Όπως είχαμε ενημερώσει από τον Ιανουάριο, η 16η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 12 Μαΐου 2019 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), με τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες και κεντρικό της θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία»:. Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετείχαν 285 εκδότες από την Ελλάδα και τις χώρες (με αλφαβητική σειρά): Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία. Επίσης, εντός του περιπτέρου της Γαλλοφωνίας και μέσω του διεθνούς γραφείου των Γάλλων Εκδοτών (BIEF) συμμετείχαν 44 Γάλλοι εκδότες.
Ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΒΘ επιβεβαιώνεται κι από την ενεργή συμμετοχή ξένων συγγραφέων στην περσινή διοργάνωση. Περισσότεροι από 40 συγγραφείς είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην περσινή διοργάνωση. Στη διάρκεια των 4 ημερών που διήρκεισε η μεγάλη γιορτή του βιβλίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά σχεδόν 500 εκδηλώσεις . Η αγαπημένη Παιδική Γωνιά υποδέχτηκε μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες έχοντας προετοιμάσει 108 εκδηλώσεις με 158 δημιουργούς, με την πολύτιμη συνεργασία 31 εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και 13 πολιτιστικών φορέων.
Ένας από τους νέους στόχους που έθεσε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης από το 2017, αλλά με μεγαλύτερη ένταση από το 2018, είναι να συμβάλει στην εμπέδωση ενός πνεύματος δημοκρατικού διαλόγου χωρίς να φοβηθεί να θέσει στο δημόσιο αυτό διάλογο και θέματα ζέοντα που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας και που δεν αποτελούν πεδίο εύκολων συναινέσεων. Μια έκθεση βιβλίου δεν μπορεί παρά να θέτει ερωτήματα, όπως ακριβώς ερωτήματα θέτουν και τα βιβλία, αναζητώντας τις απαντήσεις ή, ακόμα καλύτερα, καλλιεργώντας το κριτήριο του αναγνώστη ώστε να τις αναζητήσει αυτός.