Από το 1966 που θεσπίστηκε το Βραβείο BolognaRagazzi έχουν περάσει 54 χρόνια. Και κάθε χρόνο το εν λόγω βραβείο ενισχύει την απήχησή του ως ένα από τα πιο σημαντικά και διεθνώς αναγνωρισμένα βραβεία στον τομέα των παιδικών βιβλίων, στοχεύοντας να αναδείξει τα καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία
Τα BolognaRagazzi Awards ανακοινώνονται κάθε χρόνο στα μέσα Φεβρουαρίου, ένα περίπου μήνα πριν την διεξαγωγή της περίφημης Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
Φέτος, οι κριτικές επιτροπές ξεχώρισαν 32 βιβλία από τα 1.888 που υποβλήθηκαν. Προφανώς λοιπόν η διάκριση έχει μια κάποια αξία. Τα 1.888 βιβλία προήλθαν από 41 χώρες, ενώ τα 32 διακριθέντα από μόλις 12. Οι κριτικές επιτροπές πρόσθεσαν φέτος την κατηγορία των κόμικ ενώ η σπέσιαλ κατηγορία για το 2020 είναι το σινεμά.
Fiction 2020
Στην κατηγορία των εικονογραφημένων νικητής αναδείχθηκε το γραμμένο στη γερμανική «Meine liebsten Dinge müssen mit», της Ιρανής Sepideh Sarihi, σε εικονογράφηση της Γερμανίδας Julie Völk (εκδ. Beltz & Gelberg, Γερμανία, 2018), ένα βιβλίο μετανάστευσης, αναμνήσεων και απώλειας, που φανερώνει τη σημασία του να αλλάζεις τόπο και ότι τα πιο πολύτιμα πράγματά μας δεν χωράνε απαραίτητα σε μια βαλίτσα.
Εύφημος μνεία δόθηκε στα βιβλία «Le Roi de la Lune» της Bérengère Cournut και του Donatien Mary (Éditions 2024, Γαλλία 2019), στο «Le grand serpent» του Adrien Parlange (Albin Michel Jeunesse, Γαλλία 2019) και στο «Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου» (The Wall in the Middle of the Book») του καταπληκτικού Jon Agee που κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και παρουσιάσαμε ήδη στο ELNIPLEX.
Non Fiction 2020
Στα Non-Fiction το βραβείο κατέκτησε η βιογραφία «Marie Curie. Nel paese della scienza» της Ιταλοτυνήσιας συγγραφέα Irène Cohen-Janca σε εικονογράφηση της Ιταλίδας Claudia Palmarucci (εκδ. Orecchio Acerbo, Ιταλία, 2019), ένα βιβλίο που «παρά το ρεαλιστικό του στυλ και την ιστορική ακρίβειά του, έχει μια σουρεαλιστική ποιότητα». Χρησιμοποιεί οπτικές αναφορές σε έργα τέχνης διαφορετικών χρόνων τα οποία σχολιάζονται εκτενώς στο πίσω μέρος, έτσι το βιβλίο αυτό φέρνει μαζί του την ιστορία της τέχνης και την επιστήμη». Εύφημος μνεία δόθηκε στα βιβλία «Mapping Sam» σε κείμενο και εικονογράφηση της Αμερικανίδας Joyce Hesselberth (εκδ. Greenwillow Books, Η.Π.Α., 2018), στο «Plasticus maritimus. Uma espécie invasora» (εκδ. Planeta Tangerina, Πορτογαλία, 2018) των Πορτογάλων συγγραφέων Ana Pêgo και Isabel Minhós Martins και εικονογράφηση του Bernardo P. Carvalho, στο «Infinite hope: a black artist’s journey from World War II to peace» του Αμερικανού Ashley Bryan (Caitlyn Dlouhy Books, Η.Π.Α., 2019) και στο «Suffragette. The battle for equality» (Two Hoots, Μ. Βρετανία, 2018) σε κείμενο και εικονογράφηση του Άγγλου David Roberts.
Πρωτοεμφανιζόμενοι: βραβείο Opera Prima
Το Opera Prima, που δίδεται κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και εικονογράφους κατέκτησε το «Where is your sister?» της Ολλανδής Puck Koper (εκδ. Two Hoots, Μ. Βρετανία, 2019), ένα ζωντανό και αστείο εικονογραφημένο βιβλίο, με περιορισμένα παλέτα χρωμάτων και γεωμετρικά σχήματα όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να αναζητήσουν και να βρουν ένα παιδί που διαχωρίζεται από τη μητέρα και την αδερφή του σε ένα πολυκατάστημα. Εύφημος μνεία δόθηκε στους πρωτοεμφανιζόμενους Ahn Jaesun από τη Νότιο Κορέα (κείμενο και εικονογράφηση) για το «An old tailor shop at intersection» (εκδ. Woongjin Think Big, Νότια Κορέα, 2019), στον Πορτογάλο Gonçalo Viana για το «Troca-tintas» (εκδ. Orfeu Negro, Πορτογαλία, 2019), στην Γαλλίδα Marie Mirgaine για το «Kiki en promenade» (εκδ. Éditions Les Fourmis Rouges, Γαλλία, 2019) και στους Πολωνούς Michal Skibinski και Ala Bankroft για το «I Saw a beautiful woodpecker» (εκδ. Wydawnictwo Dwie Siostry, Πολωνία, 2019).
Βραβείο πρωτοτυπίας… New Horizons
Το βραβείο New Horizons 2020 απονέμεται φέτος στο «Lullaby for grandmother» της Πολωνής Iwona Chmielewska (εκδ. BIR Publishing, Νότια Κορέα, 2019). Η συνεργασία της Πολωνής καλλιτέχνιδας με έναν Κορεάτη εκδότη δημιούργησε αυτό το ασυνήθιστο βιβλίο, όπου η συγγραφέας μεταμορφώνοντας μια συλλογή από δαντέλες, μαντήλια και κεντημένα λινά υφάσματα – τα πράγματα της προίκας της γιαγιάς- αφηγείται την ιστορία της ζωής της γιαγιάς από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωσή της «σε ένα οπτικό αριστούργημα», όπως το χαρακτήρισε η επιτροπή.
Κόμικ
Η επιτροπή βράβευσε στην νέα αυτή κατηγορία δώδεκα βιβλία σε τρεις ηλικιακές υποκατηγορίες (Πρώτο επίπεδο, Μεσαίο Επίπεδο και Young Adult). Στα Early Reader νικητής στέφτηκε ο Αργεντίνος Liniers με το «Written and Drawn by Henrietta» (Toon Books, Η.Π.Α., 2015), ένα βιβλίο που η επιτροπή ξεχώρισε για την οργιώδη φαντασία του Liniers και την δημιουργική διαδικασία όπως απεικονίζεται μέσα από τα ζωντανά σχέδια και τις άγρια εφευρετικές ιστορίες της Henrietta, μιας νεαρής κοπέλας με ένα ολοκαίνουργιο κουτί από χρωματιστά μολύβια. Εύφημος μνεία δόθηκε στο «Toni. Und alles nur wegen Renato Flash» του Γερμανού Philip Waechter (εκδ. Beltz & Gelberg, Γερμανία, 2018), στο «Ariol. Touche pas à mon veau» των Γάλλων Emmanuel Guibert και Marc Boutavant (Bayard Éditions, Γαλλία, 2019), το πρώτο βιβλίο του οποίου είχαμε παρουσιάσει στο ELNIPLEX καθώς κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κόκκινο και στο «Diana sottosopra» της Βουλγάρας Kalina Muhova με έδρα την Μπολόνια (Canicola Edizioni, Ιταλία, 2019).
Στα middle grade comics νικητής ήταν το «Imbattable. Justice et légumes frais» του Βέλγου Pascal Jousselin (εκδ. Dupuis, Βέλγιο, 2017), βιβλίο με έναν πανέξυπνο και πανίσχυρο σούπερ ήρωα που ταξιδεύει όχι μόνο μέσα στο χρόνο και το διάστημα, αλλά και από σελίδα σε σελίδα, στέλνοντας τα προηγούμενα ή μελλοντικά μηνύματα του εαυτού του. Ως το πιο κωμικό κόμικ που έγινε ποτέ το χαρακτήρισε η επιτροπή. Με εύφημο μνεία τιμήθηκαν το «Simon et Louise» του Βέλγου Max de Radiguès (εκδ. Éditions Sarbacane, Γαλλία, 2017), το «Les vermeilles» της Γαλλίδας Camille Jourdy (Actes Sud BD, Γαλλία, 2019) και το «Akissi aller-retour» της Marguerite Abouet σε εικονογράφηση του Mathieu Sapin, αμφότερων Γάλλων (εκδ. Gallimard Jeunesse, Γαλλία, 2019).
Στην τρίτη κατηγορία, αυτών των Young Adults, νικητής ήταν το «The Short Elegy» του Ταιβανέζου Animo Chen (εκδ. Locus Publishing, Taiwan, 2019), στον οποίο η κριτική επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα. «Αυτό είναι ένα κόμικ που μπορεί να απολαμβάνει οποιοσδήποτε, από οπουδήποτε χώρα, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλά». Πρόκειται για μια συλλογή ιστοριών που επικεντρώνεται γύρω από την απώλεια διαφόρων ειδών, ένα νεαρό αγόρι συναντά το θάνατο για πρώτη φορά, μια γυναίκα θρηνεί την απώλεια του γιου της κ.α. Εύφημος μνεία δόθηκε στο «Kahe heli vahel» του Εσθονού Joonas Sildre (εκδ. Arvo Pärdi Keskus, Εσθονία, 2018), στο «Laura Dean Keeps Breaking Up With Me» (εκδ. First Second Books, Η.Π.Α., 2019) της Mariko Tamaki σε εικονογράφηση της Rosemary Valero-O’Connell και στο «Ninna nanna a Tehran» της Ιρανής Nassim Honaryar με έδρα την Ιταλία.
Cinema
Στην ειδική κατηγορία για το 2020, το βραβείο δόθηκε στο βιβλίο «Mvsevm» του Ισπανού άλλοτε υποψήφιου για το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν συγγραφέα Javier Saez Castan και του επίσης Ισπανού εικονογράφου με έδρα τη Μαδρίτη Manuel Marsol (συνέκδοση Fulgencio Pimentel, Orfeu Negro, Orecchio Acerbo, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, 2019), μια έξοχη ιστορία όπου η περιπέτεια της ζωής παίρνει μια ονειρική ποιότητα με τη γλώσσα της 7ης τέχνης και τη μαγική δύναμη του κινηματογράφου, της τέχνης και της λογοτεχνίας.
Εύφημος μνεία δόθηκε στο «The Rainbow of Time» του Jimmy Liao από την Ταϊβάν (εκδ. Locus Publishing Company, Ταιβάν, 2011), στο «Féminin féminin. Las mujeres de la Nouvelle Vague» της Αργεντινής Josefina Schargorodsky (Tres Tigres Tristes/Avenauta, Ισπανία, 2019) και στο «Cinematográfico» των Ισπανών Gema Sirvent και Ana Pez (εκδ. Editorial Libre Albedrío, Ισπανία, 2019).
Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής (Special Jury Prize) απονεμήθηκε στο περίφημο «Monsieur Hulot» με τα «Hello Monsieur Hulot», «Monsieur Hulot à la plage» και «Hulot domino» του David Merveille από τη Γαλλία. Πρόκειται για τον Κύριο Ιλό, τον περίφημο, συχνά βουβό, χαρακτήρα του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Τατί, που πρωταγωνίστησε στις ταινίες του Les Vacances de Monsieur Hulot (1953), Mon Oncle (1958), Playtime (1967) και Trafic (1971).