Η πλατφόρμα ΤikTok που όλοι έχουμε γνωρίσει μέσω κάποιου πιτσιρικά που χορεύει δίπλα μας σε καράβια, δρόμους, σπίτια και παραλίες με ένα κινητό να τον σημαδεύει, δημιούργησε ένα παρακλάδι το οποίο ούτε οι ίδιοι ίσως δεν φαντάζονταν ότι θα είχε τέτοια απήχηση.
Πρόκειται για το #BookTok, ένα hashtag που προβάλλει βιβλία μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας και έχει συγκεντρώσει πάνω από 14,4 δισεκατομμύρια προβολές, ενώ υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που είδαν τις πωλήσεις των βιβλίων τους να δεκαπλασιάζονται στους χρήστες με το συγκεκριμένο νεανικό προφίλ. Στο BookTok οι χρήστες δείχνουν βιβλία μέσω βίντεο, οι influencers της πλατφόρμας προφανώς με το αζημίωτο δείχνουν εκείνα για τα οποία πληρώνονται.
Ενδιαφέρον έχει η κατηγοριοποίηση. Τα λογοτεχνικά έργα στο BookTok κατηγοριοποιούνται σε λίστες όπως «βιβλία που με έκαναν να κλάψω», «βιβλία που με κατέστρεψαν», «βιβλία που με κράτησαν ξάγρυπνο έως τις 3 τα ξημερώματα», «βιβλία που θα πουλούσα την ψυχή μου για να διαβάσω ξανά».
Παλιά βιβλία βρήκαν ξανά θέση στις πωλήσεις και γίνονται χρόνια μετά best seller, ενώ υπάρχουν και κάποιοι συγγραφείς που είδαν την τάση και έσπευσαν να την χρησιμοποιήσουν, μπαίνοντας στην πλατφόρμα και απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών τους.