More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΕπιστήμονεςΗ Σκυταλοδρομία της Εκπαίδευσης: Δέσποινα Καλανταρίδου (Θεσσαλονίκη)

    Η Σκυταλοδρομία της Εκπαίδευσης: Δέσποινα Καλανταρίδου (Θεσσαλονίκη)

    Το ELNIPLEX εμπνέεται από το αυθεντικό ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΣΤ και αναδεικνύει τους λειτουργούς της ελληνικής εκπαίδευσης. Κάθε εβδομάδα η σκυτάλη θα παραδίδεται από το παρόν στο επόμενο πρόσωπο της εκπαίδευσης.

    Ξεκινήσαμε τη Σκυταλοδρομία της Εκπαίδευσης με την Γαρυφαλιά Τεριζάκη, από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, και ακολούθως περάσαμε στη Λίλιαν Δούμα από το 1ο Νηπιαγωγείο Λουτρών Αιδηψού Ευβοίας, την Έλενα Καραγιάννη από τη δομή Φιλοξενίας του Σχιστού, την Χρύσα Σαββάκη από το 3ο Δημοτικό Σχολειό Ναυπλίου, τη Χριστίνα Λούστα, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στον Αστικό Ιστό της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την Ελευθερία Καλούδη από το 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης και την Μαρίνα Σταματοπούλου του 8/θ Δημοτικού σχολείου Δρεπάνου Αργολίδας όπου έκλεισε ο πρώτος κύκλος.

    Ο δεύτερος κύκλος της σκυταλοδρομίας άνοιξε στη Θεσσαλονίκη με την Σταυρούλα Μαστοροδήμου και συνεχίζεται στην ίδια πόλη με τη Δέσποινα Καλανταρίδου.

    “Είμαι η Δέσποινα Καλανταρίδου. Είμαι νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη και μουσικοπαιδαγωγός. Παίζω φλάουτο και τραγουδάω. Μου αρέσει όμως να παίζω και με τη φύση! Προσπαθώ λοιπόν να συνδυάσω στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτές τις μεγάλες μου αγάπες ! Και προσπαθώ να τις μεταδώσω και σε άλλους, μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικούς και γονείς, μέσα από σεμινάρια, παραστάσεις και δράσεις!

    Πώς συστήνεσαι στα παιδιά, πώς στους γονείς και τι πληροφορίες δίνεις για σένα την πρώτη φορά που σε βλέπουν;

    Με λένε Δέσποινα! Αγαπώ τη μουσική και τη φύση. Αυτό που θέλω είναι να ξυπνάνε τα παιδιά και να θέλουν να έρθουν στο σχολείο!

    Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου κατά τη διάρκεια της συνύπαρξής σου με τα παιδιά στην τάξη;

    Πάντα υπάρχει το άγχος των ατυχημάτων. Επίσης, στην αρχή της χρονιάς, στην περίοδο της προσαρμογής, μέχρι να γίνει η ομάδα, μετά κυλούν όλα ρολόι.
    Ο φόβος μου όμως είναι μήπως δεν καταφέρω να «γνωρίσω» τα παιδιά μου, μήπως όλη η γραφειοκρατία με την οποία είμαι επιφορτισμένη ως Προϊσταμένη μου πάρει χρόνο από τα παιδιά.

    Σε ποια λάθη ή αταξίες των παιδιών δείχνεις την μεγαλύτερη επιείκεια και σε ποια περίπτωση είναι κάθετη;

    Επιείκεια υπάρχει πάντα. Υπάρχει όμως πάντα συζήτηση με το παιδί και την ομάδα, να κατανοήσουμε κι εμείς και αυτά το λόγο που προήλθε η συμπεριφορά αυτή. Προσωπικά με ενοχλεί πολύ η αγένεια!

    Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείς πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο και ποια θα ήθελες να χρησιμοποιείς περισσότερο;

    Συνήθως τα λέω τραγουδιστά! Δεν μου έρχεται κάτι συγκεκριμένο. Ξέρω όμως ότι λέω συχνά παρακαλώ, ευχαριστώ και συγνώμη!

    Πες μας την πιο όμορφη, πιο διαφορετική ή πιο αστεία ατάκα που άκουσες ποτέ από παιδί.

    Είπε ένα παιδί στην αρχή της χρονιάς: «Είναι η κυρία που μας λέει Καλημέρα»

    Τι θέση έχει το βιβλίο στην τάξη σου;

    Αγαπώ τα βιβλία, τα χρησιμοποιώ ως αφόρμηση, για ξεκούραση, για προβληματισμό, για «ταξίδια φανταστικά»!

    Από ποιον παιδαγωγό (Έλληνα ή ξένο, εν ζωή ή μη) έχεις επηρεαστεί περισσότερο και γιατί;

    Είχα τη χαρά να γνωρίσω τον Michel Lobrot και τη μέθοδο της παρεμβαίνουσας μη κατευθυντικότητας. Πώς δουλεύουμε με την ομάδα μας, με βάση την επιθυμία των μελών, επηρεάζοντας θετικά ως παιδαγωγοί και αποφεύγοντας την επιβολή. Δίνω μεγάλη σημασία στην ομάδα ως εκπαιδευτικός και η φιλοσοφία του Lobrot προσπαθώ να βρίσκει εφαρμογή στην τάξη μου.

     

     

    Αν σε ρωτούσε κάποιος/-α υπουργός παιδείας τη γνώμη σου για το ποια πράγματα θα έπρεπε να αλλάξει άμεσα για να έχουμε καλύτερα σχολεία, τι θα του/της πρότεινες;

    Εκτός από τα αυτονόητα για τους εκπαιδευτικούς (που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητα από το Υπουργείο) όπως είναι τα μικρά τμήματα, οι δύο εκπαιδευτικοί σε κάθε τμήμα νηπιαγωγείου, ο εξοπλισμός, το μόνιμο προσωπικό κτλ θα ήθελα να δημιουργηθούν αύλειοι χώροι με πράσινο, φιλικοί στα παιδιά, που θα προσφέρουν εμπειρίες. Επίσης οι τέχνες πρέπει να κατέχουν μεγαλύτερο χρόνο στο πρόγραμμα όλων των βαθμίδων. Η φύση, η τέχνη και τα παιδιά πρέπει να έρθουν πιο κοντά στα σχολειά μας

    Πιστεύεις ότι μπορεί κάποια-/-ος να είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας μέχρι τα 67 της/του;

    Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια σωματική. Στα 67 ένας εκπαιδευτικός μπορεί να έχει τη διάθεση αλλά το να τρέχει, να γονατίζει, να παίζει ενεργά δεν είναι τόσο εύκολο όσο με κάποιον νέο εκπαιδευτικό. Χρειάζεται οπωσδήποτε και ένα νέο άτομο και μαζί να δουλεύουν, ο ένας με την εμπειρία και ο άλλος με την ενέργεια του.

    Τι πιστεύεις ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα παιδιά στο σχολείο;

    Κάποιον να τους ακούει!

    Τι πιστεύεις ότι τους στερεί περισσότερο το ελληνικό σχολείο;

    Το ελληνικό σχολείο τους στερεί τον ελεύθερο χρόνο από το παιχνίδι, από την ανεμελιά… με τα πολλά καθήκοντα στο σπίτι… με τα φροντιστήρια…

    Μοιράσου μαζί μας την αγαπημένη σου δραστηριότητα στην τάξη.

    Καθόμαστε σε κύκλο και με τα χέρια μας αγκαλιαζόμαστε όλοι μαζί, γαργαλιόμαστε, αισθανόμαστε ο ένας τον άλλον!

    Info

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular