Γεννήθηκε το 1981, σπούδασε κλωστοϋφαντουργία στην Ανώτατη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών L’esaa Duperré του Παρισιού. Μετά τις σπουδές της, ανακάλυψε την εικονογράφηση και την τέχνη της χαρτοκοπτικής. Ζει στη βασκική ακτή, δίπλα στον ωκεανό και, ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά, φαντάζεται τα βιβλία και τα μοτίβα της, ενώ παράλληλα δημιουργεί περίτεχνες χαρτοκοπές. Αγαπά τα βιβλία pop-up, τις χειμερινές βουτιές στον ωκεανό, την εφεύρεση ιστοριών και το σχέδιο πάνω σε σανίδες του σερφ! Η φύση, το παιχνίδι με τις σκιές, η παιδική ηλικία και η ποίηση αποτελούν τις κύριες πηγές έμπνευσής της.
Από το 2014 γράφει και εικονογραφεί παιδικά βιβλία με κινούμενα σχέδια, λέιζερ cutouts, flaps, διοράματα ή die-cuts καθώς έχει μεταπτυχιακά στην κοπή με νυστέρι και στην κοπή με λέιζερ σε 2D ή 3D.
Ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ευγενική από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου. Συναντήθηκε με παιδιά, με εικονογράφους και με αναγνώστες. Στο κατάμεστο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ των Εκδόσεων Καπόν, απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις και στο τέλος, με θετικότητα και αυθεντικό επαγγελματισμό, υπέγραψε καρτερικά κάθε βιβλίο με διαφορετική αφιέρωση, ζωγραφική με ειδικά κοπτικά για τον καθένα ξεχωριστά, αφιερώνοντας πάνω από δύο λεπτά για κάθε βιβλίο. Ένας πρωτοφανής σεβασμός προς κάθε αναγνώστη που κρατούσε τα βιβλία της.
Τα εξαιρετικά βιβλία της στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καπόν και αποτελούν μοναδικές αναγνωστικές εμπειρίες. Ενδεικτικά: Αγόρι Κορίτσι, Ανατομία: Το ανθρώπινο σώμα όπως δεν το έχεις ξαναδεί, Ουρανός. Με ζωντανή εικονογράφηση εξερευνούμε τον ουράνιο θόλο, Ο κόσμος είναι δικός σου, Φυτά: Με ζωντανή εικονογράφηση εξερευνούμε τα θαύματα της φύσης.
#diavazoume /#diavazoume mazi την Hélène Druvert σε #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.
Συνέντευξη στους Ξαβιέ Αλοέρ, Ανέζα Κολόμβου, Μαίρη Μπιρμπίλη, Απόστολο Πάππο για το ELNIPLEΧ.

Ελέν, πώς σου φάνηκε η υποδοχή που σου επιφύλαξε το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και οι Εκδόσεις Καπόν κατά την παρουσίαση των βιβλίων σου;
Υπέροχη! Ειλικρινά, με εξέπληξε ευχάριστα να δω τόσους ανθρώπους συγκεντρωμένους γύρω από τα βιβλία μου. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν συναντώ την ίδια ανταπόκριση στη Γαλλία. Όταν δημιουργώ ένα βιβλίο, ο στόχος μου είναι να μεταδώσω ένα θέμα που με συναρπάζει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Το γεγονός ότι τα έργα μου απευθύνονται σε ποικίλα ακροατήρια και εκτιμώνται σε χώρες όπου δεν είχα ταξιδέψει ποτέ, όπως η Ελλάδα, με κάνει να νιώθω πως έχουν έναν οικουμενικό χαρακτήρα.
Ο τρόπος που χρησιμοποιείς τη χαρτοκοπτική στα βιβλία σου είναι συναρπαστικός και αλλάζει την αντίληψη της πραγματικότητας. Πιστεύεις ότι θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα εργαστήριο ή ένα σχετικό μάθημα για παιδιά;
Ναι, γιατί όχι. Η χαρτοκοπτική είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική που δίνει άλλη διάσταση στο φως, το βάθος και την αφήγηση. Είναι ένας όμορφος τρόπος για τα παιδιά να πειραματιστούν, να εκφραστούν και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Τα βοηθάει να δουν το χαρτί όχι απλώς σαν μια επιφάνεια, αλλά σαν ένα υλικό, ικανό να αφηγηθεί ιστορίες και να δώσει νέα διάσταση στις εικόνες.
