Τσολιαδάκια, σημαιάκια, φουστανέλες, με κάτι λιγότερο από 400 πιέτες έγιναν ! Γιορτές τύπου Hollywood, Bollywood και άλλων κατευθύνσεων έγιναν! Σκηνικά από χωριά, ζαλόγγους, εκκλησιές, μάχες στήθηκαν, καλύτερα και από αυτά του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου. Χορεύτηκαν τσάμικα και καλαματιανά. Τραγουδήθηκαν θούριοι και σαράντα παλικάρια, με σθένος αρκετό να ξεσηκώσει επανάσταση! Και φυσικά, έγιναν διαφόρου τύπου…γιορτούλες. Εσείς τι τύπου γιορτούλα κάνατε; Κλειστού τύπου, μεταξύ σας; Ανοιχτού με καλεσμένους όλους τους γονείς; Ορθάνοιχτου τύπου, με καλεσμένους όλη την πόλη και το χωριό;
Ότι κι αν επιλέξατε, καλώς αποφασίσατε συνάδελφοι, εφόσον…
Εφόσον όλα αυτές, οι γιορτές και τα πανηγύρια, λαμβάνουν υπόψη, πρωτίστως τους μαθητές και τις δυνατότητές τους και όχι απλά την, λογική κατά τ΄άλλα, επιθυμία των γονιών, να δουν τα «μωρά» τους να απαγγέλλουν το ποίημα τους. Εφόσον έγιναν μέσα σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο. Να γνωρίσουν τα παιδιά τα ιστορικά στοιχεία, να αντλήσουμε αφορμές για συζήτηση, για όμορφα , αλλά δύσκολα θέματα, όπως η ελευθερία, ο αγώνας γι΄αυτήν, η θυσία, τα ιδανικά, τους ήρωες και ηρωίδες του λαού μας. Δεν έχει σημασία αν η ημερομηνία της γιορτής είναι 28 Οκτωβρίου, 17 Νοεμβρίου ή 25 Μαρτίου. Όλες τις γιορτές του σχολείου μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως αφορμές για συλλογική μνήμη.
Μπορούμε να στοχεύουμε σε πιο απλά, αλλά εξίσου σημαντικά θέματα, για τους μαθητές μας. Τα ποιήματα και τα θεατρικά, ιδίως των παιδιών προσχολικής αγωγής, αποτελούν την πρώτη τους απόπειρα για απομνημόνευση και αποστήθιση κειμένου, εφόσον αυτό θα τους ζητηθεί στις επόμενες σχολικές βαθμίδες. Καλό είναι να γίνει με την βοήθεια του οικογενειακού πλαισίου, εφόσον κάποιος θα χρειαστεί να είναι μαζί τους, να βοηθήσει στην εκμάθηση και επανάληψη. Εξάσκηση και για τους γονείς είναι αυτή η διαδικασία. Αν η επιλογή είναι να χορέψουν ή να τραγουδήσουν, τότε σημαντικό είναι, ο συντονισμός, η συμμετοχή στην ομάδα, η παρατήρηση, η καθοδήγηση, η υπομονή, η εξάσκηση.
Ευτυχώς η λογοτεχνία, η ζωγραφική, η ποίηση, η μουσική, οι τέχνες γενικά, είναι από τα καταλληλότερα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να περάσουμε στα παιδιά αξίες, ιδανικά και νοήματα. Διαθέτουμε εξαιρετικά Ελληνικά κείμενα, εικόνες και ακούσματα, από σπουδαίους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές, και μπορούμε να επιλέγουμε ανεξάντλητα.
Και αγαπημένοι μας γονείς, μην βιάζεστε. Θα έρθει ο καιρός, που θα καμαρώσετε τα βλαστάρια σας. Θα τα καμαρώσετε να κατακτούν τον λόγο σωστά, να συμμετέχουν και να ξεπερνούν τον φόβο τους. Να χορεύουν με χαρά, έχοντας ωριμάσει η σωματική τους κίνηση. Να απαγγέλλουν, να απομνημονεύουν, να διαβάζουν, να μαθαίνουν. Όσο χαριτωμένα κι αν είναι τα λάθη τους και σας κάνουν να γελάτε, τα παιδιά το καταλαβαίνουν και ντρέπονται. Δεν είναι όλα έτοιμα για να εκτεθούν στα μάτια σας, όσο κι αν εσείς το θέλετε κι εμείς το προσπαθούμε.
Όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. με σκοπό και στόχο. Οι εκπαιδευτικοί, ξέρουν ή οφείλουν να ξέρουν, το πότε και το πώς. Για να κάνουμε πραγματικές γιορτές με και για τα παιδιά. Να γιορτάζουμε την ιστορία με καλλιτεχνικά, ποιοτικά «πανηγύρια» γεμάτα νοήματα ζωής. Να μην κάνουμε απλά γιορτές και πανηγύρια.