Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα επετείου του θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Greek Library of London στην Πρεσβευτική Κατοικία, το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2025.
Μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Ουαλίας, του Ελληνικού Νηπιαγωγείου- Δημοτικού και του Ελληνικού Γυμνασίου- Λυκείου Λονδίνου ήταν οι επίσημοι καλεσμένοι. Τα παιδιά, «οι αυριανοί πρεσβευτές της ελληνικής γλώσσας» συμμετείχαν στην εκδήλωση με απαγγελία ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη και του Νικηφόρου Βρετάκκου, με ερμηνεία μουσικών κομματιών του Μάνου Χατζιδάκη και με ανάγνωση εργασιών για τον Διονύσιο Σολωμό.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν γονείς, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της ομογένειας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Γιάννης Τσαούσης, ο οποίος καλωσόρισε παιδιά και προσκεκλημένους, η Συντονίστρια εκπαίδευσης Λονδίνου, κα. Καλλιόπη Φιλιππάκη, η Διευθύντρια της Greek Children’s Library of London, κα. Γεωργία Καραντώνα, η Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Ουαλίας, κα. Ιωάννα Κανελλάκη και ο Πρόεδρος της επιτροπής του Ελληνικού Σχολείου Ουαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γρηγοράτος.
Οι ομιλητές εξήραν τον μείζονα ρόλο της παροικιακής εκπαίδευσης στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τόνισαν τη σημασία συνεργασίας μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών, σχολικών μονάδων και πολιτιστικών φορέων.
Στην εκδήλωση ο Πρέσβης, κ. Γιάννης Τσαούσης, ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη Greek Library London με τη φιλοξενία μέρους της παιδικής βιβλιοθήκης στο αναγνωστήριο Beaton της Πρεσβευτικής Κατοικίας, το ιστορικό κτίριο- τοπόσημο, όπου έζησε και υπηρέτησε ως Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Γιώργος Σεφέρης από το 1957 έως το 1962.
Από την πλευρά της η κα. Γεωργία Καραντώνα ανακοίνωσε τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Γιώργος Σεφέρης. Ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο διπλωμάτης», όπως η ομώνυμη έκθεση, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία.
Με το πέρας της εκδήλωσης, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο του αναγνωστηρίου και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής παιδικής βιβλιοθήκης, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου της Ουαλίας ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση από την κα. Σταυρούλα Μεταξά και στη συνέχεια συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον χώρο του αναγνωστηρίου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες από Year 1 έως Α Level, με στοχοθεσία αντίστοιχη των εκπαιδευτικών βαθμίδων, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται σε τρία στάδια: βιωματική ξενάγηση στο ιστορικό γραφείο του Γιώργου Σεφέρη, όπου οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και πίνακες ζωγραφικής, αισθητική ανταπόκριση των μαθητών στα εκθέματα, και, τέλος, δημιουργική ανταπόκριση στο ποιητικό σύμπαν του Σεφέρη με δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής.
Όπως σημειώνει η κα. Καραντώνα, «πρόκειται για δύο πρωτοβουλίες, και εκφράζουμε και δημοσίως τις ευχαριστίες μας στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και στον Πρέσβη, κ. Γιάννη Τσαούση, για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, που αναμένεται αφενός να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα δανεισμού ελληνικών παιδικών και εφηβικών βιβλίων από τα παροικιακά σχολεία, αφετέρου να αποτελέσουν μια ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά της διασποράς το έργο, τη δράση και τον ποιητικό κόσμο του Νομπελίστα ποιητή μας αλλά και τον άνθρωπο Γιώργο Σεφέρη μέσα από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα».