Με τον όρο Booklash η Pen America προσπαθεί σε νέα παρέμβασή της να περιγράψει τα συνεχή φαινόμενα λογοκρισίας, απαγορεύσεων, αναθεωρήσεων βιβλίων, επικρίσεων, αντιπαραθέσεων και της άκρατης διαδικτυακής οργής που σκοπό έχει να πιέσει τη λογοτεχνική έκφραση προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις φτάνοντας ακόμα και στην ακύρωση επικείμενων εκδόσεων ή στην απόσυρση βιβλίων που μόλις τέθηκαν σε κυκλοφορία.
Το booklash είναι ένας όρος που περιγράφει όλη αυτό το ρεπερτόριο επιθέσεων και νεοηθικής που λογοκρίνει και πιέσει την ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι μόνο οι απαγορεύσεις και η απόσυρση βιβλίων από βιβλιοθήκες, σχολικές ή τοπικές. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οι ίδιοι οι εκδότες πλέον πιέζονται και απορρίπτουν νέες ιδέες, βιβλία συμπερίληψης, μόνο και μόνο επειδή δέχονται έναν ανελέητο πόλεμο ύβρεων και απειλών από διαδικτυακούς συντηρητικούς κύκλους, ενώ αλλάζουν επισκέψεις, εκδηλώσεις συγγραφέων, αλλάζουν συμβόλαια, ουσιαστικά προσαρμόζονται σε αυτή την επίθεση μίσους που δέχονται. Μέσα στο πλαίσιο της νεοηθικής δεν εντάσσονται μόνο οι συντηρητικοί κύκλοι που είχαν ταυτιστεί με το ακροδεξιό κομμάτι των ψηφοφόρων του Τραμπ, αλλά και η διαρκώς καλπάζουσα πολιτική νεο-ορθότητα που απαιτεί από σπουδαία βιβλία να αναθεωρούνται, από βιβλία να μην εκδίδονται επειδή διαδραματίζονται στη Ρωσία που είναι πλέον δύναμη εισβολής στην Ουκρανία.
Υπάρχει δηλαδή μία ισορροπία τρόμου μεταξύ ακροδεξιών συντηρητικών ηθικολόγων και φρουρών των παραδοσιακών αρχών και των νεοαριστερών προασπιστών της πολιτικής ορθότητας στο όνομα των ατομικών ελευθεριών και της απαλοιφής των στερεοτύπων των περασμένων ιστορικών περιόδων.
Υπάρχουν ασφαλώς πολλοί εκδότες που αντιστέκονται. Υπάρχουν φορείς, ενώσεις, φωνές που έχουν ενωθεί για να προασπιστεί η ελευθερία της έκφρασης.