More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_dora_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    ΑρχικήELNIPLEX+Απάντηση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών στη ρητορική ΚΕΔΕ και συνεργαζόμενων μαζί της φορέων

    Απάντηση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών στη ρητορική ΚΕΔΕ και συνεργαζόμενων μαζί της φορέων

    Συντονιστικό Νηπιαγωγών

    ΤΑ ΣΑΘΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

    Η ΚΕΔΕ, όπως αναφέρει η ΔΟΕ, παραπληροφορεί, επιχειρεί να τρομοκρατήσει και απειλεί ευθέως τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων, κάνοντας λόγο για κλείσιμο δομών και απολύσεις εργαζομένων.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε τα ακριβή στοιχεία από το σύστημα καταγραφής Myschool για να μη συνεχίσει η ΚΕΔΕ να αναφέρει ότι στα Νηπιαγωγεία φοιτούν 80000 παιδιά. Το σχολικό έτος 2017-18 φοιτούν στα Νηπιαγωγεία της επικράτειας 139.798 παιδιά (νήπια και προνήπια).

    Η ΚΕΔΕ επίσης αναφέρει ότι δεν πρέπει να γίνει ένταξη όλων των προνηπίων στο Νηπιαγωγείο γιατί:

    1. Θα υπάρξει συρρίκνωση των δομών των Παιδικών Σταθμών και απώλεια θέσεων.

    Ο ισχυρισμός της ΚΕΔΕ ότι αν γίνει η ένταξη των όλων των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών στο Νηπιαγωγείο θα συρρικνωθούν και θα αποδομηθούν 1.600 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργαζομένων είναι ψευδής και ανυπόστατος.

    Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί απορροφούν ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό παιδιών ηλικίας 4-5 ετών (προνηπίων). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2013 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 94.134 παιδιά. Από αυτά τα παιδιά (ηλικίας 4-5 ετών) το 2017-18:

    – Η πλειοψηφία τους (52.164 παιδιά 4-5 ετών) φοιτά στα Νηπιαγωγεία της Επικράτειας

    -Ένα μικρό ποσοστό είναι σε Παιδικούς Σταθμούς, είτε σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, είτε σε Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ (τα μοναδικά έγκυρα στοιχεία που υπάρχουν για τους Παιδικούς Σταθμούς), τα παιδιά 4-5 ετών που έκαναν χρήση voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς το 2017-18 είναι 9.370 και στους Ιδιωτικούς 8.205

    -Ένα ποσοστό (το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια) μετανάστευσαν στο εξωτερικό

    -Ένα ποσοστό (το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια) παρέμειναν στο σπίτι τους υπό την επιτήρηση συγγενών ή αμοιβόμενων προς τούτο προσώπων (με αρκετά συζητήσιμη προσφορά προς τα παιδιά)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, το 2017-18 έμειναν εκτός δημοτικών δομών 19.698 παιδιά 0-5 ετών. Η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών στο  Νηπιαγωγείο, θα πρόσφερε 9.370 θέσεις παιδιών σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για το 2017-18.

    Από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη ζήτηση, γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης δομών. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποδόμησης και συρρίκνωσης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών από την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στο Νηπιαγωγείο. Αντιθέτως, υπάρχει ανάγκη ίδρυσης και νέων Παιδικών Σταθμών, την οποία επισημαίνει και η ΚΕΔΕ (5/1/2018): «Εθνική ανάγκη για την ΚΕΔΕ, η δημιουργία νέων Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών σε όλη τη χώρα».

    Παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ιδρύσεως νέων τμημάτων[1] και δομών η ΚΕΔΕ συνεχίζει να τρομοκρατεί τους εργαζομένους ότι θα υπάρχουν απώλειες θέσεων.

    1. Δε θα εξυπηρετούνται οι γονείς από το ωράριο εργασίας του Νηπιαγωγείου.

    Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι τα προνήπια δεν θα πρέπει να ενταχθούν στο Νηπιαγωγείο «γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο και η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς…».

    Είναι ένα επιχείρημα της ΚΕΔΕ με το οποίο αποδεικνύεται ότι η παιδαγωγική διαδικασία δεν αποτελεί το βασικό ενδιαφέρον της.

    Η εκπαίδευση όμως, έχει ως κεντρικό πόλο το παιδί και σχεδιάζεται με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες του και όχι τις ανάγκες των εργοδοτών των γονέων τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να είναι συνεχής για 12 μήνες το χρόνο. Σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου προβλέπεται περίοδος διακοπών η οποία καθορίζεται από διάφορους παράγοντες (κλίμα, πολιτισμικά στοιχεία κ.ά.). Το Νηπιαγωγείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικού συστήματος και σύμφωνα με το ΠΔ79/2017 (Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) το ωράριο λειτουργίας του είναι, είτε 8:15 – 13: 00, είτε 7:45 -16:00 για το Ολοήμερο πρόγραμμα (στο οποίο το σχολικό έτος 2016-2017 φοίτησαν 46.655 παιδιά).

    Επισημαίνουμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δομές οι οποίες δύνανται να παρέχουν φύλαξη και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά κατά την περίοδο των διακοπών. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι Δομές- κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ΚΔΑΠ, παιδικές κατασκηνώσεις Δήμων κ.ά.

    Ως μέρος του εκπαιδευτικού κινήματος διεκδικούμε την πρόσβαση όλων των παιδιών που οι γονείς τους επιθυμούν, σε δωρεάν δομές απασχόλησης κατά τη διάρκεια των διακοπών των σχολείων, αλλά και γονικές άδειες ανατροφής των παιδιών μεγάλης διάρκειας και μειωμένα ωράρια εργασίας των γονέων. Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει να δώσει στο γονέα τη δυνατότητα να είναι με το παιδί του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και όχι να αυξάνει το χρόνο λειτουργίας των δομών.

    Το ωράριο λειτουργίας  των Παιδικών Σταθμών δεν έχει σημαντική απόκλιση από το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ολοήμερου Δημοτικού (ώρα λήξης 16:00). Σκόπιμα στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις διαπιστώνουμε ότι αποκρύπτεται το πραγματικό ωράριο του Νηπιαγωγείου, ενώ δεν αναφέρεται ότι αρκετοί παιδικοί σταθμοί που ανήκουν στους Οργανισμούς των Δήμων τελειώνουν στις 14:00 ή στις 15:00.

    3. Θα υπάρξει υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου, των Βρεφονηπιοκόμων που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

    Το επιχείρημα αυτό είναι ανυπόστατο, αφού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει Βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ορίζονται οι Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και δημιουργούνται συνολικά πέντε Σχολές και είκοσι έξι Τμήματα, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το οποίο αφορά την αγωγή και φροντίδα παιδιών έως την ηλικία των τεσσάρων ετών.

    Στην Αθήνα από το 2018 θα υπάρχουν:

      Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
    Κλάδος ΠΕ87.09 Βρεφονηπιοκόμων ΠΕ60 Νηπιαγωγών
    Ηλικιακό φάσμα παιδιών 0-4 ετών 4-6 ετών
    Δομή Παιδικοί σταθμοί Νηπιαγωγείο

    Συνεπώς, γίνεται αναβάθμιση του ΑΤΕΙ σε πανεπιστημιακό τμήμα και παράλληλα γίνεται οριοθέτηση – αποσαφήνιση του πλαισίου σε επίπεδο σπουδών, θεσμών, επαγγελματικών δικαιωμάτων, δομών και εργασιακών χώρων.

    Το χρονικό της διαδικασίας για την ίδρυση τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

    Το τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Αθήνας δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια που είχε θέσει το Υπουργείο Παιδείας για την αυτονομία των τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για τα ΑΕΙ, ένα τμήμα είναι αυτοδύναμο εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτό τουλάχιστον οκτώ (8) καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο (2) καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο, αφού έχει ένα (1) μόνιμο καθηγητή, μία (1) αναπληρώτρια καθηγήτρια, μία (1) επίκουρη καθηγήτρια η οποία διορίστηκε πρόσφατα, το Νοέμβριο και δύο (2) καθηγητές εφαρμογών. Έγινε όμως αυτόνομο, παρόλο που η ενέργεια αυτή έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

    Ως εκπαιδευτικοί, θα ήταν αδιανόητο να μη συμφωνήσουμε με την αναβάθμιση των σπουδών όλων των κλάδων. Η αναβάθμιση των σπουδών των Βρεφονηπιοκόμων και η μετατροπή του τμήματος σε Πανεπιστημιακό (και όχι σε πρόγραμμα διετούς κύκλου σπουδών, ή να παραμείνει ΑΤΕΙ όπως είχε προταθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προς όφελος όλων των παιδιών, κυρίως αυτών που προέρχονται από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

    Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στη Βουλή στις 15/2/2018, ότι είναι πολιτική απόφαση η αυτονομία του Τμήματος. Για το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία το ΥΠΠΕΘ στην ανακοίνωσή του στις 19/2/2018 αναφέρει:

    «Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αναβαθμίζονται οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν. Τα αντίστοιχα Τμήματα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ανήκαν στις Σχολές Υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών και ανοίγονται πλέον καινούργιες ακαδημαϊκές δυνατότητες έρευνας και διεπιστημονικότητας στις σπουδές τους».

    Οι αντιδράσεις και τι κρύβεται πίσω από αυτές

    Στις ανακοινώσεις των Συλλόγων Βρεφονηπιοκόμων αναφέρεται ότι η ένταξη του Τμήματος  στο Πανεπιστήμιο είναι υποβάθμιση. Συγκεκριμένα:

    Σε ανακοίνωσή του ο ΣΒΕ (Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας) αναφέρει ότι «Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση το γεγονός ότι το τμήμα θα γίνει Πανεπιστημιακό και θα ανήκει στη σχολή διοικητικών ,οικονομικών και κοινωνικών σπουδών από τη στιγμή που αλλάζει η ονομασία του….».[2]

    Ποιό είναι αυτό το προφανές που ορίζει ότι η μετατροπή ενός ΑΤΕΙ σε Πανεπιστημιακό τμήμα δεν αποτελεί αναβάθμιση;

    Επίσης, ο ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η λέξη φροντίδα απαξιώνει και υποβαθμίζει τους επαγγελματίες παιδαγωγούς και δηλώνει: «Δεν θα αποδεχθούμε τη λέξη φροντίδα στον τίτλο σπουδών μας».

    Είναι γνωστές σε όλους μας οι κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, επί σειρά ετών για την υλοποίηση της πρότασης του ΠΑΣΥΒΝ (αρ πρωτ. 9/24-01-2011) και του ΤΕΙ Αθήνας, όπου αναφέρεται:

    «Ότι αφορά το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας, σας ενημερώνουμε, ότι έχει αποστείλει πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία εισηγείται καθιέρωση Ενιαίας Πανεπιστημιακής Σχολής για Παιδαγωγούς Προσχολικής Ηλικίας, Νηπιαγωγούς και Δασκάλους 0-12 χρόνων, με κοινές σπουδές για τα δύο πρώτα χρόνια και επιλογή κατεύθυνσης για τα δύο επόμενα. Η πρόταση αυτή συγκλίνει σε πάρα πολλά σημεία με την πρόταση του Συνδέσμου μας διότι εγγυάται ισοτιμία πτυχίων και δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης. Ο Σύνδεσμός μας υπερασπιζόμενος τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχιούχων, όπως αυτά απορρέουν από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα προτείνει, στην περίπτωση υιοθέτησης αυτής της πρότασης, εξομοίωση των πτυχίων των αποφοίτων και δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης. Με την πρόταση αυτή του Συνδέσμου συμφωνεί και το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας»[3].

    Προφανώς ο ΠΑΣΥΒΝ είναι αντίθετος με την οριοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Βρεφονηπιοκόμων, αφού πάγια θέση του «αποτελεί η θεσμοθέτηση ενιαίου εθνικού πλαισίου προσχολικής αγωγής εκπαίδευσης και φροντίδας»[4].

    Επισημαίνουμε ότι σε αυτή την πάγια θέση του ΠΑΣΥΒΝ υπάρχει η λέξη φροντίδα, αλλά τώρα θεωρούν ότι υποβιβάζει τον κλάδο τους.

    Εσκεμμένα διεκδικούν να εξαφανιστεί οτιδήποτε αφορά το βρέφος και την πρωταρχική του ανάγκη, τη φροντίδα (care), η οποία αποτελεί βασικό ζήτημα επιβίωσής του. Η έννοια της φροντίδας-μέριμνας (care) είναι βασικό στοιχείο για τα παιδιά βρεφικής ηλικίας και υπάρχει σε όλον τον κόσμο και τη διεθνή βιβλιογραφία.

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ;

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΥΒΝ

    Η ενοποίηση σπουδών, θεσμών και κλάδων που αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 0-12 ετών, με στόχο την κινητικότητα των εκπαιδευτικών όπως ορίζει και ο ΟΟΣΑ.

    Η στενή συνεργασία του ΠΑΣΥΒΝ με τον ΟΟΣΑ συνεχίζεται και αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι σε λίγες ημέρες, στις αρχές Μαρτίου, στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΠΑΣΥΒΝ στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσει εισήγηση μέλος του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση για το Συνέδριο αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΒΝ με ιδιαίτερη χαρά υποδέχεται την Victoria Liberatore, μέλος της Επιτροπής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ. Η κυρία Victoria Liberatore θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα: «Αναπτύσοντας υψηλής ποιότητας Προσχολική Εκπαίδευση & Φροντίδα: Ο ρόλος της τακτικής και των εργαζομένων»

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

    Ο στόχος είναι τα voucher.

    Παραθέτουμε σχετική δήλωση εκπροσώπου της ΚΕΔΕ.

