Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή που θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά 2024-25. Πρόκειται για την ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, αντί αποσπασμάτων τους, όπως συνέβαινε έως σήμερα, όπως είχε προαναγγελθεί άλλωστε από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη προ εβδομάδων, ο οποίος είχε σημειώσει ότι αυτό συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ είχε επανειλημμένα σημειώσει τη σημασία της βιβλιοφιλίας στη νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε.
Έτσι, σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ λυκείου, θα διανεμηθούν από ένα έως τρία βιβλία, πάνω στα οποία οι μαθητές θα κάνουν εργασίες ή άλλες δραστηριότητες συμβατές με τη βαθμίδα και την τάξη στην οποία φοιτούν. Οι εκπαιδευτικοί θα μυηθούν μέσω επιμόρφωσης για τον τρόπο λειτουργίας της τάξης και διεξαγωγής του μαθήματος, ενώ οι μαθητές θα λάβουν τα βιβλία τους μέσω της αποστολής σχολικών βιβλίων.
Τα λογοτεχνικά βιβλία που θα διαβαστούν στις τάξεις αποτελούν κατά το υπουργείο έργα εγνωσμένης αξίας. Και κατά τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, είναι. Στο Νηπιαγωγείο, φαίνεται ότι οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τα παραμύθια των αδερφών Γκριμμ και του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθώς και τους μύθους του Αισώπου, μια τριάδα παγίως αποδεκτών δημιουργών παραμυθιών και ιστοριών που δεν θα εγείρει αντιδράσεις στο συντηρητικό ακροατήριο των γονέων που λαμβάνουν θέσεις μάχης σε τέτοιες περιπτώσεις, περιμένοντας κάποιο βιβλίο με αμφιλεγόμενη ιδέα για να εκπυρσοκροτήσουν. Βέβαια σε ένα μέσο Νηπιαγωγείο της χώρας διαβάζονται ήδη από 30 μέχρι και 70 βιβλία τον χρόνο (αναλόγως των δυνατοτήτων του σχολείου, των εκπαιδευτικών και των γονιών), καθώς το βιβλίο αποτελεί το πρώτο υλικό και αφετηρία πολλών δραστηριοτήτων καθημερινά. Θεωρώ ότι στο Νηπιαγωγείο, όπου η ύλη είναι πιο εύπλαστη και δεν υπάρχει σαφής ύλη να καλυφθεί, πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη γκάμα επιλογής σε βιβλία που είναι αναμφίβολα κορυφαία. Και μπορώ να σας αναφέρω πολλά που δεν έχουν καμία αμφιλεγόμενη ιδέα, για οποιοδήποτε συντηρητικό ή άλλο ακροατήριο.
Στο Δημοτικό οι μαθητές θα γνωρίσουν τους Μύθους του Ζαν ντε Λα Φονταίν και τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν Σαιντ Εξυπερύ, καθώς και συγγραφείς όπως η Πηνελόπη Δέλτα και ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Καλές επιλογές. Αλλά και εδώ σηκώνει κι άλλο χώρο για περισσότερες επιλογές. Και για λίγη ποίηση, αδέρφια. Πρέπει να βρει δρόμο και η ποίηση στα παιδιά.
Στο γυμνάσιο φαίνεται πως θα έχουμε τις Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ενώ στο Λύκειο αναμένεται Όργουελ με το 1984 και Σαίξπηρ θα κάνουν τα πράγματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, εξαιρετικές αν υλοποιηθούν επιλογές.
Τον Απρίλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει η ψηφιακή και τον Σεπτέμβριο του 2026 η έντυπη μορφή του πολλαπλού βιβλίου, όπου θα υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές για κάθε τάξη απ’ όπου οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγουν τα βιβλία που κρίνουν.
Αναμένουμε.