More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΑυτοεκτίμηση στην παιδική ηλικία… το βασικό βήμα για ευτυχία και επιτυχία στην...

    Αυτοεκτίμηση στην παιδική ηλικία… το βασικό βήμα για ευτυχία και επιτυχία στην ενήλικη ζωή!

    Γράφει η Μαριάννα Γιοβάνη *

    Αυτοεκτίμηση στην παιδική ηλικία… το βασικό βήμα για ευτυχία και επιτυχία στην ενήλικη ζωή!

     ή “Πίσω από κάθε ισορροπημένο ενήλικα, κρύβεται ένα παιδί με αυτοεκτίμηση”

    Επιθυμείς διακαώς το παιδί σου να είναι ευτυχισμένο στη ζωή του. Κάθε φορά που του εύχεσαι «Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα», αναρωτιέσαι ποιο είναι το κλειδί για αυτή την πολυπόθητη ευτυχία.

    Αυτοεκτίμηση ή αυταξία: πόσο συχνά ακούς αυτές τις λέξεις; Στο σχολείο, πιθανόν να σπανίζουν. Όταν ήσουν μικρός/ή, ίσως να μην τις είχες ακούσει ποτέ. Τώρα που έχεις ενηλικιωθεί και ασχολείσαι -πιθανόν- περισσότερο με την αυτοβελτίωση έστω και μέσω των αμέτρητων βίντεο που κατακλύζουν το διαδίκτυο, ίσως αναρωτιέσαι: Πώς μπορώ να καλλιεργήσω την αυτοεκτίμηση στο παιδί μου;

    Ξεκινάς με ατέλειωτους επαίνους για καθετί που κάνει το παιδί σου, ελπίζοντας να το κάνεις να νιώσει καλύτερα. Όμως, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι θετικό. Το παιδί μπερδεύεται όταν καταλαβαίνει ότι δεν είναι καλό σε κάτι για το οποίο του δίνεις συγχαρητήρια. «Γιατί άραγε η μαμά με επαινεί τόσο πολύ για τις επιδόσεις μου στο μπάσκετ όταν δεν είμαι καλός;» Σκεφτεται. Αυτό μπορεί να κλονίσει την αυταξία του, καθώς νιώθει ανασφάλεια για την αξιοπιστία των λόγων σου.

    Τι πρέπει να κάνεις τελικά; Εδώ είναι δύο βασικά εργαλεία που προτείνω:

    1. Νοοτροπία της Εξέλιξης: Η Carol Dweck προτείνει τη νοοτροπία ανάπτυξης, όπου οι μαθητές καταλαβαίνουν ότι οι ικανότητές τους μπορούν να εξελιχθούν. Εστίασε στη διαδικασία, στο ταξίδι προς την Ιθάκη, και όχι στον προορισμό. Όσο λιγότερη προσκόλληση έχεις στο αποτέλεσμα (την επιτυχία), τόσο πιο εύκολα το παιδί σου θα δοκιμάσει νέα πράγματα, για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Έτσι χτίζεται η αντοχή και η αγάπη για τη μάθηση. Η νοοτροπία εξέλιξης δεν είναι μόνο ο κόπος, αλλά κυρίως η πεποίθηση ότι οι ικανότητές μας μπορούν να αναπτυχθούν όσο προσπαθούμε και επιθυμούμε. Στόχος είναι η αναγνώριση της προσπάθειας και ο έπαινος για τη βελτίωση που σχετίζεται με τον εαυτό μας, όχι με τους άλλους. Δίδαξε στο παιδί σου ότι το ταλέντο δεν φέρνει επιτυχία από μόνο του. Η επιτυχία απαιτεί δράση και πίστη στο αποτέλεσμα που έρχεται μέσα από τη σκληρή δουλειά.
    2. Καλλιέργεια της Ιδιαιτερότητας: Αντί να πιέζεις το παιδί να διαβάζει συνεχώς για τις Πανελλήνιες, εντόπισε τις δεξιότητες και τα ταλέντα του και προσανατόλισέ το να τα εξασκήσει. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι διττό. Από τη μια, το παιδί γίνεται ευτυχισμένος ενήλικας με εσωτερική πληρότητα. Από την άλλη, έχει τη χαρά να μοιράζεται τα ταλέντα του με την κοινωνία, καταξιώνοντας τη ζωή του.

    Πόσο ωραία θα ήταν αν ζούσαμε σε μια κοινωνία που μας έλεγε «είναι ωραίο που είσαι μοναδικός» και «δείξε μου την διαφορετικότητά σου». Όπως αναφέρει ο Μπουσκάλια, «το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις σε αυτό τον κόσμο», και ο Ραμάνα Μαχάρσι συμφωνεί. Ας καλλιεργήσουμε λοιπόν την αυτοεκτίμηση και την αυταξία στα παιδιά μας, για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

    Μαριάννα Γιοβάνη
    Results & parent coach
    instagram : free.happymind
    facebook : free happy mind
    tictoc : Free Happy Mind  @marianna giovani
    τηλ. επικοινωνίας: 6938297235
    RELATED ARTICLES

    Most Popular