Γεννήθηκε το 1978 στη σκιά των Πυρηναίων, στο La Seu d’Urgell της Καταλονίας. Ως παιδί, της άρεσε να τρέχει, να ανακαλύπτει απίστευτα έντομα και να βοηθάει άρρωστα ή απειλούμενα ζώα.
Σήμερα, ψυχολόγος πια, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, ψυχοθεραπεύτρια, μητέρα τριών αγοριών, συγγραφέας 80 και πλέον βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και έχουν λάβει αρκετές διακρίσεις.
Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο- Αναγνωρίζω, μετράω και διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου (El Emocionómetro del Inspector Drilo) κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος στα ελληνικά και εξέπληξε με την πρωτοτυπία, τον ρεαλισμό και την ποιότητά του, έτσι το τιμήσαμε με την είσοδό του στη Χρυσή Λίστα 2022. Μπορείτε μάλιστα να κατεβάστε το εξαιρετικό συναισθηματόμετρο που προσφέρει η ελληνική έκδοση. Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής ενασχόλησής της με τη λογοτεχνία και της εκτενούς εργασίας της πάνω στα συναισθήματα των παιδιών.
Ζει στο Σανταντέρ.
Η Susanna Isern μας τιμά με #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.
Πώς είναι να μεγαλώνεις στα Πυρηναία; Βοηθάτε ακόμα άρρωστα ή απειλούμενα ζώα;
Τα παιδικά μου χρόνια στα Πυρηναία ήταν υπέροχα. Το να ζεις σε μια μικρή πόλη που περιβάλλεται από λιβάδια, δάση, ποτάμια, βουνά και πολλά ζώα συνέβαλε στο να είναι η παιδική μου ηλικία ένα μέρος όπου επιστρέφω κάθε φορά που θέλω να φτιάξω μια ιστορία.
Προσπαθώ να βοηθήσω όλα τα ζώα που βρίσκονται στον δρόμο μου και με έχουν ανάγκη – ένα μικρό πουλί που έπεσε από τη φωλιά, έναν αποπροσανατολισμένο σκαντζόχοιρο. Αυτές είναι οι αξίες που επιθυμώ να μεταδώσω και στα παιδιά μου. Πρόσφατα βρήκαμε έναν τραυματισμένο χρυσοβασιλίσκο και δεν διστάσαμε να κάνουμε πάνω από πενήντα χιλιόμετρα για να τον πάμε σε ένα κέντρο υποδοχής για να τον φροντίσουν.
Πώς σας προέκυψε η έμπνευση για το Συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο;
Από πολλά διαφορετικά ερεθίσματα. Από τις γνώσεις και την εμπειρία μου ως παιδοψυχολόγου. Από τη μητρότητα και τις εμπειρίες που βιώνω καθημερινά με τα τρία παιδιά μου. Από το πάθος μου για τη λογοτεχνία και τις ιστορίες με πρωταγωνιστές ζώα. Όλα αυτά με βοήθησαν να διαμορφώσω αυτό το μεγάλο βιβλίο των συναισθημάτων, που μου δίνει τόσες χαρές.
Πώς ξεκινήσατε το συγκεκριμένο εγχείρημα; Ισχύει ότι δεν ήσασταν ικανοποιημένη με τα βιβλία για τα συναισθήματα που δουλεύατε με παιδιά;
Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που να είναι πλήρες και κυρίως να ανοίγει έναν δρόμο για τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς καθώς, κατά τη γνώμη μου, ορισμένα βιβλία που υπήρχαν μιλούσαν για τα συναισθήματα με τρόπο συνοπτικό και δεν έδιναν ακριβείς κατευθυντήριες γραμμές, παρά μόνο έθεταν ένα ζήτημα, που βέβαια δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί κανείς εάν δεν είναι ειδικός.
Όταν επινόησα το «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΜΕΤΡΟ» συνειδητοποίησα ότι κόμιζε κάτι νέο, που δεν το είχα δει σε προηγούμενες εκδόσεις σχετικές με αυτό το θέμα, κάτι πολύ χρήσιμο όχι μόνο για την αναγνώριση των συναισθημάτων, αλλά και για τη μέτρηση και τη διαχείρισή τους.
Τα περισσότερα παιδιά, τουλάχιστον μέχρι τη νηπιακή ηλικία, δεν ξέρουν πώς να διακρίνουν τα συναισθήματά τους ούτε αντιλαμβάνονται την έντασή τους. Τι επιδιώκει να τους προσφέρει ο Επιθεωρητής Κροκοντίλο;
Είναι εξίσου σημαντικό τόσο το να προσδιορίσουμε ένα συναίσθημα, όσο και το να γνωρίζουμε πώς να αξιολογήσουμε, έστω και με υποκειμενικό τρόπο, εάν είναι πολύ έντονο ή αν αντίθετα κινείται σε λογικά πλαίσια.
Γιατί αν η ένταση είναι πολύ υψηλή μπορεί να κατακλύσει τα παιδιά και να απορυθμίσει την καθημερινότητά τους. Εκτός από διασκεδαστικό και “ντετεκτιβίστικο” βιβλίο, ο επιθεωρητής Κροκοντίλο είναι πολύ χρήσιμος για να διαχειριστούν τα παιδιά τα συναισθήματά τους και να είναι πιο ευτυχισμένα.
Πόσο σημαντικό είναι βιβλία σαν το δικό σας να είναι χαρούμενα, με χιούμορ, διασκεδαστικά; Τι ρόλο έπαιξε η εικονογράφηση της Μόνικα Καρετέρο σε αυτό;
Αν μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας με τον κατάλληλο τρόπο, θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι και αυτό περιλαμβάνει το να απολαμβάνουμε συναισθήματα, όπως η χαρά, η έκπληξη, η αγάπη.
