Οι Διευθύνσεις Π.Ε. Δ’, Β’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) διοργανώνουν Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης με θέμα:
«Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ… στη Νοηματική Ανάγνωση και στον Αυθόρμητο Λόγο» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στον χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά τις ώρες 11:00 – 16:00.
Στο Φεστιβάλ καλούνται μαθητές και μαθήτριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄τάξεων Δημοτικού, από όλα τα δημοτικά σχολεία των παραπάνω Διευθύνσεων να λάβουν μέρος στη νοηματική ανάγνωση ή στον αυθόρμητο λόγο.
Το Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης προκύπτει ως συνέχεια του τριήμερου βιωματικού σεμιναρίου που διοργάνωσαν και οι τρεις Δ/νσεις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) τον Νοέμβριο του 2017.
Στόχος του είναι η καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών χάρη στην καλλιέργεια του προφορικού λόγου μέσα από την νοηματική και ερμηνευτική ανάγνωση κειμένων, τη σαφή και ζωντανή έκφραση ιδεών και την ανάπτυξη της επιχειρηματολογικής ικανότητας. Πρόκειται για δεξιότητες ζωής που προϋποθέτουν την εξοικείωση με την έκθεση σε ανοιχτό ακροατήριο και την καλλιέργεια της κριτικής και αποκλίνουσας σκέψης. Ταυτόχρονα, πρόκειται για βασικές δεξιότητες που χαρακτηρίζουν κάθε ενεργό πολίτη. Στην ηλικία αυτή ο αυθορμητισμός των παιδιών αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αφού η ζωντάνια, η φρεσκάδα και η φαντασία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παιδικού λόγου, ο οποίος μέσω του Φεστιβάλ μπορεί να ασκηθεί και να οργανωθεί σύμφωνα με τα προγράμματα αναλυτικών σπουδών.
Με αφορμή την εκφραστική ανάγνωση και την εκφορά αυθόρμητου λόγου αναφορικά με ένα απλό θέμα, το οποίο θα προέρχεται από την καθημερινή τους ζωή και εμπειρία, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία, ανάμεσα στα άλλα, να ανανεώσουν τη σχέση τους με το γλωσσικό μάθημα, να νοηματοδοτήσουν τη σχολική πρακτική της ανάγνωσης, να καλλιεργήσουν την πρακτική της φιλαναγνωσίας και ταυτόχρονα να ασκηθούν στην οργάνωση του λόγου και στην κατανόηση της αξίας του (ως σκέψης και ομιλίας) σε όλους τους τομείς της ζωής.