More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Μαγνητική καταιγίδα θα μας πλήξει στις 23 Ιουλίου;

    Μαγνητική καταιγίδα θα μας πλήξει στις 23 Ιουλίου;

    Η είδηση πως η Γη θα βρεθεί στο κέντρο μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου G1 της αντίστοιχης κλίμακας στις 23 Ιουλίου έχει προκαλέσει αναστάτωση τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. Αυτό αναφέρουν τουλάχιστον οι προβλέψεις του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Ηλιακής Αστρονομίας Λέμπεντεφ.

    Μια γεωμαγνητική καταιγίδα προκαλείται από τη διαταραχή της μαγνητόσφαιρας της Γης η οποία συμβαίνει όταν υπάρχει έντονη μεταφορά ενέργειας από τον ηλιακό άνεμο στη μαγνητικό πεδίο που περιβάλει τη Γη. Οι μεγαλύτερες καταιγίδες συνδέονται με τις εκτινάξεις της ηλιακής μάζας (CME), όπου ένα δισεκατομμύριο περίπου τόνοι πλάσματος από τον ήλιο κατευθύνονται προς τη Γη. Οι CME συνήθως χρειάζονται αρκετές μέρες για να φτάσουν στη Γη, αλλά παρατηρήθηκε πως μερικές από τις πιο έντονες καταιγίδες μπορούν να φτάσουν σε μόλις 18 ώρες.

    Οι καταιγίδες δημιουργούν έντονα ρεύματα στη μαγνητόσφαιρα, αλλαγές στις ζώνες ακτινοβολίας, θέρμανση της ιονόσφαιρας και της περιοχής της άνω ατμόσφαιρας που ονομάζεται θερμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας δημιουργείται ένας δακτύλιος δυτικού ρεύματος από ενεργειακά σωματίδια γύρω από τη Γη- η εντυπωσιακή αύρα- ο οποίος παράγει μαγνητικές διαταραχές προς το έδαφος και αύξηση της πυκνότητας και της θερμότητας στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυτές οι διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν έλξη σε δορυφόρους, να τροποποιήσουν τη διαδρομή των ραδιοσημάτων και να δημιουργήσουν σφάλματα στις πληροφορίες εντοπισμού που παρέχονται από τα GPS όπως το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) και να δημιουργήσουν επιβλαβή γεωμαγνητικά ρεύματα (GIC) στο ηλεκτρικό δίκτυο και στους αγωγούς.

    Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λοιπόν διαψεύδει αυτή την είδηση ενημερώνοντας επίσημα ότι: «Τέτοιου είδους μακροχρόνιες προβλέψεις είναι επιστημονικά ανέφικτες και αποσκοπούν στο να δημιουργούν πανικό και επομένως είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Δυνατές είναι πιθανές κυρίως προβλέψεις, βασιζόμενες σε ανάλυση πραγματικών σε χρόνο παρατηρήσεων και έχουν ορίζοντα μερικών ωρών μόνο (με μέγιστο παράθυρο πρόγνωσης τις 24 περίπου ώρες). Τέτοιες προγνώσεις παρέχονται σε καθημερινή βάση από ερευνητικές ομάδες του ΕΑΑ, που έχουν αναπτύξει σχετικές υπηρεσίες στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) αλλά και από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Να επισημάνουμε επίσης ότι ένα «βίαιο» γεγονός στον Ήλιο, όπως μια ισχυρή έκλαμψη στην επιφάνεια του συχνά συνοδευόμενη από εκτινάξεις μάζας και ενεργειακών σωματιδίων, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μια μαγνητική καταιγίδα στη Γη, ιδιαίτερα αν ο πλανήτης μας δεν βρίσκεται κοντά στην διεύθυνση διάδοσής τους».

    RELATED ARTICLES

    Most Popular