Η Μόνικα Καρετέρο διαθέτει ένα αξιαγάπητο στυλ, με πολύ φωτεινά και ελκυστικά χρώματα, δημιουργεί επίσης πολύ διασκεδαστικές σκηνές και αστείους χαρακτήρες. Έχει κάνει το βιβλίο υπέροχο για τα παιδιά, ώστε να προσεγγίσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τους με τρόπο φιλικό και διασκεδαστικό συνάμα.
Είδα ότι το βιβλίο σας έχει ανέβει στο θέατρο. Θα μπορούσε, πιστεύετε να ανεβαίνει στα σχολεία (για παράδειγμα, στο νηπιαγωγείο) ως θεατρικό έργο;
Θα ήταν μια πολύ ωραία και πολύ χρήσιμη ιδέα. Το θέατρο ενεργοποιεί την ενσυναίσθηση με εκπληκτικό και ισχυρό τρόπο και επιταχύνει τη μάθηση. Είναι επίσης μια παιγνιώδης δραστηριότητα που περιλαμβάνει το να βιώνουμε συλλογικά όμορφες στιγμές. Η μάθηση που εμπεριέχει δράση και διασκέδαση είναι πάντα πολύ πιο αποτελεσματική.
Υπάρχει ένα συναίσθημα που οι άνθρωποι, και ειδικότερα οι γονείς, υποτιμούν τη σημασία του, και γιατί συμβαίνει αυτό;
Σε γενικές γραμμές, οι γονείς δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να βιώσουν συναισθήματα όπως η θλίψη, για παράδειγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο συχνά ακούμε γονείς να λένε στο παιδί τους «Μην κλαις», «Δεν έγινε τίποτα»… Αν και οι προθέσεις τους είναι καλές, αυτές οι φράσεις ωθούν τα παιδιά να μην εκφράζουν το συγκεκριμένο συναίσθημα.
Η μητέρα και ο πατέρας πρέπει να γνωρίζουν ότι η θλίψη είναι μέρος της ζωής και ότι ως εκ τούτου, μπορεί επίσης να είναι μέρος της πολυπόθητης ευτυχίας. Τα παιδιά μπορούν να είναι λυπημένα, μπορούν να το εκφράσουν και όταν το κάνουν θα μάθουν να διαχειρίζονται αυτό το συναίσθημα. Και αυτό θα τους κάνει καλό.
Είστε καθηγήτρια Ψυχολογίας της Μάθησης στο Πανεπιστήμιο και ψυχοθεραπεύτρια σε ιδιωτικό κέντρο. Έχετε μελετήσει τα συναισθήματα επί πολλά χρόνια. Είστε επίσης μητέρα τριών αγοριών. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους, σε σχέση με τα συναισθήματα;
Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν διδαχθήκαμε συναισθηματική νοημοσύνη όταν ήμασταν μικροί. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές οι γονείς πρέπει να εργαστούν για τη δική τους προσωπική ανάπτυξη και, ενώ προσπαθούν να εκπαιδεύσουν συναισθηματικά τα παιδιά τους, να γνωρίζουν επίσης τον εαυτό τους.
Οι γονείς πρέπει να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους χωρίς να τα κρύβουν, γιατί όταν το κάνουμε αυτό δείχνουμε τον δρόμο στα παιδιά μας, ώστε να μπορούν να το κάνουν και αυτά. Δεν πρέπει να κρύβουμε τη θλίψη, ούτε τον θυμό, ούτε τον φόβο μας. Αν δείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι, θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας με φυσικό και συνεπή τρόπο στη διαχείριση των συναισθημάτων τους.
Έχετε επίσης δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον blog, το emocionometro.blogspot.com. Τι μπορούμε να βρούμε εκεί εμείς οι Έλληνες αναγνώστες;
Στο ιστολόγιο υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν υλικό. Φύλλα χρωματισμού, προτάσεις για δραστηριότητες σχετικές με το κάθε συναίσθημα, εικόνες για προβολή, το συναισθηματόμετρο, για να το κόψεις και να το χρωματίσεις… Υπάρχει ακόμα και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις, οπότε πιστεύω ότι αρέσει πολύ το περιεχόμενό του.
Έχετε μεταγράψει τα βιβλία σας στο σύστημα Μπράιγ;
Ναι, κάποια από τα βιβλία μου έχουν μεταγραφεί στο σύστημα Μπράιγ από ειδικούς. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι τα βιβλία μου μπορούν να φτάσουν σε τόσους πολλούς αναγνώστες, υπερνικώντας κάθε είδους εμπόδιο.
Με μια λέξη/φράση:
Πώς είναι η ζωή στο Σανταντέρ;
Θάλασσα και βουνά.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας συναίσθημα και γιατί;
Η αγάπη, γιατί προσφέρει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές.
Πόσα βιβλία έχετε γράψει;
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότεροι από 80 τίτλοι μου στα ισπανικά.
Σε πόσες γλώσσες κυκλοφορούν βιβλία σας;
Σε 33.
Θα έρθουν τα τραγούδια του Επιθεωρητή Κροκοντίλο στην Ελλάδα;
Θα το ήθελα πολύ.
Θα έρθετε ποτέ στην Ελλάδα;
Ανυπομονώ να την επισκεφθώ, το ελπίζω.
Στα ελληνικά το “emocionómetro/emotion-o-meter” αποδόθηκε ως “συναισθηματόμετρο”. Τι γνώμη έχετε για αυτό τον όρο;
Πιστεύω πως είναι μια πολύ εύστοχη μετάφραση. Μου αρέσει πολύ!
Ευχαριστούμε πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.