Δεκάδες συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, βιβλιοθηκονόμοι βρέθηκαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ, της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Βιβλία για Παιδιά και Νέους, με θέμα «Όταν η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από τα παραμύθια και τα βιβλία των παιδιών».
Αυτή η συνάντηση των πολιτισμών, των διαφορετικών κόσμων δεν έχει ίσως πιο ταιριαστό σταυροδρόμι από την Ελλάδα, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο. Μέσα από δεκάδες ενδιαφέρουσες ομιλίες, αποτυπώθηκαν ήδη από την πρώτη μέρα οι τάσεις στη γραφή, την εικονογράφηση, την μετάφραση και την έκδοση των βιβλίων καθώς και οι ακολουθούμενες στρατηγικές στην προώθηση της φιλαναγνωσίας και την έρευνα της λογοτεχνίας.
Το θερμό χειροκρότημα στην κεντρική αίθουσα (Banqueting) κέρδισαν με τις ομιλίες τους η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της IBBY Βασιλική Νίκα που καλωσόρισε τους συνέδρους στην Αθήνα και το 36ο συνέδριο, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος ως πρέσβης του ελληνικού παιδικού βιβλίου για το 2018 με θέμα της ομιλίας του “Ωκεανοί βιβλίων ρέουν ανάμεσά μας” και ο Φλαμανδός πρόεδρος της IBBY Wally De Doncker που απένειμε τις τιμητικές αναγραφές στους καταλόγους της IBBY καθώς και το μετάλλιο Jella Lepman.
Εξαιρετική η ομιλία-μελέτη του καθηγητή και ερευνητή Picture Books Dr Perry Nodelman ο οποίος εξερεύνησε πραγματικά όλο τον κόσμο του βυθού και των ψαριών στην σύγχρονη εκδοτική παραγωγή (Fish is People).
Αίσθηση προκάλεσε η σοπράνο Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και ο μουσικός Παναγιώτης Στέφος που παρουσίασαν στίχους από τον Όμηρο με φωνητικούς και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς αρχαίων ελληνικών οργάνων (αυλός, σύριγγα του Πανός κ.α.). Όλα τα κινητά και οι κάμερες υψώθηκαν για να τους βιντεοσκοπήσει.
Στο συνέδριο παρευρέθησαν η βραβευμένη συγγραφέας Katherine Patterson, ο συγγραφέας πολλών βιβλίων για παιδιά με θέμα τη φτώχεια και τον πόλεμο Deborah Ellis, ο Gregory Maguire, συγγραφέας πολλών βιβλίων και ιδρυτής οργανισμών με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης, ο Michael Neugebauer, εκδότης του οίκου Minedition, η Kathy G. Short, καθηγήτρια Γλώσσας, Ανάγνωσης και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η Leila Maktabi Fard, Ιρανή ερευνήτρια της παιδικής λογοτεχνίας, και εκατοντάδες άλλοι δημιουργοί και ερευνητές.
Μετά το διάλειμμα στις 12:00, ακολούθησαν δεκάδες ομιλίες (oral sessions) σε διάφορες αίθουσες του συνεδριακού χώρου, με αρκετές από αυτές να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρακολουθήσαμε τη Χρύσα Κουράκη στην ομιλία της για το έργο της Ζορζ Σαρή “Cultural Representations in Zorz Sari’s fictional characters” και στην ίδια αίθουσα τις K. Garrison από την Αυστραλία και Y. Doi από την Ιαπωνία να εξερευνούν το εκδοτικό τοπίο των χωρών τους, τις M. Pronomarenko από την Ρωσία, E. Ξένη από την Ελλάδα και την Ιρανή F. Fakhxrian Langroudi να αναλύουν μαζί με τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο το τοπίο της μετάφρασης στα βιβλία για παιδιά και νέους των χωρών τους, τον καθηγητή Κώστα Μάγο να κάνει μια εξαιρετική ανάλυση του Μελάκ, μόνος των Αργυρώς Πιπίνη και Αχιλλέα Ραζή και του Αγοριού με τη Βαλίτσα σε διασκευή Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Βασίλη Σελιμά, καθώς και αρκετούς ακόμα ομιλητές, άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε εξαιρετικά ενδιαφέροντες.
Η ημέρα έκλεισε με την απονομή του ASAHI Award από την Ibby για την προώθηση της ανάγνωσης στον δάσκαλο Philippe Claudet, ιδρυτή και διευθυντή του εκδοτικού οργανισμού Les Doigts Qui Rêvent (Τα δάχτυλα που ονειρεύονται) που έφερε τα Picture Book κοντά στα τυφλά παιδιά.
Στη μικτή ζώνη, θεματικές εκθέσεις βιβλίων και έργα των φετινών υποψηφίων για το βραβείο Andersen ήταν μια προσεγμένη νότα στο χώρο, με τον κόσμο να διαβάζει και να εξερευνά τα εκτιθέμενα βιβλία.
Παρούσα στο συνέδριο και η νικήτρια (δεύτερη από αριστερά) του φετινού βραβείου Χ. Κ. Άντερσεν, η 83χρονη Γιαπωνέζα συγγραφέας Eiko Kadono.
Το συνέδριο συνεχίζεται αύριο και ολοκληρώνεται το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου.