Το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα λειτουργήσει ένα νέο εργαλείο για τη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων και ιδιαίτερα των Πανεπιστημίων. Το εργαλείο τίθεται στη διάθεση της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πρόκειται για την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, edupass.gov.gr, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία θα αντικαταστήσει τη σελίδα self-testing.gov.gr η οποία αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα τις μέρες και ώρες αιχμής.
Η νέα πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο. Η ως άνω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα ως άνω στοιχεία θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.
Στόχος του edupass.gov.gr είναι να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ως την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.
Παράλληλα, με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων για τη συμμετοχή των φοιτητών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Η διάρκεια της σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Αρμόδιο για τη σύναψη καθώς και την έγκριση δαπάνης της δημόσιας σύμβασης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΕΙ, ενώ με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να παρέχεται έκτακτη επιχορήγηση προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από τη σύναψη των συμβάσεων.
«Η δια ζώσης λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Θωρακίζουμε την ατομική και δημόσια υγεία, εμβολιαζόμαστε, τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε με ασφάλεια, αξιοποιώντας τεχνολογικά μέσα και εργαλεία που δημιουργούμε για διευκόλυνση των διαδικασιών στο χώρο της εκπαίδευσης», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.