More
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    ΑρχικήΔιαγωνισμοίΔιαγωνισμός- Τα Εν Είκο: με τη φωνή των εικονογράφων!

    Διαγωνισμός- Τα Εν Είκο: με τη φωνή των εικονογράφων!

     

    Τα Εν Είκο: με τη φωνή των εικονογράφων!

    Μια ιδέα από τη συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου που υιοθετήθηκε από το ELNIPLEX και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, με στόχο την ανάδειξη νέων εικονογράφων για βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.

    Πρόσκληση συμμετοχής σε πρωτοεμφανιζόμενους εικονογράφους από 15 ετών (ημερομηνία γέννησης από 2009) και πάνω, που δεν έχουν δημοσιεύσει ποτέ έντυπα κάποια δουλειά τους. Δεν απαιτούνται σπουδές εικονογράφησης ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό ενασχόλησης.

    Για το έτος 2025, η πρόσκληση αφορά σε εικόνες πάνω στην ανέκδοτη ιστορία της συγγραφέα Έλενας Αρτζανίδου, “Η λυγερη” την οποία θα βρείτε συνημμένη παρακάτω. Κάθε έτος θα αξιοποιείται μια νέα ιστορία, η οποία θα γράφεται ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση, εναλλάξ από Ελλαδίτες και Κύπριους συγγραφείς, που θα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους σχετικά.

    Η ιστορία μπορεί να έχει οποιοδήποτε ύφος, μένοντας κοντά στη δομή της πρώτης αυτής ιστορίας για να διευκολύνεται η διαδικασία της εικονογράφησής της από νέους δημιουργούς με στόχο την ανάδειξή τους.

    Προδιαγραφές συμμετοχής

    • Ζητείται από τους και τις εικονογράφους να αποστείλουν δύο (2) εικονογραφημένα σαλόνια (4 σελίδες) και ένα (1) εξώφυλλο για την ιστορία “Η λυγερή”.
    • Οι συμμετέχοντες μπορούν να δουλέψουν ψηφιακά ή εκτός ψηφιακών μέσων σκανάροντας στο τέλος τη δουλειά τους. Απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπλοκή μέσου τεχνητής νοημοσύνης AI και σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή τίθεται εκτός συναγωνισμού αυτομάτως.
    • Οι συμμετέχοντες πρέπει να δουλέψουν σε διάσταση Α4, που αφορά το κλειστό βιβλίο. Άρα, ένα εικονογραφημένο σαλόνι (δισέλιδο) θα έχει διάσταση Α3.
    • Στη διάσταση αυτή, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τοποθετήσουν κείμενο και εικόνα με όποιον τρόπο θέλουν. Το κείμενο μπορεί να τοποθετηθεί από τους/τις εικονογράφους χειρόγραφα ή ψηφιακά (γραμματοσειρά Calibri 15 στιγμών).
    • Ενδιαφερόμαστε για την εικονογράφηση, αλλά και για τον τρόπο που αυτή θα ενωθεί με το κείμενο. Οι εικόνες μπορούν να συνομιλούν και να συνδιαλέγονται με το κείμενο με όποιον τρόπο κρίνει ο/η εικονογράφος.
    • Θα γίνουν δεκτές όλες οι μορφές εικονογράφησης, από οριζόντιους ή κάθετους προσανατολισμούς, μέχρι κόμικ εκδοχές, αρκεί πάντα να εμπνέονται από την ιστορία «Η λυγερή» της συγγραφέα Έλενας Αρτζανίδου που παραχωρήθηκε για τη συγκεκριμένη δράση.
    • Θα ακυρωθεί η συμμετοχή διαγωνιζόμενων που θα αποδειχθεί ότι έχουν εικονογραφήσει οποιοδήποτε δημοσιευμένο έντυπο, βιβλίο ή άλλη εικονογραφική εκδοχή (ετικέτες προϊόντων κ.α.).

    Ημερομηνία υποβολής: μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2025 και ώρα 23.59μμ.

    Τρόπος υποβολής: αποστολή στο info@elniplex.com. Μαζί με τις εικόνες, πρέπει να επισυνάψετε ένα βιογραφικό όπου θα αναφέρονται τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος διαμονής) και ό,τι άλλο κρίνετε.

