Για την προστασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας και γνώσης που στηρίζει την ασφαλή και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη. Αυτός είναι ο πυρήνας της κινητοποίησης εκδοτών, συγγραφέων και ατζέντηδων στο Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους απέναντι στην επερχόμενη επέλαση της Artificial Intelligence.
Η τεχνητή νοημοσύνη απασχολεί σοβαρά τον εκδοτικό κόσμο στις μεγάλες χώρες. Τέσσερις σημαντικοί εκδοτικοί οργανισμοί στο Νησί, η Ένωση Εκδοτών, η Εταιρεία Συντακτών, η Association of Authors’ Agents και η Authors’ Licensing and Collecting Society εξέδωσαν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση μέσω του οποίου κάνουν έκκληση γενικού συναγερμού:
«Ως κοινωνία, θα πρέπει να υποστηρίξουμε απερίφραστα την ανθρώπινη συγγραφή. Είναι υψίστης σημασίας η κυβέρνηση να εφαρμόσει απτές λύσεις το συντομότερο δυνατό για την προστασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας και γνώσης που στηρίζει την ασφαλή και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα είναι το θεμέλιο των εκδοτικών και ευρύτερων δημιουργικών βιομηχανιών. Αυτή η δημιουργικότητα θα αξίζει περίπου 116 δισεκατομμύρια λίρες [140,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ] φέτος μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρακάτω, φαίνεται ότι δεν αρνούνται την εξέλιξη, αλλά προσδοκούν κανόνες και όρια.
«Ο εκδοτικός κλάδος υιοθέτησε νωρίς την τεχνητή νοημοσύνη και αναγνωρίζουμε πλήρως τα πιθανά οφέλη και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει στον κλάδο μας με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που μας βοηθούν να ενισχύσουμε την ανθρώπινη δημιουργικότητα και την ακαδημαϊκή προσπάθεια προσεγγίζοντας το κοινό μας, το μάρκετινγκ των βιβλίων και των περιοδικών μας πιο αποτελεσματικά και τη βελτίωση διαδικασιών και συστημάτων. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται ηθικά και νόμιμα και να ρυθμίζεται η χρήση του.
«Χρειαζόμαστε επείγουσα επιβεβαίωση από την κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ατιμώρητα. Το δημιουργικό έργο —και οι βιομηχανίες όπως οι εκδόσεις που βασίζονται σε αυτό— μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες: ισχυρό καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων, αποζημίωση, πίστωση για τους δημιουργούς και άλλους δημιουργούς και τον έλεγχο των κατόχων δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση καταλήγει:
«Χρειαζόμαστε διαφάνεια. Ένα τέλος στην αδιαφανή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει καθυστερήσει πολύ. Μπορούμε να το διασφαλίσουμε μόνο με ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη.
«Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο είναι ενωμένη όλη η εκδοτική βιομηχανία. Είναι ζωτικής σημασίας οι δημιουργοί και οι κάτοχοι δικαιωμάτων να προστατεύονται από την κυβέρνηση καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αναπτύσσεται. Προτρέπουμε τον πρωθυπουργό να κάνει μια δήλωση δέσμευσης για την προστασία της αξίας της ανθρώπινης δημιουργικότητας, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εκδόσεων και των δημιουργικών βιομηχανιών, ενώ αυτές οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται».