Ο Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι έχει μια μεγάλη συλλογή από πίνακες ζωγραφικής καλά κρυμμένους στη μισητή χρωματιστή σοφίτα του. Τα φιλαράκια έχουν αποστολή: αν καταφέρουν να ανακαλύψουν τον αγαπημένο του λευκό γάτο, θα τους επιτρέψει να μπουν στη σοφίτα και να πάρουν ένα και μοναδικό πίνακα. Εμείς όμως αποφασίσαμε να κάνουμε το πορτραίτο του γάτου, με αφορμή τον πίνακα του Paul Klee.
Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο για τον ζωγράφο και γνωρίσαμε τα έργα του. Τα παιδιά ξεχώρισαν τον πίνακα "Η γάτα και το πουλί" (1928). Πράγματι ο ζωγράφος είχε την αγαπημένη του γάτα, όπως και ο Δόκτωρ. Συζητήσαμε για την τεχνική του ζωγράφου, να ζωγραφίζει με γραμμές.Μιλήσαμε για τις γραμμές στην τέχνη. Οριζόντιες, κάθετες, διαγώνιες, καμπύλες, ζικ-ζακ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια επίσκεψη στο στούντιο του, ένας συλλέκτης είδε ότι η γάτα του ζωγράφου περπατούσε πάνω σε έναν πίνακα, αφήνοντας χρωματιστά "πατουσάκια" στο έργο του. Ο συλλέκτης επεσήμανε το γεγονός αυτό στον καλλιτέχνη, ο οποίος είπε να μην ανησυχεί: "τα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι θα αναρωτιούνται πώς πέτυχα ένα τέτοιο θαυμάσιο αποτέλεσμα". (Πηγή:lifo)
Τα παιδιά περιεργάστηκαν τον πίνακα και περιέγραψαν τι μπορεί να σκέφτεται η γάτα. Άραγε θέλει να παίξει με το πουλί ή να το φάει. Τα χρώματα του πίνακα τι συναισθήματα μας προκαλούν. Τι τίτλο θα δίναμε σε αυτόν τον πίνακα και αποκαλύπτουμε τον τίτλο "Η γάτα και το πουλί". Τα παιδιά προσπαθούν να δημιουργήσουν το σχέδιο του γάτου με γραμμές και ζωγραφίζουν μια κόκκινη καρδούλα για μύτη. Κάθε παιδί ζωγραφίζει με το δικό του τρόπο ελεύθερα και ανακαλύπτει την τέχνη της ζωγραφικής. Όλοι μαζί φτιάχνουμε μια ιστορία για τη γάτα και το πουλί και αμέσως ο πίνακας ζωντανεύει.
Τα παιδιά αποτυπώνουν με τα πιο όμορφα χρώματα και γραμμές και διοργανώνουν μια έκθεση από γάτες με έντονα χρώματα. Κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και σίγουρα ο Δόκτωρ θα τα χάσει με το αποτέλεσμα.