More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑινστάιν και Νεύτωνας για μικρά παιδιά: μια όμορφη σειρά συνεχίζεται

    Αινστάιν και Νεύτωνας για μικρά παιδιά: μια όμορφη σειρά συνεχίζεται

    Το βιβλίο γνώσεων και δη αυτό που καταπιάνεται με πεδία τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνται ότι απευθύνονται σε αρκετά μεγαλύτερα παιδιά, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθηση. Αν έλεγες πριν 15-20 χρόνια σε έναν γονιό ή εκπαιδευτικό να βάλει στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις δημοτικού Αϊνστάιν και θεωρία της σχετικότητας, Νεύτωνα και βαρύτητα, κβαντική ή αστροφυσική, τότε θα σε κοιτούσαν τουλάχιστον ως ημίτρελο.

    Αυτή ακριβώς είναι η σημασία του σωστού, πρωτότυπου, καινονόμου βιβλίου που δεν αναπαράγει παλαιολιθικές μεθόδους πρόσληψης γνώσης ή πεδία που αφορούσαν τα 5χρονα μιας άλλης εποχής. Αυτή είναι η σημασία των βιβλίων που τολμούν να δημιουργήσουν πραγματικά ελκυστικά πεδία γνώσης, που ανταγωνίζονται με μεγάλες δυνατότητες ακόμα και την παντοκρατορία του διαδικτύου ως προς την μετάδοση γνώσης (Travers Barbara & Travers John, Children’s Literature. A development perspective, 2008). Αυτή είναι η σημασία του βιβλίου γνώσεων που ανοίγει ορίζοντες και αντιμετωπίζει τα παιδιά σαν διψασμένο χώμα που επιλέγει τη βροχή του και όχι σαν κλειστή γλάστρα που θα λάβει την φωτισμένη γνώση που επιλέγουμε εμείς για λογαριασμό του.

    Έγραφα και στην παρουσίαση των τριών πρώτων βιβλίων της σειράς (δείτε εδώ), ότι δεν είμαι σε θέση να ελέγξω την επιστημονική ορθότητα των πληροφοριών που παρέχονται στα βιβλία αυτά, όμως ένας επιστήμονας με διδακτορικά και δεκάδες μελέτες και έρευνες αποκλείεται να σφάλλει σε τέτοια επίπεδα γνώσης. Ούτε, προσθέτω, και με ενδιαφέρει αν η στροφή προς τέτοια βιβλία γίνονται συνειδητά και με γνώση ή από κάποια νεοφυή ματαιοδοξία γονέων που θέλουν τα παιδιά τους να ξεχωρίσουν με το στανιό. Αρκεί που αυτή η στροφή συμβαίνει. Τελεία.

    Ο Chris Ferrie είναι από αυτούς που με απλό τρόπο βάζουν την επιστήμη στο πεδίο ενδιαφερόντων μικρών παιδιών. Με απλά σχήματα, με λίγα και απλά λόγια, δημιουργεί ένα πρώτο υπόστρωμα επιστήμης, θέτει τους πρώτους μικρούς προβληματισμούς, σε έναν κόσμο που οι Αινστάιν θεωρητικά θα πληθαίνουν και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τους εντοπίζουμε πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα.

    Στη θεωρία της σχετικότητας, γνωρίζουμε μία σφαίρα που έχει μάζα, που παραμορφώνει τον χώρο ανάλογα με τη μάζα της, που συναντά ένα μικρό σωματίδιο το οποίο θέλει να ακολουθήσει μια διαδρομή. Αλλάζουμε οπτική γωνία, συναντάμε μια μαύρη τρύπα, γνωρίζουμε την μοναδικότητα, βλέπουμε τους κυματισμούς που στέλνουν δυο μαύρες τρύπες και με μερικές ακόμα νύξεις και πλευρές του ζητήματος, μαθαίνουμε τα πρώτα μας πράγματα για την θεωρία της σχετικότητας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γενική θεωρία της σχετικότητας για μικρά παιδιά
    Τίτλος πρωτοτύπου: General Relativity for babies
    Σειρά: Πανεπιστήμιο για μικρά παιδιά
    Συγγραφέας: Chris Ferrie
    Μετάφραση: Τίνα Νάντσου
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Σεπτέμβριος 2019
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 19 Χ 19
    ISBN: 978-960-569-998-7

     

    Μια αντίστοιχη σφαίρα πρωταγωνιστεί και στη φυσική του Νεύτωνα. Μια σφαίρα που αισθάνεται τη δύναμη της βαρύτητας και για αυτό πηγαίνει προς τα κάτω. Αλλά αισθάνεται και την δύναμη του εδάφους. Και όλο αυτό το συσχετίζουμε με τη μάζα. Ε, θα πέσει και ένα μήλο στο κεφάλι του Νεύτωνα και κάπως έτσι θα έχουμε κάνει μια πρώτη γνωριμία με την φυσική του μεγάλου επιστήμονα και τον νόμο της βαρύτητας.

    Θέλω να σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό: αυτά τα βιβλία, καθώς και άλλα αντίστοιχου ύφους, δεν τα αφήνουμε στα χέρια των παιδιών, έτσι, για ξεφύλλισμα και εμείς πηγαίνουμε να ανακατέψουμε τα φασολάκια στη κατσαρόλα. Τα βιβλία αυτά, τουλάχιστον την πρώτη φορά, μας χρειάζονται κοντά τους, πλάι στα παιδιά. Μας χρειάζονται να δοκιμάσουμε πράγματα στην πράξη, να πάρουμε δύο σφαίρες (δυο μπαλάκια) διαφορετικού μεγέθους και να δοκιμάζουμε επιτόπου με το παιδί όσα αναφέρονται. Μόνο έτσι το παιδί θα νιώσει έλξη για όσα περιέχονται στα βιβλία αυτά. Σε άλλη περίπτωση, θα τα αντιμετωπίσει, εκτός αν είναι ο επόμενος Αινστάιν, ως βαρετά, αδιάφορα βιβλιαράκια που τα ξεφύλλισα ή και τα άκουσα κάνοντας το χατίρι της μαμάς. Αλλά δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Για παιδιά περίπου 4-7 ετών (+-0,5). Προτείνονται.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Φυσική του Νεύτωνα για μικρά παιδιά
    Τίτλος πρωτοτύπου: Newtonian Physics for babies
    Σειρά: Πανεπιστήμιο για μικρά παιδιά
    Συγγραφέας: Chris Ferrie
    Μετάφραση: Τίνα Νάντσου
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Σεπτέμβριος 2019
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 19 Χ 19
    ISBN: 978-960-569-999-4

     

    Ο Chris Ferrie είναι φυσικός, μαθηματικός και πατέρας τεσσάρων μελλοντικών νέων επιστημόνων. Έλαβε το διδακτορικό του στη Μαθηματική Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά και σήμερα κατέχει μεταδιδακτορική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Ο Chris πιστεύει ότι δεν είναι ποτέ νωρίς να εισαγάγεις τα παιδιά στον ξέφρενο και υπέροχο κόσμο της Φυσικής!

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular