More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΤεχνολογίεςΕφαρμογές επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών

    Εφαρμογές επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών

    efarmoges_remind

    Στην Ελλάδα γενικά τα μαθαίνουμε τριτοδεύτεροι. Με τις τεχνολογικές εξελίξεις έχουμε μια πάγια καθυστέρηση παρακολούθησης. Από τη βιομηχανική επανάσταση 2 αιώνες πριν το έχουμε αρχίσει αυτό το βιολί. Ας είναι. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε το βήμα μας τώρα.

    Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ωραιότατες και πολύ ουσιαστικές εφαρμογές για επικοινωνία εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών. Εντάξει, στο νηπιαγωγείο θα μου πείτε (που τα περισσότερα παιδιά είτε δε γνωρίζουν ανάγνωση είτε τώρα την κατακτούν) αλλά και η σχέση τους με την τεχνολογία δεν φτάνει δα και στον χειρισμό τέτοιων εφαρμογών, δε θα είχε και πολύ νόημα η επικοινωνία εκπαιδευτικών και μαθητών. Δεκτό. Εκεί η κοινότητα λειτουργεί μεταξύ εκπαιδευτικών και γονεών με αντίκτυπο τα παιδιά. Ας είναι.

    Μία πρώτη εφαρμογή που αξίζει πραγματικά τον κόπο να γνωρίσουμε είναι το Remind 101 (κατεβάστε το από το App Store του Andoid κινητού σας ή πατήστε εδώ) και για i-phone από το Apple Store ή εδώ). Αφού την κατεβάσετε, πατήστε το ρόλο που θέλετε να έχετε (teacher, parent, student- δάσκαλος, γονιός, μαθητής). Ακολούθως θα σας ζητηθεί το mail σας καθώς και το όνομά σας και ο τίτλος προσφώνησής σας (Mr, Mrs κτλ). Μπορείτε αμέσως να δημιουργήσετε τάξεις (classes) με το όνομα που θέλετε (π.χ. 10ο Νηπιαγωγείο Μαδαγασκάρης), να επιλέξετε με ποιον τρόπο θα τους ειδοποιείτε και να τους καλέσετε μέσω μιας απλής πρόσκλησης με μέιλ να συμμετέχουν. Όταν αποδεχτούν, θα προστεθούν ως participants στην τάξη σας. Όλοι αυτοί πια είναι μία τάξη.

    Ένας εκπαιδευτικός λοιπόν, νηπιαγωγός ή δάσκαλος, δημιουργεί μέσα στην εφαρμογή μία “Τάξη” (Class). Οποιαδήποτε ανακοίνωση, υπενθύμιση ανεβαίνει από τον διαχειριστή της ομάδας (εσάς) ως Announcement η οποία μπορεί να είναι κείμενο ή φωτογραφία μαζί ή και ηχογραφημένο μήνυμα μαζί. Οι ανακοινώσεις σας αυτές μάλιστα μπορούν να προγραμματιστούν εκ των προτέρων πότε θα σταλούν. Δηλαδή μπορείτε να προγραμματίσετε να στείλετε απο τώρα ειδοποίηση για την γιορτή της 27ης Οκτωβρίου στο σχολείο στις 7 το απόγευμα της προηγούμενης μέρας.

    Παρόμοια εφαρμογή είναι και το Class Messenger. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και ανεβάζει μηνύματα και ανακοινώσεις για τα μέλη της “τάξης”

    Δυνατότητες αυτών των εφαρμογών
    -Υπενθυμίσεις τύπου “Μη ξεχάσετε αύριο να φέρετε ένα άδειο μπουκάλι γάλα για την κατασκευή που είπαμε”
    -Υπενθυμίσεις γεγονότων: γιορτές, εκδηλώσεις, ημερίδες
    -Ανέβασμα ομαδικού υλικού. Ηχογραφημένες συζητήσεις και διάλογοι με παιδιά, τραγούδια, παιχνίδια, ατάκες. Προσοχή στις φωτογραφίες όπου φαίνονται πρόσωπα.
    -Ρόλοι και κείμενα γιορτών
    -Ανέβασμα εργασιών, φύλλων εργασίας/εμπέδωσης και άλλου υλικού. Προσοχή στην ιδιωτικότητα των στοιχείων. Προσφέρει και chat με κάθε συμμετέχοντα χρήστη ξεχωριστά.
    -Ευχές, καλωσορίσματα, υπενθύμιση για ανοιχτό ή κλειστό σχολείο κάποιες χ μέρες κ.α.
    -Υπενθυμίσεις εργασιών ή τεστ (κυρίως για δημοτικό και πάνω)
    -Ενημέρωση για αναρτήσεις στο μπλογκ του σχολείου ή των εκπαιδευτικών (newsletter style)
    -Ενημέρωση για ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που γίνονται κοντά τους

    Οφέλη
    -Οι γονείς είναι πάντοτε ενήμεροι για την εξέλιξη μιας τάξης. Από το τι απαιτείται για μια συγκεκριμένη μέρα, πότε το σχολείο χρειάζεται κάτι, πότε δε λειτουργεί για κάποιο λόγο, πότε υπάρχει εκδρομή, τι χρειάζεται να φέρουν μαζί, πραγματικά τα πάντα.
    -Οι εκπαιδευτικοί δημιουργούν μία κοινότητα που δείχνει ότι υπολογίζει τους γονείς των παιδιών (και κατ’ επέκταση τους μαθητές) ως ενεργά μέρη της σχολικής κοινότητας.
    -Δεν υπάρχει καμία απώλεια σε ζητούμενα
    -Η επικοινωνία απογειώνεται.
    -Εξοικονόμηση πόρων (εκτυπώσεων, χαρτιού κτλ)

    Σας έπνιξε; Δεν πρέπει. Δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και γράφετε πολύ γρήγορα σα να γράφετε σε έναν υπολογιστή. Είναι γρήγορο, αρκετά ασφαλές και προσβάσιμο από όλους τους συμμετέχοντες. Μια εξαιρετική λύση για αναβάθμιση της λειτουργίας του ελληνικού σχολείου καθώς και της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Το προτείνω.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular