“Έχει όρια η παιδική δημιουργικότητα; Μπορούμε να την ενισχύσουμε;”
Η υπεύθυνη της εικαστικής ζώνης του mathemARTics camp, Ειρήνη Μπογδάνου απαντά στο ερώτημα:
Η εμπειρία μου στην εικαστική παιδεία και δημιουργία με τα παιδιά σε τόσους διαφορετικούς χώρους και πλαίσια, με δίδαξε κάτι πολύ βασικό: έχει πολύ μεγάλη αξία το να μπορείς να εκφράζεσαι και να δημιουργείς ελεύθερα. Τα παιδιά το διεκδικούν αυτό μέσα από το αυθόρμητο παιχνίδι, και τη γνωριμία με τον κόσμο. Εκείνα μου δείχνουν τον τρόπο που θέλουν να προσεγγίσουμε κάτι κι εγώ τους δίνω τις τεχνικές και τα υλικά. Μαζί ονειρευόμαστε και μαζί υλοποιούμε. Όρια δεν υπάρχουν και το τελικό αποτέλεσμα πολύ συχνά μπορεί να μας εκπλήξει.
Αγαπώ τα φυσικά υλικά. Τα χρησιμοποιώ πολύ στα δικά μου έργα. Χαρτί, ξύλο και πολλά άλλα. Αλλά πάντα επιδιώκω την ποικιλία χρωμάτων, υφών, ματιέρας και υλικών. Περισσότερο απ’ όλα αγαπώ τα πολυδιάστατα, πολυεπίπεδα έργα. Η δική μου αισθητική ματιά περνάει και στο μάθημα με πολλούς τρόπους. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τους συνδυασμούς όλων αυτών. Μαζί εφευρίσκουμε διαρκώς νέες λύσεις, προτάσεις και πειραματισμούς. Ζωγραφίζουμε , κατασκευάζουμε τις ιδέες μας και τις κάνουμε πραγματικότητα. Νομίζω πως αυτό είναι και το πιο σημαντικό που αποκομίζουν τα παιδιά από την ενασχόληση με τα εικαστικά. Το ότι ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους μέσα από τη δημιουργία και πως αυτή η διαδρομή δεν τελειώνει ποτέ!
«Tι είναι πιο δύσκολο, να ακούς ή να μιλάς;»
H υπεύθυνη της θεματικής ζώνης «Λόγος και Σκέψη», του mathemARTics camp, Βάλια Λουτριανάκη απαντά:
Ο Λόγος και η Σκέψη μας έχουν δύναμη, αρκεί να ξέρουμε (και να θέλουμε) να τα χρησιμοποιούμε! Μετά από δύο κύκλους εργαστηρίων και την πασχαλινή κατασκήνωση, εκατοντάδες λέξεις και ιδέες έχουν πλέον «καταγραφεί» στη μνήμη μας ως μια υπέροχη εμπειρία εξερεύνησης. Το πιο δυνατό «όπλο» μας βρίσκεται, τελικά, εκεί: στη γλώσσα που χαρακτηρίζεται από αρτιότητα, αισθητική, αποτελεσματικότητα· στη σκέψη που διακρίνεται για τη φαντασία και τη λογική, την πρωτοτυπία και την ετοιμότητα.
Τι κάναμε, λοιπόν, όλες αυτές τις ώρες; Με σταθερούς αλλά και με νέους κάθε φορά μικρούς φίλους (σας ευχαριστούμε για όσα μας μάθατε!) αναζητήσαμε τη σημασία αξιοποίησης της φαντασίας στην καθημερινότητα και στο σχολείο (μέσα από δεκάδες παιχνίδια, κινητικά, προφορικά, γραπτά, εικαστικά), γίναμε αφηγητές (με παραμύθια, αυτοσχέδιες ιστορίες, κουκλοθέατρο), αντιμετωπίσαμε προβλήματα με χιούμορ, εναλλακτικό βλέμμα και, πάνω απ’ όλα, θάρρος (ανοίξαμε το δικό μας «Γραφείον Ιδεών» και ασκηθήκαμε στο πώς να «κατεβάζουμε» ιδέες), μάθαμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, γιατί έχουμε άποψη και θέλουμε να μας λαμβάνουν υπόψη!
Σε κάθε συνάντηση γινόταν και κάτι ακόμη, που το θεωρούμε σημαντικό: ήμασταν κάποιες στιγμές ομιλητές, μάθαμε να κοιτάμε με αυτοπεποίθηση το ακροατήριό μας και να αρθρώνουμε τις λέξεις μία-μία, πιστεύοντας πραγματικά ότι αξίζει να ακουστούμε. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι συνεχώς λέγαμε «τώρα ακούμε» − καταλάβαμε ότι αυτό είναι πιο δύσκολο από το να μιλάει κάποιος! Η ομάδα, τελικά, έγινε το «σπίτι» μας, εκεί όπου με σεβασμό στον Άλλον, με διάθεση συνεργασίας και θετικό πάντα βλέμμα, φεύγαμε κάθε φορά καλύτεροι, έχοντας μάθει και έχοντας μοιραστεί όσα γνωρίζουμε! Και αυτό ήταν το καλύτερο δώρο και η ομορφότερη ανάμνηση για όλους, μικρούς και μεγάλους!
Οι κύκλοι εργαστηρίων «Λόγος και Σκέψη»πραγματοποιούνται με επιτυχία στο Μουσείο Ηρακλειδών από το Μάρτιο του 2015. Αποτελούν μια ολοκληρωμένη και εφαρμοσμένη πρόταση για τη συστηματική και παράλληλη καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής (life skills). Οι εμψυχωτές της ομάδας είναι άτομα με επιστημονική γνώση, πρακτική εμπειρία, καινοτόμες ιδέες και αγάπη για το αντικείμενό τους.
Σχεδιασμός-Επιστημονική επιμέλεια εργαστηρίων: Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός & εκπαιδεύτρια ρητορικής και δημιουργικής σκέψης, DEA.
http://herakleidon-art.gr/el/index.cfm?get=events&ItemID=474