Έχεις σκεφτεί να δημιουργήσεις ένα βιβλίο “making of” για τα έργα σου, όπου θα εξηγείς την τεχνική σου και τη φιλοσοφία σου;
Ωραία ιδέα, δεν το είχα σκεφτεί! Ένα τέτοιο βιβλίο θα ήταν ένας τρόπος να μοιραστώ την αγάπη μου για το χαρτί, την τεχνική μου και την προσέγγισή μου και θα μπορούσε να εμπνεύσει παιδιά και νέους δημιουργούς να πειραματιστούν με το χαρτί κι αυτό είναι δελεαστικό. Νομίζω, όμως, πως δεν νιώθω έτοιμη ακόμα για κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν θέλω να μοιραστώ τα μυστικά μου. Η τεχνική μου είναι κάτι πολύ προσωπικό, ένα κομμάτι της δημιουργικής μου διαδικασίας που ακόμα εξερευνώ. Ίσως φοβάμαι λίγο ότι, αν το αποκαλύψω εντελώς, θα χάσει τη μαγεία του! Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να νιώσω έτοιμη να το μοιραστώ.
Πώς πέρασες, λοιπόν, από το ύφασμα στο χαρτί;
Ξεκίνησα ως σχεδιάστρια μόδας και στην πορεία άρχισα να ασχολούμαι και με τη δημιουργία βιτρινών, όπου χρησιμοποίησα για πρώτη φορά το χαρτί. Τότε συνειδητοποίησα ότι μου έδινε περισσότερες δυνατότητες: κοβόταν πιο εύκολα, κρατούσε καλύτερα το σχήμα του, στεκόταν με μεγαλύτερη σταθερότητα. Σιγά-σιγά, άρχισα να βρίσκω πιο ενδιαφέρον να δουλεύω με το χαρτί και την τεχνική της χαρτοκοπτικής, παρά με τα υφάσματα. Παράλληλα, η παραγωγή υφασμάτων γινόταν όλο και πιο δύσκολη, καθώς μεταφερόταν στην Ασία, και ένιωθα την ανάγκη να εξερευνήσω νέες δημιουργικές διαδρομές, οπότε και ξεκίνησα να πειραματίζομαι με το χαρτί, το οποίο με ενθουσίασε ολοένα και περισσότερο. Έτσι, η μετάβαση από το ύφασμα στο χαρτί έγινε φυσικά.

Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τα θέματα των βιβλίων σου;
Με βάση το προσωπικό μου ενδιαφέρον. Ξεκινάω πάντα από κάτι που με συναρπάζει, κάτι που θέλω πρώτα εγώ η ίδια να μελετήσω και να ανακαλύψω περισσότερα. Γράφω μόνο για όσα αγαπώ πραγματικά. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο ασφαλές.
Έχεις συνειδητοποιήσει ότι με την τεχνική σου έχεις δημιουργήσει μια παγκόσμια καινοτομία και έχεις φέρει μια νέα οπτική στα βιβλία γνώσεων;
Σας ευχαριστώ! Αν και μου φαίνεται λίγο υπερβολικό, γιατί υπάρχουν και άλλοι, πολλοί δημιουργοί που χρησιμοποιούν τη χαρτοκοπτική. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι για εμένα αυτή η τεχνική έγινε το χαρακτηριστικό γνώρισμα, το σήμα κατατεθέν της δουλειάς μου. Η κοπή χαρτιού εξελίχθηκε στη μεγάλη μου εξειδίκευση.
Είναι πολύ ευαίσθητα τα βιβλία σας. Τα παιδιά πώς τα μεταχειρίζονται;
Τα παιδιά σέβονται πολύ τα βιβλία, μου το έχουν πει από διάφορες βιβλιοθήκες αυτό. Βλέπουν τόσες πολλές μικρές λεπτομέρειες και τόσα κοπτικά στις σελίδες και η αλήθεια είναι ότι τα προσέχουν πολύ. Οι σελίδες των βιβλίων, όπως λέγαμε και προηγουμένως, είναι σαν ένα ευαίσθητο οικοσύστημα.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργήσεις ένα βιβλίο με τα περίτεχνα αυτά κοπτικά;
Συνήθως μου χρειάζονται τέσσερις έως και οκτώ περίπου μήνες. Αφοσιώνομαι σε αυτό με όλη μου την ενέργεια. Προσπαθώ πάντα να ισορροπώ ανάμεσα στην αισθητική, τον παιδαγωγικό χαρακτήρα και την επιστημονική γνώση. Δεν θέλω να χάνεται η αισθητική.