    Μορφή αρχείου: Οι εικόνες των υποψηφίων θα πρέπει να αποσταλούν σε αρχείο pdf και να προσδιορίζουν σε ποια σελίδα του κειμένου αναφέρονται.

    Οι δέκα εικονογράφοι που θα επιλεγούν, θα τοποθετήσουν οι ίδιοι τα έργα τους σε χώρο που θα υποδείξει το ELNIPLEX με ανακοίνωσή του και το κοινό θα μπορέσει να τα δει στιςπριλίου 2025 (η ημερομηνία ενδέχεται να τροποποιηθεί). Εκείνη τη μέρα, στο χώρο όπου θα εκτίθενται τα έργα, θα ανακοινωθεί ο νικητής.

    Τα έργα των 10 εικονογράφων που θα επιλεγούν από την επιτροπή, θα ταξιδέψουν στην Κύπρο και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου σε χώρο που θα υποδείξει θα τα προβάλει σε μια γιορτή ταλέντων εικονογράφων.

    Νικητές είναι όλοι όσοι θα συμμετέχουν.

    Στόχος όλων μας είναι να δοθεί βήμα μέσα από αυτήν την δράση σε νέους δημιουργούς της εικόνας του βιβλίου.

    Αθλοθέτης

    Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ υποστηρίζουν τη δράση και επιβραβεύουν τον νικητή με έπαθλο €300 σε βιβλία.

    Κριτική Επιτροπή

    Δημήτρης Γουλής – καθηγητής παιδικής λογοτεχνίας ΑΠΘ

    Φωτεινή Στεφανίδη – εικονογράφος, ζωγράφος, χαράκτρια

    Χρύσω Χαραλάμπους – εικονογράφος

    ——–

    Βιογραφικά Κριτικής Επιτροπής

    Ο Δημήτρης Γουλής είναι επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με γνωστικό αντικείμενο «Παιδική Λογοτεχνία».

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τέλειωσε το 1987 την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης και πήρε το πτυχίο του ΠΤΔΕ Ιωαννίνων το 1999. Το 2001 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το 2010 ολοκλήρωσε τη διατριβή του στη παιδική λογοτεχνία στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2020 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική έρευνα (postdoc research) με τίτλο: “Από το Ρεζί Βαρδάρ στην Ξηροκρήνη (1926-1934). Η μελέτη μιας περιοχής μέσα από το αρχείο του σχολείου της. Διδακτικές προτάσεις για την διδασκαλία της τοπικής ιστορίας”.

    Εργάστηκε ως δάσκαλος από το 1989 μέχρι το 2017. Υπήρξε Διευθυντής για επτά χρόνια (2011-2017) στο 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ ως μέλος ΕΔΙΠ από το 2017 έως το 2022.

    Έχει διδάξει ως επιμορφωτής στην εισαγωγική επιμόρφωση των Π.Ε.Κ., την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα νέα βιβλία, το Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Το 2016 και το 2018 δίδαξε και στο ΜΠΣ του ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ τα μαθήματα «Εικόνα του βιβλίου/εικόνες της οθόνης για παιδιά» και «Εικονογραφημένο βιβλίο». Το 2020 και το 2021 δίδαξε στο αγγλόφωνο ΜΠΣ του Τμήματος Κινηματογράφου το μάθημα “Cinema, Television and Holocaust”.

    Από το 2012 ασχολείται, επίσης, με ζητήματα ιστορίας και διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, έχοντας παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια στην Ιερουσαλήμ (2012, 2014), το Παρίσι (2013) το Λούμπλιν της Πολωνίας (2013) και τη Ρώμη (2014). Τον Οκτώβριο του 2015 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τα διάσημα του Ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (Chevalier de l’ Ordre des Palmes Académiques) για την προσφορά του στην προώθηση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας αλλά και τη στράτευση προς τη διδασκαλία της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

    Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια, με ανακοινώσεις, που σχετίζονται με ζητήματα διδακτικής της γλώσσας, παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργικής γραφής, της παιδικής ηλικίας στον κινηματογράφο, την έρευνα αρχειακού υλικού και τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος.

    ——–

    Η Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Την πρώτη επαφή με την τέχνη την είχε κοντά στον πατέρα της, τον ζωγράφο Γιάννη Στεφανίδη. Σπουδές ξεκίνησε σε ηλικία δεκαέξι ετών, αρχικά σχέδιο, στη συνέχεια ζωγραφική και φρέσκο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά και Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την χαρακτική και τον σχεδιασμό βιβλίου καθώς και με επιμέλειες εκδόσεων στο σύνολό τους.

    Από το 1988 έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα, Βέλγιο και Γερμανία και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τις συμμετοχές της στις διεθνείς διοργανώσεις εικονογράφησης και ex-libris, ξεχωριζουν αυτές της Μπολόνια, της Τεχεράνης, της Μπρατισλάβα, του Τόκιο, του Βελιγραδίου, του Παρισιού, της Φρανκφούρτης, του Σεντ Νίκλαας, του Κινγκντάο, του Πεκίνου.

    Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκατό περίπου βιβλία για παιδιά και ενήλικες με εικονογραφήσεις της πάνω σε κείμενα σύγχρονων συγγραφέων όπως ο Χρήστος Μπουλώτης, η Άλκη Ζέη, η Φωτεινή Φραγκούλη, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, η Ζωή Βαλάση, η Λίλη Λαμπρέλλη, η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη, η Ελένη Σαραντίτη. Έχει ερμηνεύσει εικαστικά ποίηση της Σαπφώς, της Κασσιανής και του Λόρκα και λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη και του Άνιννου. Το 2010 εικονογράφησε την τετράτομη μυθολογία  με τις αφηγήσεις του τραγουδοποιού μας Διονύση Σαββόπουλου. Εννέα από τα βιβλία που έχει εικονογραφήσει είναι συλλεκτικές, χειροποίητες εκδόσεις ενώ σε εφτά έχει γράψει και τα κείμενα.

    Έχει αποσπάσει είκοσι τέσσερις ελληνικές ή και διεθνείς διακρίσεις στο χώρο της εικονογράφησης και του ex-libris, πρόσφατα και της συγγραφής. Σαν σημαντικότερες αναφέρονται τα Κρατικά βραβεία του 2003, του 2007 και του 2010, τα βραβεία του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ για το 1995, 2005 και 2011, τα βραβεία εικονογραφημένου βιβλίου του 2006, 2008, 2011, 2012 του περιοδικού “Διαβάζω”, η Golden Pen και η Plaquette της Διεθνούς Μπιενάλε Βελιγραδίου 2005, 2013 και 2009, η ΒΙΒ Plaque Μπρατισλάβας 2001, το βραβείο και ο έπαινος ΕΒΓΕ 2007 και 2013, και οι εκπροσωπήσεις της χώρας μας στους διεθνείς διαγωνισμούς Hans Christian Andersen 2004, Astrid Lindgren 2008 και BNF (Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας) 2009. Το 2023 ανέλαβε τη φιλοτέχνηση της αφίσας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα και κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά φιλοτέχνησε την αφίσα της δράσης «21η Δεκεμβρίου: Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως».

    ——–

    Η Χρύσω Χαραλάμπους, με καταγωγή από την Κύπρο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Σπούδασε εικονογράφηση σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Αγαπημένος της τόπος παραμένει η βιβλιοθήκη της γενέτειράς της, εκεί όπου άρχισε να αγαπά το παιδικό βιβλίο.

    Έχει εικονογραφήσει, ανάμεσα σε άλλα, τα βιβλία Το πουλόβερ (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2020, Τιμητική Διάκριση The White Ravens 2020, Βραχεία Λίστα Βραβεία Αναγνώστη 2020 Εικονογραφημένο Βιβλίο για Παιδιά, Χρυσή Λίστα Elniplex 2020), Μελουζίνα (Χρυσή Λίστα Elniplex 2023), Ίδια έχουμε μαμά (Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου Κύπρου 2021), 1000 τρόποι να στύψεις ένα λεμόνι (Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2023).

    ——–

    Κατεβάστε και διαβάστε το κείμενο της Έλενας ΑρτζανίδουΗ λυγερη“.

    ——–

    Απορίες-διευκρινίσεις-αποστολή συμμετοχών: info@elniplex.com

    RELATED ARTICLES

    Most Popular