Ψήφισμα για την ορθή λειτουργία των Σχολικών Βιβλιοθηκών από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης.
Μετά από αρκετά χρόνια σιωπής και αδράνειας οι Σχολικές Βιβλιοθήκες επανέρχονται απρόσμενα στο προσκήνιο με την δημοσίευση υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία «Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ΦΕΚ 688/τ.Β΄/28-2-2018):
Η απόφαση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα ήθελε να λύσει, διότι:
1. Αγνοεί την εμπειρία από το πρόγραμμα Σχολικών Βιβλιοθηκών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το οποίο δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να είναι σήμερα κλειστές,
2. Επιχειρείται η δημιουργία ενός θεσμού χωρίς σαφή σκοπό και τρόπο παρέμβασης και αλληλεπίδρασης με την εκπαιδευτική διαδικασία.
3. Παράλληλα απουσιάζει η στελέχωση των Σχολικών Βιβλιοθηκών με εξειδικευμένο προσωπικό (απόφοιτους των σχολών βιβλιοθηκονομίας της χώρας).
4. Το υπουργείο Παιδείας απέφυγε για μια ακόμα φορά τη συνεργασία με τους ειδικούς και τους φορείς τους για να αναπτύξει υποδομές, δικτύωση και διαδικασίες λειτουργίας των Σχολικών Βιβλιοθηκών, όπως είχε δεσμευθεί.
5. Περιθωριοποιεί τις Σχολικές Βιβλιοθήκες από την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς δεν καλύπτονται οι βασικές οργανωτικές/λειτουργικές προϋποθέσεις, ούτε καθορίζεται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας.
6. Ελπίζει να καταρτίσει αποτελεσματικά με ολιγόωρα σεμινάρια τους δασκάλους, στην επιστήμη των Βιβλιοθηκών και της Πληροφόρησης, την οποία οι επαγγελματίες έχουν διδαχθεί επί 4 έτη.
κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι:
1. Λειτουργία των βιβλιοθηκών 3 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,
2. Λειτουργία των βιβλιοθηκών από διδάσκοντα που υποδεικνύει ο σύλλογος διδασκόντων και χωρίς πρόσληψη βιβλιοθηκονόμου.
Η ΕΕΒΕΠ έχει καταθέσει επανειλημμένα τις θέσεις της και τις προτάσεις της για τη σύσταση και λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών, ως οργανικών κυττάρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
*Δεν μπορούμε να έχουμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, σχολεία χωρίς δασκάλους και βιβλιοθήκες χωρίς βιβλιοθηκονόμους.*