Έκφραση χαράς, ξαφνιάσματος, αμηχανίας, κατάφαση ή μέσο επικοινωνίας, το γέλιο, ευτυχώς, υπάρχει στη ζωή μας! Ζητήσαμε από τον ψυχολόγο Γιάννη Κυργιόπουλο να συνοψίσει τις θετικές επιδράσεις του γέλιου στη ψυχική μας υγεία:
Είναι αρκετές οι πρόσφατες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο που αποδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την ευεργετική επίδραση του γέλιου στην ψυχική μας υγεία. Tο χιούμορ και το γέλιο συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση και στην ανακούφιση από το στρες. Και αυτό γιατί το γέλιο μειώνει στο αίμα τις ορμόνες του στρες όπως είναι η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η επινεφρίνη. Αντιθέτως, αυξάνει τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με την έκφραση και την εκδήλωση θετικών συναισθημάτων, όπως είναι οι ενδορφίνες.
Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια για δείξουν πόσο όμοια είναι τα αποτελέσματα του γέλιου με αυτά της γυμναστικής, επινόησαν τον όρο “laughtercise” από το συγκερασμό των αγγλικών λέξεων “laughter” (γέλιο) & “exercise” (σωματική άσκηση). Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι αντιδράσεις του οργανισμού ύστερα από ένα ξεκαρδιστικό γέλιο είναι ανάλογες με αυτές που επιφέρει η ήπια σωματική άσκηση.
Tο γέλιο έχει την ικανότητα να μας ανακουφίζει από καταστάσεις που μας προκαλούν θυμό, ενοχές, άγχος και αλλά αρνητικά συναισθήματα. Μας βοηθά στη βελτίωση των διαπροσωπικών μας σχέσεων και στο μεγαλύτερο βαθμό κοινωνικοποίησης και εξωστρέφειάς μας. Δημιουργεί οικειότητα με τους ανθρώπους γύρω μας αλλά και με τον εαυτό μας.
Βοηθά στη βελτίωση της libido και ενισχύει τη διάθεση για σεξ. Τα ζευγάρια που γελάνε περισσότερο φαίνεται να έχουν καλύτερη και πιο υγιή σεξουαλική ζωή. Ο Φρόυντ περιέγραψε το γέλιο ως μια πράξη «κάθαρσης» του σώματος η οποία διευκολύνει το άτομο να απαλλαγεί από τα αρνητικά συναισθήματα, παρά τις όποιες δυσκολίες της καθημερινότητας.
Μέσω του γέλιου μειώνεται το στρες, η ανησυχία, η κατάθλιψη, αλλά επιπλέον αυξάνεται η ανοχή στον πόνο, αυξάνεται ο αυτοσεβασμός, ευκολότερα επιλύονται τα προβλήματα, βελτιώνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, εγκαθιδρύεται το ομαδικό πνεύμα και ακόμη βελτιώνεται η μνήμη.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο West Chester της Πενσυλβάνια βρήκαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το γέλιο ως μηχανισμό αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερο θετική συναισθηματική διάθεση.
Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας γελά 6.205 φορές το χρόνο. Αυτό σημαίνει 17 φορές την ημέρα. Τα παιδιά γελούν κατά μέσο όρο 40 φορές την ημέρα. Γελάμε κατά μέσο όρο 30 φορές περισσότερο με παρέα σε σχέση με τις μοναχικές μας στιγμές.
Κλείνοντας θα ήταν καλό να συγκρατήσουμε ότι το γέλιο είναι ένα σημαντικό φυσικό όπλο για τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, διότι μειώνει το στρες, αυξάνει τα επίπεδα ενεργητικότητας, βοηθά στη συγκέντρωση και στη διεκπεραίωση πνευματικών έργων, στην επίλυση προβλημάτων και στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις.
Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε.
Nicolas Chamfort, 1740-1794, Γάλλος συγγραφέαw
Ιωάννης Κυργιόπουλος
Ψυχολόγος (Msc Σχολικής Ψυχολογίας)
E-mail: johnkyr76@yahoo.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 22310-42370