Τα βιβλία σου φαίνεται να κάνουν τη γνώση πιο προσβάσιμη ακόμη και σε παιδιά με αναπηρία.
Αλήθεια; Χαίρομαι πάρα πολύ που το ακούω αυτό! Δεν το γνώριζα. Μου δίνει μεγάλη χαρά. Είναι ένα θέμα που με απασχολεί και θα ήθελα να δημιουργήσω ένα βιβλίο γι’ αυτό. Αντιθέτως, δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα κάποιο βιβλίο για την πολιτική ή τη θρησκεία.
Στο «Αγόρι, Κορίτσι» παρουσιάζονται διαφορετικοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί, την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ υπάρχει ένα ισχυρό κύμα λογοκρισίας στα βιβλία. Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτό;
Είναι πραγματικά λυπηρό. Ζούμε σε μια πολύ παράξενη εποχή. Από τη μία, υπάρχει έντονη λογοκρισία στις Ηνωμένες Πολιτείες, κι από την άλλη, ένας ακραίος φιλελευθερισμός. Αυτό το παράδοξο δείχνει πόσο περίπλοκη είναι η εποχή μας. Ιδεατά, θα έπρεπε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς λογοκρισία, σε έναν ελεύθερο κόσμο, όπου οι ιδέες δεν θα φιλτράρονται αναλόγως του αν αρέσουν.
Η φύση είναι έμπνευση;
Αλήθεια είναι! Η φύση είναι πηγή έμπνευσης, ακόμα και στο βιβλίο Αγόρι κορίτσι η φύση είναι παρούσα!
Νιώθεις ότι σε συνδέει κάτι με την Ελλάδα; Ως πηγή έμπνευσης, ως παράδοση ή με κάποιον τρόπο στην τέχνη σου;
Ήρθα μόλις χθες, οπότε δεν είχα ακόμη τον χρόνο να ανακαλύψω την Ελλάδα, να την αισθανθώ και να επηρεαστώ, να εμπνευστώ από αυτήν.

Με την Αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία ποια είναι η σχέση σου;
Αγαπώ τη μυθολογία! Ο γιος μου, μάλιστα, είναι ενθουσιασμένος με την ελληνική μυθολογία. Νιώθω, επίσης, ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς, κάτι που το αισθάνομαι έντονα. Μάλιστα σε συνεργασία με ένα γαλλικό μουσείο δουλεύουμε ένα βιβλίο για την ελληνική μυθολογία.
Εκτός από βιβλία γνώσεων με τα οποία σε έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα, έχεις ασχοληθεί και με τη μυθοπλασία;

Ναι, μου αρέσει πολύ η μυθοπλασία! Έχω γράψει και κάποια βιβλία με ιστορίες, αλλά δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά ακόμα.
Αισθάνεσαι άνετα και στο κείμενο… Είναι πάντα απαραίτητο ή οι εικόνες μιλούν αρκετά;
Εξαρτάται το βιβλίο. Κάποια βιβλία ξεκινώ από τα σχέδια και μετά έρχεται το κείμενο. Κάποια άλλα είναι διαφορετικά. Γράφω πρώτα κείμενο και η εικονογράφηση έρχεται μετά. Σε άλλα βιβλία γράφω πρώτα, έπειτα δημιουργώ τις εικόνες και μετά ξαναγράφω και ασχολούμαι εκ νέου με τις εικόνες. Αυτό συνέβη με το Αγόρι κορίτσι. Κάποιες φορές, ωστόσο, πρέπει να πω ότι δεν χρειάζεται κείμενο, γιατί αυτό που θέλω να πω, βρίσκεται μέσα στις εικόνες. Πάνω απ’ όλα θέλω να φτιάχνω βιβλία που να είναι ελκυστικά για τα ίδια τα παιδιά.
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Και εγώ σας ευχαριστώ!
Hélène Druvert
Αγόρι Κορίτσι
Ανατομία: Το ανθρώπινο σώμα όπως δεν το έχεις ξαναδεί
Ουρανός. Με ζωντανή εικονογράφηση εξερευνούμε τον ουράνιο θόλο
Ο κόσμος είναι δικός σου
Φυτά: Με ζωντανή εικονογράφηση εξερευνούμε τα θαύματα της φύσης
Εκδόσεις Καπόν
—–
#diavazoume/#diavazoume_mazi