More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+8.100 παιδιά 0-14 ετών έχουν σκοτωθεί σε τροχαία τα τελευταία 10 χρόνια...

    8.100 παιδιά 0-14 ετών έχουν σκοτωθεί σε τροχαία τα τελευταία 10 χρόνια στην Ευρώπη

    Περισσότερα από 8.100 παιδιά ηλικίας 0-14 ετών έχουν σκοτωθεί σε τροχαία δυστυχήματα τα τελευταία 10 χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ των οποίων τα μισά σχεδόν (48%) ήταν μέσα σε οχήματα, το 30% ήταν πεζοί και το 13% έκαναν ποδήλατο. Δεύτερη σε μείωση θανάτων παιδιών η Ελλάδα.

    Τους σοκαριστικούς αυτούς αριθμούς αναφέρει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council – ETSC), ενός εκ των πλέον έγκριτων οργανισμών οδικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Κατά μέσο όρο στις 27 χώρες της ΕΕ που παρείχαν στοιχεία, η οδική ασφάλεια των παιδιών βελτιώθηκε ταχύτερα από την οδική ασφάλεια του υπόλοιπου πληθυσμού κατά την τελευταία δεκαετία. Η μέση ετήσια μείωση της θνησιμότητας των παιδιών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας ήταν 7,3% ενώ για τις άλλες ηλικιακές ομάδες ήταν 5,8%, μέση διαφορά δηλαδή 1,5 ποσοστιαίας μονάδας.
    Τα παιδιά είναι ασφαλέστερα από τους ενήλικες, λόγω πιθανότατα και της μικρότερης έκθεσής τους στην οδική κυκλοφορία. Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι το επίπεδο ασφάλειας για τα παιδιά δεν είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Οι χώρες με καλύτερο ιστορικό οδικής ασφάλειας παιδιών τείνουν να έχουν μια καλή γενική επίδοση οδικής ασφάλειας. Το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στη Ρουμανία είναι επτά φορές υψηλότερο από ό, τι στη Νορβηγία, τη Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Νορβηγία έχει το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας μεταξύ των χωρών. Στη Νορβηγία οι θάνατοι παιδιών σε τροχαία μειώθηκαν κατά 14% τα τελευταία δέκα χρόνια.
    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 46% όλων των παιδικών τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν σε αγροτικούς δρόμους, 46% σε αστικούς δρόμους και 7% σε αυτοκινητόδρομους.
    Τα παιδιά ηλικίας 10-13 ετών έχουν υψηλότερη θνησιμότητα από ό, τι τα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 10-13 ετών είναι πιο πιθανό να μετακινούνται χωρίς ασυνόδευτους ενήλικες, ιδίως όταν ταξιδεύουν προς και από το σχολείο. Όμως, μόλις φθάσουν στην ηλικία των 14 ετών και αποκτήσουν σταδιακά πρόσβαση σε μηχανοκίνητα δίκυκλα και αυτοκίνητα, η θνησιμότητα τους στο δρόμο αρχίζει να αυξάνεται απότομα.Η οδική ασφάλεια των παιδιών έχει βελτιωθεί σημαντικά σε όλες σχεδόν τις χώρες
    κατά την περασμένη δεκαετία. Παρόλα αυτά, 630 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ε.Ε. το 2016
    Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το υψηλότερο ποσοστό μείωσης θανάτων παιδιών σε τροχαία με 15% μείωση, πίσω από την Λιθουανία (16%), ενώ ακολουθούν Ουγγαρία, Κροατία και Νορβηγία με ετήσιες μειώσεις κατά περίπου 14%.
    Αντίθετα, στη Γαλλία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, την Ελβετία και το Ισραήλ η μείωση ήταν κάτω του 5% που ήταν ο μέσος όρος μείωσης ενώ στη Φινλανδία ο αριθμός των θανάτων παιδιών σε τροχαία ατυχήματα αυξήθηκε κατά 4% ετησίως.Στην Ελλάδα είχαμε την τριετία 2013-2015 158 θανάτους παιδιών 1-14 ετών ετησίως εκ των οποίων οι 11 (6,9%) προήλθαν από τροχαία δυστυχήματα. Στην Κύπρο οι αναλογία ήταν η ίδια: 10 θάνατοι παιδιών ετησίως, ένας σε τροχαίο.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναγγείλει μία αναθεώρηση των προδιαγραφών ασφάλειας οχημάτων στις 2 Μαϊου 2018, περίπου μία δεκαετία μετά από την τελευταία αναθεώρηση, ενώ ετοιμάζει και ένα στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας για την επόμενη δεκαετία.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σωστά τοποθετημένα και χρησιμοποιούμενα συστήματα συγκράτησης παιδιών μειώνουν την πιθανότητα θανάτου έως 80%. Το ETSC καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την ενημέρωση, να αυξήσουν της αστυνόμευση και να μειώσουν το ΦΠΑ στα παιδικά καθίσματα που επιτρέπονται βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε. Σήμερα μόνο η Κροατία, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εφαρμόσει το μέτρο αυτό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών επίσης καλεί τα Κράτη Μέλη να εισάγουν το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε περιοχές με πολλούς πεζούς και γύρω από τα σχολεία.

    Αφίσα από την έκθεση του ETSC σε μετάφραση του ELNIPLEX.

    Όλη την λεπτομερή έκθεση του European Transport Safety Council – ETSC “REDUCING CHILD DEATHS ON EUROPEAN ROADS-Μειώνοντας τους θανάτους παιδιών στους ευρωπαϊκούς δρόμους” μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ.

    Mπορείτε επίσης να κατεβάσετε το ενημερωτικό δελτίο του ETSC σχετικά με την αναθεώρηση των ελάχιστων προτύπων ασφάλειας των οχημάτων της ΕΕ εδώ.
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular