Στο ΦΕΚ 4187/Β/10-09-2021 δημοσιεύθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και εκδηλώσεις στα σχολεία.
Στο Άρθρο 4 που αφορά στις “Εκπαιδευτικές εκδρομές, μετακινήσεις μαθητών, σχολικές βιβλιοθήκες, μαθητικοί διαγωνισμοί, σχολικές εκδηλώσεις και τελετές“, στην παράγραφο ένα διαβάζουμε:
1. Πραγματοποιούνται, λαμβανομένων υπόψη πάντοτε και των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν κάθε φορά, εκπαιδευτικές εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, εκπαιδευτικές επισκέψεις με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής, καθώς και τη διασφάλιση τη μη ανάμειξης διαφορετικών ομάδων.
Στην εγκύκλιο, όμως, που απεστάλη στα νηπιαγωγεία στις 9 Σεπτεμβρίου και αφορά στην Οργάνωση και Λειτουργία Νηπιαγωγείων κατά τη σχολική χρονιά 2021-22, διαβάζουμε στην πέμπτη παράγραφο του Β’ Μέρους (Φοίτηση και Σχολική Ζωή) τα εξής:
5. Σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (Διδακτικές επισκέψεις- Εκδρομές)- Ενδοσχολικές εκδηλώσεις)
Με το άρθρο 16 του Π.Δ 79/2017 (Α ́109) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23, ν. 4559/2018 (Α ́142), το άρθρο 204 του ν. 4610/2019 (Α’70) και το άρθρο 49 του ν. 4653/2020 (Α’12) ρυθμίζονται οι σχολικές δράσεις που συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν τα προγράμματα σπουδών, εντός και εκτός σχολείου.
Για τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών εντός και εκτός της χώρας, με ή χωρίς διανυκτερεύσεις ισχύουν όσα προβλέπονται από την Υπουργική Απόφαση με αρ. πρωτ. Φ.14/89494/ΓΔ4/9-7-20 (Β’2888) με θέμα «Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».
Ειδικότερα, για το σχολικό έτος 2021-2022 συστήνεται η διοργάνωση επιλεκτικών εκδρομών και εκπαιδευτικών επισκέψεων κατά τμήμα με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής και σε κάθε περίπτωση προσπάθεια για τη διασφάλιση της μη ανάμιξης διαφορετικών τμημάτων, ύστερα από συνεκτίμηση των δυνατοτήτων της κάθε σχολικής μονάδας (ανθρώπινοι και υλικοί πόροι) και των τρεχόντων επιδημιολογικών δεδομένων.
Άρα, οι εκδρομές επιτρέπονται αλλά όπως μαθαίνουμε στην εγκύκλιο επιτρέπονται μόνο ανά τμήμα. Άρα:
Μπορούμε να πάμε εκδρομή οι 20-25 του ενός τμήματος από τα δύο στο νηπιαγωγείο. Άρα το λεωφορείο των 30 θέσεων (μην ξεχνάτε τους 1-2 εκπαιδευτικούς και ίσως τους 1-2 συνοδούς) θα μας κοστίσει 100 ευρώ (αυτή είναι η μικρότερη τιμή που θα βρει κανείς, 120-140 είναι οι τιμές κανονικά), άρα 4 ευρώ κατ’ άτομο στην καλύτερη περίπτωση κατά την οποία έχουμε 25άρι τμήμα και θα έρθουν όλα τα παιδιά. Κάτι ασφαλώς που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στο νηπιαγωγείο, πόσω μάλλον εν καιρώ covid. Το ρεαλιστικό σενάριο, πάντα σε 25άρι τμήμα, είναι τα 20 παιδιά, άρα θα πάει στα minimum 5 ευρώ μόνο η μεταφορά. Αν προσθέσεις τώρα το εισιτήριο στο θέαμα (θεματικό πάρκο, μουσείο, ίσως θέατρα όταν επιτραπούν κ.α.), τότε καταλαβαίνει κανείς ότι ανεβαίνει σημαντικά το κόστος συμμετοχής ενός παιδιού σε μία εκδρομή.
Σε κάθε εκδρομή έχουμε επίσης τουλάχιστον 1-2 παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν και το εισιτήριό τους καλύπτεται με διάφορους τρόπους, από τους εκπαιδευτικούς, από άλλους γονείς, από το θέατρο/μουσείο που θα επισκεφθούμε.
Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων η υπόθεση σχολική εκδρομή κατά το 2021-22 γίνεται αρκετά δύσκολη, δεδομένων και των οικονομικών δεδομένων της μέσης ελληνικής οικογένειας την οποία πάντα υπολογίζεις όταν οργανώνεις μια εκδρομή.
Σημ.: Featured Image από την παράσταση “Ως την άκρη του ονείρου” της Κέλλυς Σταμουλάκη