να είναι η δική μας.» Περισσότερα εδώ.

    Άννα Κουππάνου, Η εξαφάνιση της κυρίας Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι, Πατάκης

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX

    «Πώς να ξέρει κανείς που στέκει;
    Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν»
    Μυρσ/ίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου
    «Νερό. Εγώ»

    «Τον Αλέξη τον απασχολούν πολλά. Τον απασχολεί η λέξη που είπε εκείνη τη φορά ο Πέτρος, το τηλέφωνο που δε σταµατά να χτυπά, η µαρµελάδα από µούρα, το άλογο και το παιδί, το λευκό στα κόκκινα σηµειωµατάρια της Αντιγόνης και αυτό που δεν πρέπει να σκέφτεται. Τον απασχολεί επίσης η Μαρίσα, τα µάτια της που λένε αυτό και το άλλο, ο λαιµός της που κάνει χώρο στον ήλιο να καθίσει. Πιο πολύ, όµως, τον απασχολεί το τέταρτο βιβλίο της Κ. Παπαδάκου που δε λέει να εκδοθεί.» Περισσότερα εδώ.

    Θοδωρής Παπαϊωάννου, Σιλουανή, εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη, Ίκαρος

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX Η Σιλουανή γίνεται ένα καλοκαιρινό οδοιπορικό στην ομορφιά του απάτητου και της ανακάλυψης, στην οικολογική συνειδητοποίηση και το προσωπικό μας αποτύπωμα. Ο συγγραφέας αντλεί την έμπνευσή του από μια μαθήτριά του με το σπάνιο αυτό όνομα και δημιουργεί μια εξίσου ασυνήθιστη ηρωίδα, ένα παιδί που μοιάζει να εκλείπει σιγά σιγά από το παλμαρέ της ελληνικής κοινωνίας. Περισσότερα εδώ

    Νεκτάριος Στελλάκης, Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια, εικ. Αχιλλέας Ραζής, Καλειδοσκόπιο

    Περισσότερα εδώ.

    Δυνατή αφήγηση, πραγματική μπουνιά στο στομάχι κάποιες εικόνες και τα συναισθήματα που σου προκαλούν, τριγμοί στο μαλακό υπογάστριο του αυτονόητού σου που γκρινιάζει για όλα. Για δες η ζωή! Για δες οι άνθρωποι!

    Ο Αχιλλέας Ραζής, μετά το Μελάκ, μόνος συναρπάζει και πάλι με την εικαστική φροντίδα και αισθητική που απονέμει στο κείμενο του Νεκτάριου Στελλάκη. Κάθε σελίδα και πίνακας, μια λεπτομέρεια, ένας υπαινιγμός, μια ολότητα. Ο,τι κι αν ζωγραφίζει, κρατά το βλέμμα σου επάνω του, άλλοτε προσπαθώντας να καταλάβεις τι χτύπο καρδιάς σου μεταδίδει κι άλλοτε τι σκέφτεσαι εσύ για όσα βλέπεις. Σπάνια η τόσο γνήσια αίσθηση ότι η ζωγραφική είναι στην πίσω όψη του κέρματος που γράφει «εικονογράφηση».

    Πάνος Χριστοδούλου, Θαύμα! Οι καρχαρίες χορεύουν, Κέδρος

    Το μικρό χωριό Βρομαγούλιανα είναι ένα μάλλον περίεργο χωριό… Ούτε γραφικό είναι, ούτε έχει κάποια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Έχει μόνο μια πελώρια εκκλησία, όπου συμβαίνουν διάφορα περίεργα. Κάποιοι τα ονομάζουν «θαύματα».

    Επίσης, έχει ένα τεράστιο γήπεδο ποδοσφαίρου, στο οποίο συχνάζουν κυρίως πρόβατα, λίγοι φίλαθλοι και μαζί μια περίεργη ποδοσφαιρική ομάδα, οι Καρχαρίες.
    Γιατί περίεργη; Πρώτα πρώτα, δεν είναι ομάδα. Προς απογοήτευση του χασάπη-προέδρου των Καρχαριών, κανένας παίκτης δεν συνεργάζεται με τον άλλο. Επιπλέον, ο ένας επιθετικός της ομάδας νομίζει ότι είναι… σκύλος και ο άλλος δεν ξέρει ποδόσφαιρο, αλλά κρίκετ. Οι υπόλοιποι παίκτες είναι βοσκοί και αγρότες, δεν ξέρουν ούτε κρίκετ!

    ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

    Άντρη Αντωνίου, Το καλοκαίρι που μεγάλωσα, Κέδρος

    Πόσο εύκολο είναι να κρατάς κρυφό ό,τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι σου; Ειδικά όταν το μόνο που θέλεις είναι να βγεις έξω να το φωνάξεις και να ζητήσεις βοήθεια;

    Η Άννα, στα δεκατέσσερα πλέον χρόνια της, νιώθει πως η κατάσταση που βιώνει η ίδια και η μητέρα της έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η συμπεριφορά του πατέρα της έχει πια ξεπεράσει τα όρια και τα βίαια ξεσπάσματά του είναι ένας καθημερινός εφιάλτης.

    Η μητέρα της όμως ελπίζει. Περιμένει πως σύντομα κάτι θα αλλάξει.

    Αγγελική Δαρλάση, Το αγόρι στο θεωρείο, Μεταίχμιο

    Αυτό το γεγονός-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας και την δύσκολη μετεγκατάστασή/’ενταξη των προσφύγων στην πρωτεύουσα της ελληνικής επικράτειας, γίνεται το πεδίο έμπνευσης της Αγγελικής Δαρλάση για το νέο της μυθιστόρημα Το αγόρι στο θεωρείο. Σ’ ένα θέατρο, σε έναν τόπο εις άτοπον απαγωγής, σαν μεγάλο κουκλόσπιτο, οι μεγάλοι του κόσμου για άλλη μια φορά έκαναν τη μεγάλη απαγωγή. Ξερίζωσαν σε λίγα εικοσιτετράωρα ζωές, περιουσίες, φιλίες κι αγάπες. Ο μεγάλος συνωστισμός δεν ήταν στη Σμύρνη, καλά μου σχολικά βιβλία. Ο μεγάλος συνωστισμός συνέβη σε μέρη σαν το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, εκεί που σωριάστηκαν εκατοντάδες ανάσες μέσα σε λίγα ξέφραγα μέτρα και οι διάφανες ζωές του Περισσότερα εδώ

    Ελένη Δικαίου, Διπλός καθρέφτης, Πατάκης

    Δεν είχα καμιά διάθεση για διάβασμα, το μυαλό μου ήταν συνέχεια στον Γρηγόρη. Προσπαθούσα να ξεχάσω τον τρόμο που ένιωσα στη σκέψη πως θα μπορούσε να βρισκόταν μπροστά όταν σκίστηκε το φόρεμα. Αυτό το παλιοφόρεμα φταίει και η επιμονή της μάνας μου να το αγοράσουμε, σκεφτόμουν. Με μισεί! Η σκέψη αντί να μου φέρει λύπη μού είχε φέρει θυμό. Με μισεί γιατί δεν είμαι η δική της «Φαίη», για να με ντύνει απ’ τις διάφορες «Ζιζέλ» και να καμαρώνει τώρα που πιαστήκαμε για τα καλά, τώρα που ο πατέρας μου έχει την εταιρεία όλη δική του. Η κομψή σύζυγος και η υπέρβαρη κόρη. Δεν κολλούσε με τίποτα στο τζαμάδικο που είχε γίνει «εταιρεία». Δεν κολλούσε στο καινούριο σπίτι στην Καστέλα, στις καινούριες «οικογενειακές» φιλίες μας. Ο Γρηγόρης! Αυτός μονάχα θα μπορούσε να με καταλάβει.

    Λίνα Λυχναρά, Διπλό χτύπημα, Πατάκης

    Μαθητές από όλη την Ελλάδα πρόκειται να λάβουν µέρος στο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου που πραγµατοποιείται σε ένα νησί του Αιγαίου. Κάποιοι από αυτούς θα βρεθούν σε κίνδυνο, αφού µια ρατσιστική οργάνωση προετοιµάζει ένα διπλό χτύπηµα µε στόχο τους ίδιους και την καθηγήτριά τους. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν τον Έµπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ. Στο έργο αυτό, ο βασικός ήρωας σχεδιάζει το δικό του ύπουλο χτύπηµα, κάτι που οι σύγχρονοι εγκληµατίες σκοπεύουν να εκµεταλλευτούν στο έπακρο. Ο αστυνόµος Μίλτος Ζαφείρης θα πρέπει να λύσει τα µυστήρια και να βρει τους πραγµατικούς ενόχους, πριν να είναι αργά για τα παιδιά και την καθηγήτριά τους.

    Γιώργος Παναγιωτάκης, Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων. Όταν ήρθαν για εμένα», Πατάκης

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX «Μαμά, μπαμπά… Έπρεπε να έρθουμε. Να αντιδράσουμε! Στην πραγματικότητα έπρεπε να το είχαμε κάνει από καιρό!»
    Οι Γκοντάρ κοίταξαν έκπληκτοί την κόρη τους. Παλιά δε μιλούσε έτσι. Δε μιλούσε σχεδόν καθόλου!
    «Μελίνα, τι λόγια είναι αυτά; Δε θα σώσουμε εμείς εµείς τον κόσµο!», είπε η κυρία Γκοντάρ.
    «Λάθος, µαµά. Εµείς θα τον σώσουµε. Και εµείς!»
    Περισσότερα εδώ.

    Κωνσταντίνος Πατσαρός, Άνθρωπος φωτιά, εικ. Γιώργος Γούσης, Μεταίχμιο

    #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX Ο Άνθρωπος Φωτιά είναι ένα πολύ δυνατό βιβλίο! Και δεν είναι η επιλογή του θέματος που προκαλεί αυτή τη φόρτιση στον αναγνώστη αλλά κυρίως ο συγγραφικός τρόπος που ο Κωνσταντίνος Πατσαρός προσέγγισε το θέμα. Οι περιγραφές είναι γλαφυρές και οι εικόνες είναι γεμάτες ήχους, χρώματα και μυρωδιές. Αν και πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Κ. Πατσαρού, η γλώσσα και το ύφος αποκαλύτουν έναν ώριμο συγγραφέα κι ένα κείμενο μεστό κι άμεσο. Το αβίαστο χιούμορ διαδέχεται τις συγκινησιακά έντονες, αφηγηματικές στιγμές προσφέροντας στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης όπως για παράδειγμα το ταραγμένο όνειρο του Βασίλη, το περιστατικό με τον άτυχο χαλβαδοπιτά αλλά και το πρώτο, αμήχανο φιλί. Πολλές αφηγηματικές σκηνές, για να μην πούμε ολόκληρο το βιβλίο, περνούν κινηματογραφικά σχεδόν μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη. Περισσότερα εδώ.

    Μαρία Σκιαδαρέση, Γιλάν, η πριγκίπισσα των φιδιών, Πατάκης

    Στις χώρες της Ανατολής, εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι αφηγούνται τα κατορθώματα της Σαχμαράν, της θρυλικής βασίλισσας των φιδιών. Σ’ αυτό τον θρύλο βασίστηκε τούτη η αλληγορική αφήγηση, που μιλάει για την εξουσία και τη διαχείρισή της, τον έρωτα, τον θάνατο, τη φιλαργυρία και γενικότερα τις ανθρώπινες σχέσεις όχι μόνο στα παιδιά, μεγάλα ή μικρά, αλλά και στους ενήλικες, που ξέρουν καλά πως μέσα σ’ ένα παραμύθι μπορούν να βρουν το νόημα της ζωής.

    Μια ιστορία από τότε που τα πλάσματα του κόσμου δεν είχαν μονάχα μια μορφή, μα άλλαζαν κατά τις περιστάσεις όψη, σχήμα και μέγεθος.

    Πάνος Τσερόλας, Λόκι : Η απόπειρα δολοφονίας μιας δολοφόνου φάλαινας, εικ. Αποστόλης Ιωάννου, Κέδρος

    Πάνε χρόνια από την τελευταία αποστολή του Διονύση Δελή. Αποσυρμένος από την ενεργό δράση, ο άλλοτε ριψοκίνδυνος ερευνητής μελετά τη μεσογειακή φώκια στην Αλόννησο. Όμως μια πολύ παράξενη υπόθεση έρχεται να ταράξει την ήρεμη καθημερινότητά του. Μια ξεχωριστή φάλαινα όρκα, ο Λόκι, κατηγορείται για συστηματικές επιθέσεις σε ανθρώπους στη μακρινή Πολυνησία. Και ο Διονύσης Δελής είναι ο πλέον κατάλληλος για να την εντοπίσει και να ερμηνεύσει την ασυνήθιστη συμπεριφορά της.

    Ιφιγένεια Τέκου, Yolo, ζεις μονάχα μια φορά, Ψυχογιός

    Η δεκαεξάχρονη Αλεξάνδρα ήθελε από μικρή να γίνει μπαλαρίνα, όμως η μοίρα ανέτρεψε όλα τα όνειρά της με τρόπο τραγικό.

    Η Εριφύλη υποφέρει από αϋπνίες, γουστάρει τη γαλλική κουλτούρα, γουστάρει να τραγουδάει, να ξεδίνει στην πυγμαχία, να βλέπει τα αστέρια με το τηλεσκόπιό της.

    Ο Ορέστης κουβαλάει τα δικά του βάρη, από τα οποία βρίσκει διέξοδο στα φιλαράκια, στο μουσικό γκρουπάκι που έχει φτιάξει μαζί τους και στα όνειρα που μοιράζεται με την Εριφύλη.

    Ο Χρήστος είναι μέλος των Υοlo. Παίζει ντραμς παλεύοντας να ξεχάσει την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την οικογένειά του, αλλά και να αποδείξει στην Αλεξάνδρα ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα «πράσινο μαλλί» και ότι τη θέλει ακριβώς όπως είναι.

    ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΝΩΣΕΩΝ

    Άρης Δημοκίδης, Οι μικροί αδιάφθοροι στο λουναπάρκ του τρόμου, εικ. Γιώργος Δημητρίου, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

    Σταμάτης Κριμιζής, Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα, Παπαδόπουλος

    Από το Βροντάδο της Χίου και την παρατήρηση του ουρανού και των αστεριών ως παιδί, ο επιφανής Έλληνας καθηγητής, Σταμάτης Κυρμιζής, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο πια, αφηγείται το συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος από τον Ερμή μέχρι τον Πλούτωνα. Το βιβλίο του με τίτλο Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι ένα αληθινό οδοιπορικό επιστήμης και γνώσης για παιδιά από 10-11 ετών. Περισσότερα εδώ.

    Χρήστος Μαλλιαράκης, Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ Tom Cut; Ελληνοεκδοτική

    Νίκος Ποταμιάνος, Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα, εικ. Πέτρος Χριστούλιας, Κέδρος

    Ένας διάλογος μεταξύ κόρης και πατέρα γίνεται ένα όμορφο ταξίδι στον αχανή μα συναρπαστικό κόσμο της προϊστορίας με τα αιώνια ερωτήματα της προέλευσης και των πτυχών της ζωής των πανάρχαιων προγόνων μας να εξηγούνται με τρόπο απλό, εύληπτο και ξεκάθαρο. Περισσότερα εδώ.

    Αντώνης Σέργης, Η πυξίδα δεν δείχνει πάντα το βορρά, εικ. Αγγελική Πιλάτη, Ψυχογιός

    Αλίκη Χιωτάκη-Αλεξάνδρα Ζερβού, Έλα τώρα, τελείωνε, εικ. Γιώργος Γούσης, Κέδρος

    ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

    Αντώνης Ζέρβας, Μονοί λόγοι, Περισπωμένη

    Ραχήλ Χασίδ- Καλαντζοπούλου, Εδώ δεν έχει γιατί, Ποταμός

    Dimitris Kraniotis, Konstantinos Ignatiadis, Pina au Rythme des Oracles, Το Ροδακιό

    Σοφία Αθ. Μαρτίνου, Η γυάλινη σημαδούρα, Ιωλκός

    Σπυρίδωνος Παγανέλη, Εις την Νήσον, Οδοιπορικό στη Μύκονο του 1895, Ίνδικτος

    Γκρεγκ Τζάκσον, Οι άσωτοι, μτφρ: Παναγιώτης Κεχαγιάς, Αντίποδες

    Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Στο ηφαίστειο, εικ. Μαρία Μπαχά, Καλειδοσκόπιο

