More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Η χώρα που έκανε το σκάκι σχολικό μάθημα

    Η χώρα που έκανε το σκάκι σχολικό μάθημα

    Από το σχολικό έτος 2011-12, τα μαθήματα σκακιού έγιναν μέρος του προγράμματος σπουδών σε κάθε δημόσιο σχολείο της Αρμενίας, καθιστώντας την πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει το σκάκι υποχρεωτικό στα σχολεία.

    Photo: BBC

    Το σκάκι είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Αρμενία και παίζεται στη χώρα από τις αρχές του μεσαίωνα, κέρδισε όμως ευρεία αναγνώριση μετά το 1963, όταν ο Τιγκράν Βαρτάνοβιτς Πετροσιάν (1929-1984) έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού (κέρδισε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μιχαήλ Μποτβίνικ και το 1966 νικώντας τον Μπορίς Σπάσκι).

    Μια χώρα περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, η Αρμενία θεωρείται σήμερα μια από τις μεγαλύτερες σκακιστικές δυνάμεις στον κόσμο. Από την ανεξαρτησία της χώρας και ύστερα, η εθνική ομάδα ανδρών έχει κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1999), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2011) και την Ολυμπιάδα Σκακιού (2006, 2008, 2012). Η γυναικεία ομάδα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2003. Από τον Φεβρουάριο του 2016, η Αρμενία κατατάσσεται έβδομη στον κόσμο από τη μέση βαθμολογία των κορυφαίων παικτών της.

    Ο Λεβόν Αρονιάν (γεν.1982), ο καλύτερος παίκτης σκακιού της Αρμενίας, είναι δεύτερος στην παγκόσμια κατάταξη της FIDE, της διεθνούς σκακιστικής ομοσπονδίας. Το 2011, το Υπουργείο Παιδείας της Αρμενίας έκανε το σκάκι μέρος του σχολικού προγράμματος μαζί με τα μαθηματικά και την ιστορία. Έκτοτε, το σκάκι είναι υποχρεωτικό για την δευτέρα, τη τρίτη και τη τετάρτη τάξη του δημοτικού. Πάνω από 1,5 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για το πρόγραμμα. Η ένταξη του σκακιού στα σχολεία κρίθηκε θετική από τη μεγάλη μερίδα των γονέων αν και κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το σχολικό πρόγραμμα των παιδιών τους ήταν ήδη υπερφορτωμένο. Όχι που δε θα διαμαρτύρονταν κάποιοι!

    Η απόφαση της Αρμενίας αναφέρθηκε ευρέως στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Δημοσιογράφοι, εμπειρογνώμονες σκακιού από διάφορες χώρες επαίνεσαν το πρόγραμμα και συμβούλευσαν την υιοθέτησή του και από άλλα κράτη. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Σβεν Μάγκνους Όεν Κάρλσεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αρμενία το 2014, είχε δηλώσει: “Νομίζω ότι το παράδειγμα της Αρμενίας στη διδασκαλία σκακιού στα σχολεία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλο τον κόσμο” ενώ ο διευθυντής του Σκακιστικού Αμερικανικού Ιδρύματος Γουέντι Φίσερ, θεωρεί πως το πρόγραμμα της Αρμενίας έχει μεγάλες δυνατότητες και ωφελεί πραγματικά τα παιδιά γιατί η εκμάθηση του αποτελεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό σκληρής δουλείας και διασκέδασης. Τα παιδιά νομίζουν πως είναι απλά ένα παιχνίδι αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο διαμόρφωσης των δεξιοτήτων και του χαρακτήρα των παιδιών. “Με την ενσωμάτωση του σκάκι ως μέρος του προγράμματος σπουδών περιλαμβάνεται ένα παιχνίδι, και έτσι τα βλέπουν τα παιδιά”, είπε. “Νομίζουν ότι είναι επικεντρωμένοι στη διασκέδαση, έτσι νομίζω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περάσετε ανάμεσα σε ένα αληθινό σκληρό πρόγραμμα σπουδών που είναι υποχρεωτικό και τα μικρά παιδιά να μπορούν να παίζουν, να εξερευνούν και να διασκεδάζουν”.

    Το παράδειγμα της Αρμενίας φαίνεται να ακολουθεί και η Ρωσία καθώς το υπουργείο παιδείας έκανε πρόσφατα πρόταση για την προσθήκη της διδασκαλίας σκακιού στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας. Το 2014 ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδας υπογράφει εγκύκλιο με θέμα την ένταξη του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου. Βάση αυτής ο δάσκαλος του δημοτικού σχολείου που μπορεί να γνωρίζει σκάκι μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο μάθησης, τόσο στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης (Α’ – Δ΄ δημοτικού) όσο και σε ομίλους Αριστείας (Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία), αλλά και μέσω των προγραμμάτων της προαιρετικής ζώνης 14.00 – 17.00 στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική.

    Πηγή είδησης: BBC news

    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular