Bookbusters: η βιβλιοθήκη στο πλατύσκαλο! Δηλαδή μια βιβλιοθήκη προσβάσιμη και διαρκώς ορατή, πάνω στο πηγαινέλα των μαθητών για τις τάξεις τους και πίσω πάλι. Μια βιβλιοθήκη που τοποθέτησε το βιβλίο στην καθημερινότητα, στο πέρασμα, που το έβγαλε έξω από τις βαριές πόρτες που συχνά οι μαθητές αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Μια βιβλιοθήκη που φανέρωσε ότι το βιβλίο δεν χρειάζεται τρανούς εξοπλισμούς ή ειδικές αίθουσες, αλλά αγάπη, πίστη, όραμα, μεράκι.
Η ευφάνταστη αυτή βιβλιοθήκη λειτουργεί, λοιπόν, στις σκάλες του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και στις 2 Απριλίου 2021 βραβεύτηκε από το ελληνικό τμήμα της IBBY με το βραβείο “Π. & Χ. Αλέφαντου”, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε παιδική ή νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση.Η ωραία σπίθα για τη δημιουργία μιας τέτοιας βιβλιοθήκης υπήρξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του εν λόγω σχολείου και το βλέμμα που είδε τη σπίθα αυτή με τη γνώση και τη διορατικότητά της ανήκει στη διακεκριμένη συγγραφέα και φιλόλογο Αλεξάνδρα Μητσιάλη
“Είμαστε πολύ χαρούμενοι και χαρούμενες και ευχαριστούμε μέσα από τις καρδιές μας τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου για την τιμή που μας έκανε“, έγραψε η Α. Μητσιάλη μετά τη βράβευση της βιβλιοθήκης. Και πρόσθεσε με ξεκάθαρο τρόπο και με άπαντες αποδέκτες: “Θέλουμε να ανοίξουν οι 757 Σχολικές Βιβλιοθήκες που αραχνιάζουν κλειδωμένες και ξεχασμένες, θέλουμε να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες σε όλα τα σχολεία, θέλουμε να μην υπάρχει κανένα σχολείο χωρίς βιβλιοθήκη, ενεργά ενταγμένη μέσα στην καθημερινή του ζωή!”
Τα παιδιά και οι υπεύθυνοι καθηγητές δημιούργησαν με μεράκι αυτήν την Αυτοδιαχειριζόμενη Δανειστική Βιβλιοθήκη. Αυτό σημαίνει ότι την διαχειρίζονται και την κινούν μόνοι τους.
Η βιβλιοθήκη αρχικά υποδέχτηκε βιβλία που υπήρχαν σε διαδρόμους και τάξεις, κατόπιν εξασφάλισαν κάποιες δωρεές από δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης (Κεντρική, Κωνσταντινουπόλεως, Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου) και τέλος δεν έλειψαν οι δωρεές από φίλους αυτής της πρωτοβουλίας τους αλλά και των ίδιων των μαθητών που έφερναν βιβλία από το σπίτι τους.
Τα παιδιά καθάρισαν, ξεσκόνισαν, μετακίνησαν έπιπλα και κατέβασαν δημιουργικές ιδέες. Διακόσμησαν τη βιβλιοθήκη με αφίσες που τους παραχώρησε το ΚΘΒΕ, κινηματογράφοι της πόλης και το Τελλόγλειο και η Bookbusters, η βιβλιοθήκη στο πλατύσκαλο ήταν γεγονός.
Επειδή όμως η πανδημία κλείνει τα σχολεία κάθε τρεις και λίγο, άρα και τις σχολικές βιβλιοθήκες, τα παιδιά και οι καθηγητές που συνεργάζονται μαζί τους δεν άφησαν έτσι το πράγμα. Δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με το ίδιο όνομα το οποίο, όπως θα διαπιστώσετε έχει πολύ μεράκι, πολλή αγάπη, υψηλή αισθητική, συνεργασία και μια σπουδαία κινητικότητα ιδεών.
Μια βιβλιοθήκη-έμπνευση και άξια να βρει μιμητές σε κάθε σχολείο. Ό,τι άλλο αν γράψεις για τις αξιέπαινες αυτές προσπάθειες των μαθητών, της Αλεξάνδρας Μητσιαλή και των συνεργατών της θα μοιάζει κλισέ.
Ξεφυλλίστε/ Διαβάστε τα 4 τεύχη