    «Στο κείμενο της ΚΕΔΕ το οποίο παρουσίασε ο κ. Δανιηλίδης διατυπώνεται η διαφωνία για τη ρητή πρόβλεψη οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να κλείνουν αναγκαστικά την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς και ένα μήνα το καλοκαίρι. «Η ρύθμιση αυτή, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διακοπή λειτουργίας των σταθμών από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου και το μήνα Αύγουστο, αλλά και η έναρξη του ωραρίου από τις 7 το πρωί, είναι αφενός περιοριστική και παραβιάζει ευθέως τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, καθιστώντας τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λιγότερο ελκυστικούς για τους εργαζόμενους γονείς. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εφαρμογή του συστήματος των voucher, δεδομένου του ανταγωνισμού, όταν ένας γονέας έχει να επιλέξει μεταξύ ενός ιδιωτικού και ενός δημοτικού σταθμού, με διευρυμένο ωράριο, που λειτουργεί περισσότερες ημέρες, που είναι ανοικτά κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς, του Πάσχα και όλο το καλοκαίρι, είναι σίγουρο πως θα επιλέξει τον ιδιωτικό» σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης.Η ΚΕΔΕ αντιπροτείνει «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μπορεί να λειτουργεί ο σταθμός από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου, πλην των επίσημων αργιών και κατά το μήνα Αύγουστο και να τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας του χωρίς περιορισμό, είτε νωρίτερα, είτε να παρατείνεται, είτε και τα δύο».[5]

    Ομως ο τελικός στόχος της ΚΕΔΕ είναι η υπαγωγή όλης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με αρχή το Νηπιαγωγείο) στην τοπική αυτοδιοίκηση:

    «Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο λόγω έλλειψης κτηριακών υποδομών, αλλά και διότι αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η διοικητική μεταφορά των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους δήμους και να θεσμοθετηθεί η συγκρότηση των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους( ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ   αποφάσεις του τακτικού της συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017).

    Ο ΠΑΣΥΒΝ συντάσσεται μαζί τους. Έχει ξεχάσει άραγε τη θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ όταν έκαναν το δίκαιο αγώνα για την επαναφορά του εξαώρου εργασίας των Βρεφονηπιοκόμων; Ο ΠΑΣΥΒΝ θεωρεί ότι το ωράριο και η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών είναι ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα για τη μη ένταξη των προνηπίων στο Νηπιαγωγείο[6]. Αναμένουμε τη θέση τους ως παιδαγωγών σχετικά με την πρόταση της ΚΕΔΕ να γίνει «πιο ελκυστικό» και να λειτουργούν οι Παιδικοί Σταθμοί  σε εικοσιτετράωρη βάση.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, συντάσσεται μαζί τους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ως αίτημα την ελεύθερη επιλογή δομών για τους γονείς –μια διαδικασία που όπως όλοι γνωρίζουμε όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς στηρίζεται στα voucher.

    Η ΠΟΣΙΠΣ συντάσσεται μαζί τους και έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα voucher αφού αναφέρει ότι «η υποχρεωτικότητα καταργεί αυτόματα το voucher για τα παιδιά 4-5 ετών μέσω του ΕΣΠΑ». Άλλωστε στην τελευταία συνάντηση της ΠΟΣΙΠΣ επανέλαβαν «την υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει τα voucher»!

    ΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

    «Η αδυναμία της Πολιτείας μέχρι σήμερα να προσφέρει δημόσια δωρεάν και ποιοτική προσχολική αγωγή σε όλα τα παιδιά, έχει εκθρέψει μια «παιδαγωγική βιομηχανία» που εισπράττει από τις χειμαζόμενες ελληνικές οικογένειες εκατομμύρια ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα δίδακτρα στους παιδικούς σταθμούς για την προνηπιακή τάξη είναι ίσα, ή και ξεπερνούν τα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία και μάλιστα την ώρα που το προσωπικό (συνήθως απόφοιτοι ΙΕΚ, ή ΤΕΙ) αμείβονται με ψίχουλα. Οι επιχειρηματίες του χώρου βλέπουν με ιδιαίτερη δυσαρέσκεια την πρόθεση της πολιτείας να θεσπίσει υποχρεωτική δημόσια προσχολική αγωγή. Πλέον, χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας. Δείχνουν ότι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν  στη νέα πραγματικότητα, εμμένοντας σε πρακτικές του παρελθόντος και ποντάροντας, όχι στην ποιότητα, αλλά στο φτηνό εργατικό δυναμικό και με έμφαση στη φύλαξη κι όχι στην αγωγή.»[7].

    ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

    Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular