Παρατηρώ προσεκτικά την ελληνική και τη διεθνή αγορά βιβλίου. Οι τάσεις είναι καθαρές στο μυαλό μου. Θα τις μοιραζόμαστε κατά καιρούς στην αρθρογραφία του ELNIPLEX.
Μία καθαρή διαπίστωση πολλών σε αρκετές χώρες και ασφαλώς στην Ελλάδα, είναι ότι οι έφηβοι και οι νέοι δεν διαβάζουν, ότι χάνουμε τα παιδιά από την ανάγνωση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ότι τα παιδιά δεν έλκονται από το βιβλίο ως μια αξιόλογη και αξιόπιστη λύση ψυχαγωγίας. Βιβλιοπωλεία κλείνουν, βιβλιοθήκες υποχρηματοδοτούνται, βιβλία δεν πηγαίνουν στα σχολεία αφού δεν υπάρχουν κονδύλια που να προορίζονται για αυτό και οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν φτάνουν να καλύψουν τα κενά. Αυτό είναι μια εικόνα, αποδεδειγμένη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε σε κάποια σχολεία και μερικές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία να συμβαίνουν αξιόλογα, καινοτόμα πράγματα που προσπαθούν να κερδίσουν τους μικρούς αναγνώστες, να κάνουν την ανάγνωση διασκέδαση, να την κάνουν μια όμορφη διαδικασία όπου το παιδί πράγματι θα περνάει καλά.
Στο νηπιαγωγείο JUNIORS’ της Καλλιθέας, είχα την τύχη να παρακολουθήσω τη γιορτή για τις φιλαναγνωστικές εκδηλώσεις της 21ης Δεκεμβρίου που έγινε λίγες μέρες αργότερα και ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, είδα και ένα βιβλιογεύμα!
Τα παιδιά μαζεύτηκαν στην κουζίνα (τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν κουζίνα, το ξέρουμε, οπότε αξιοποιούμε τους χώρους των εικαστικών) και ζωγράφισαν σε ένα χάρτινο πιάτο το αγαπημένο τους βιβλίο. Ήταν υπέροχο το αποτέλεσμα. Μάλιστα τους είχε δοθεί και η δυνατότητα να φτιάξουν μια παραμυθοσαλάτα, δηλαδή να ζωγραφίσουν στοιχεία ή ήρωες από διάφορα αγαπημένα τους παραμύθια.
Τα εικαστικό και κυρίως το δημιουργικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό (δεσμεύτηκα να μην το προδώσω), αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά “παπάδες”, αρκεί να τους δώσετε ελευθερία και βοήθειες μόνο όταν πρέπει.
Βιβλιογεύμα Νο2
Και εδώ που τα λέμε, γιατί να μην το προχωρήσουμε; Τι θα λέγατε να γευματίσουμε με μία/έναν συγγραφέα ή εικονογράφο; Να φτιάξουμε πίτσες ή να οργανώσουμε με τους γονείς έναν μπουφέ με διάφορα καλούδια; Κι αν αυτό δεν είναι εύκολο ή η επίσκεψη συγγραφέα σας φανεί βουνό, μήπως να γευματίσουμε με τον ήρωα ενός αγαπημένου βιβλίου; Τι θα λέγατε για έναν λύκο; Χμ, ίσως κάποια παιδιά να νιώθουν άβολα να τρώνε με έναν λύκο. Ίσως πιο βολικό με την Κοκκινοσκουφίτσα ή τον Πήτερ Παν ή όποιον άλλον σας αρέσει. Τώρα αν θα είναι κούκλα ή κάποιος άνθρωπος ντυμένος, αυτό είναι στη διακριτική σας ευχέρεια.
Αυτή είναι μια εκδήλωση που την προτείνω ξεκάθαρα για εκδήλωση για την 21η Δεκεμβρίου στα πλαίσια του “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως” αντί χριστουγεννιάτικης παράστασης, γιορτής κτλ, αφού πληροί όλα τα κριτήρια: να λάβει τη μορφή μιας γιορτής με εικαστικά, μαγειρική, βιβλία, προβολές, μουσική. Αλλά θα επιστρέψω με περισσότερα γι’ αυτά.