    Αποθέωση του μαγικού ρεαλισμού, βιώματα, μνήμες, πραγματικότητα και απιθανότητα λιώνουν στο καμίνι της πένας της Φραγκεσκάκη. Μια επιτακτική κατάδυση μιας έφηβης που βαδίζει σαν καιόμενη βάτος προς την ενηλικίωση, μια φλεγόμενη παρέκκλιση από το αναμενόμενο και το σύνηθες, μια κατάβαση στην παιδική ηλικία όπου όλα μπορεί να έχουν συμβεί κι όσα λησμονήθηκαν να ξαναυπάρξουν. Γιατί «ό,τι υπήρξε μια φορά, δεν γίνεται να πάψει να έχει υπάρξει». Περισσότερα εδώ.

    ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

    1. Μαριάνα Ευαγγέλου, Οστινάτο, Πατάκης
    2. Τ. Ζαφειριάδης, Γ. Παλαβός, Γρα-Γρου, εικον. Θ. Πέτρου μουσική σύνθεση Μ. Σιγανίδης, Ίκαρος
    3. Κώστας Καβανόζης, Τυχερό, Πατάκης
    4. Γιάννης Μακριδάκης, Όλα για καλό, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
    5. Νίκος Α. Μάντης, Οι τυφλοί, Καστανιώτης
    6. Δημήτρης Μπελαντής, Ο Στάλιν στην Κολιμά, Τόπος
    7. Σοφία Νικολαΐδου, Στο τέλος νικάω εγώ, Μεταίχμιο
    8. Δημήτρης Σωτάκης, Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο, Κέδρος
    9. Κωνσταντίνος Τζαμιώτης , Ίσως την επόμενη φορά, Μεταίχμιο
    10. Κοσμάς Χαρπαντίδης, Το άκυρο αύριο, Πόλις

    ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ – ΝΟΥΒΕΛΕΣ

    1. Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Όμορφοι έρωτες, Πατάκης
    2. Ελεάνα Βλάχου, Εκ των πραγμάτων, Το Ροδακιό
    3. Βασιλική  Ηλιοπούλου, Το τέρας στο μετρό, Πατάκης
    4.  Δημήτρης Καρακίτσος, Ιστορίες του Βαρθολομαίου Ολίβιε : Ρεσεψιονίστ και διηγηματογράφου, Ποταμός
    5. Αχιλλέας Κυριακίδης, Σώμα, Πατάκης
    6. Μιχάλης Μακρόπουλος. Τσότσηγια & Ω’μ , Κίχλη
    7. Γιάννης Πάσχος, Οι μαγικές ιστορίες του Δον Ντομίνγκο, Περισπωμένη
    8. Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Ντεπό : 27 διηγήματα, Πατάκης
    9. Μαρία Τσιμά, Το λιθόστρατο , Στερέωμα
    10. Ελισάβετ Χρονοπούλου, Ο έτερος εχθρός, Πόλις

    ΠΟΙΗΣΗ

    1. Άννα Γρίβα, Σκοτεινή κλωστή δεμένη, Γαβριηλίδης
    2. Γιώργος Κακουλίδης, Περαστικός είμαι και ονειρεύτηκα, Γαβριηλίδης
    3. Γιώργος Λίλλης, Ο άνθρωπος Τανκ, Θράκα
    4. Γιώργος Μπλάνας, Τερατούργημα, Γαβριηλίδης
    5. Λιάνα Σακελλίου, Όπου φυσά γλυκά η αύρα, Gutenberg
    6. Σωτήρης Σαράκης, Στο σιδεράδικο της Λήμνου, Κουκίδα
    7. Γιάννης Στίγγας, Εξυπερύ σημαίνει χάνομαι, Μικρή άρκτος
    8. Γιάννης Τζανετάκης, Θαμπή πατίνα, Πόλις
    9. Δήμητρα Χριστοδούλου, Παράκτιος οικισμός, Μελάνι
    10. Γιώργος Ψάλτης, Εσένα, Ίκαρος

    ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ

    1. Θανάσης Αγάθος, Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο ,Gutenberg
    2. Δημήτρης Αγγελάτος, Λογοτεχνία και ζωγραφική: Προς μια ερμηνεία της διακαλλιτεχνικής (ανα)παράστασης, Gutenberg
    3. Αναστάσης Βιστωνίτης, Κάτω από την ίδια στέγη, Κίχλη
    4. Παντελής Βουτουρής, Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης: Εθνικισμός, σοσιαλισμός, ρατσισμός (1897-1922), Καστανιώτης
    5. Θανάσης Καράβατος, ο Εμμανουήλ Ροϊδης και η νευροεπιστήμη του 19ου αιώνα, Τόπος
    6. Μιχάλης Μπακογιάννης, Έλλη Φιλοκύπρου, Μοιράζοντας τα δύσκολά σου όνειρα: Η ποιητική φωνή του Κλείτου Κύρου, Νεφέλη
    7. Παντελής Μπουκάλας , Το αίμα της αγάπης : Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση, (Πιάνω Γραφή να Γράψω… Δοκίμια για το Δημοτικό Τραγούδι · 2), Άγρα
    8. Ελένη Πολίτου – Μαρμαρινού, Ο πύργος και το γιοφύρι: Μελετήματα για τον Κωστή Παλαμά, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
    9. Δημήτρης Τζιόβας, Η πολιτισμική ποιητική της ελληνικής πεζογραφίας: Από την ερμηνεία στην ηθική, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
    10. Μάρα Ψάλτη, Νίκος Καζαντζάκης – Κ.Γ. Καρυωτάκης, Η «Αισιοδοξία» ως αντεστραμμένη «Ασκητική»,Μικρή Άρκτος

    ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

    1.Γιώργος Ανδρέου, Παιδί στο γόνατο, Γκοβόστης
    2.Γιάννης Βιτσαράς, Σχιζοφασία, Οδός Πανός
    3. Ειρήνη Γιαννάκη, Η αλφαβήτα των πραγμάτων, Μελάνι
    4. Μυρσίνη Γκανά, Τα πέρα μέρη, Μελάνι
    5. Παναγιώτης Δημητριάδης, Ο φόνος του λευκού, Θράκα
    6. Νικόλας Κουτσοδόντης,  Χαλκομανία, Εντύποις
    7. Εύα Σπαθάρα, Ντάλιτ, Θράκα
    8. Βάλια Τσαϊτά – Τσιλιμένη, Άγρια Χόρτα, Κίχλη

    ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

    1. Νίκος Βεργέτης, Χόλι Μάουντεν, Κέλευθος
    2. Γιάννης Γορανίτης, 24, Πατάκης
    3. Νάσια Διονυσίου, Περιττή ομορφιά, Το Ροδακιό
    4. Γιώργος Κούβας, Καρμπόν, Κίχλη
    5. Δημήτρης Μεσορράχης, Ανάβαση, Εστία
    6. Χριστίνα Πλαϊνη, Take the A train, αυτοέκδοση
    7. Άντζη Σαλταμπάση, Μπερλίν, Πόλις
    8. Ροζίτα Σπινάσα, Στόμαστομαστό, Κέδρος
    9. Χρυσόστομος Τσαπραΐλης, Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας, Αντίποδες

    ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

    Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίαςΧρίστος Κυθρεώτης, συγγραφέας, Κώστας Γ.Παπαγεωργίου, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργος Περαντωνάκης, κριτικός λογοτεχνίας, Αριστοτέλης Σαΐνης, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας, Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας, Κατερίνα Φρουζάκη, Υπεύθυνη στην Παιδική Βιβλιοθήκη Search, Κηφισιάς, Δημήτρης Χαλκιοπουλος, γραφίστας, σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

    Δημήτρης Αρβανίτης, γραφίστας , Μιχάλης Αρφαράς, καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και διευθυντής του Τομέα Χαρακτικής και Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος, Καθηγητής εφαρμογών (Τμήμα Γραφιστικής, Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών – ΤΕΙ Αθήνας), Τυπογραφικός σχεδιαστής (Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων)

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular