More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο6 ελληνόγλωσσα παιδικά βιβλία στα 200 καλύτερα της δημοφιλούς Λίστας White Ravens...

    6 ελληνόγλωσσα παιδικά βιβλία στα 200 καλύτερα της δημοφιλούς Λίστας White Ravens 2023

    the white ravens 2023 photo

    Ανακοινώθηκε σήμερα ο κατάλογος ‘White Ravens 2023 της Internationale Jugendbibliothek, International Youth Library η οποία περιλαμβάνει βιβλία από 57 χώρες, γραμμένα σε 39 γλώσσες.

    Ο κατάλογος των διακοσίων βιβλίων περιλαμβάνει 6 ελληνόγλωσσα βιβλία, 5 από την Ελλάδα και 1 από την Κύπρο. Αυτά είναι:

    Επιχείρηση Λόγος: Το μυστήριο του κινητού, του Πέτρου Πανάου (εκδ. Τελεία, Λευκωσία)- Πρόσωπα της χρονιάς: Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας στη Χρυσή Λίστα 2023

    epixeirhsh logos cover

    Πάρτι στο ποτάμι, της Χριστίνας Αποστολίδη, εικ. Σεραφείμ Στρουμπής (εκδ. Ψυχογιός, Αθήνα)parti sto potami cover 1Αριστοτέλης, του Τάσου Αποστολίδη, εικ.: Αλέκου Παπαδάτου (εκδ. Ίκαρος, Αθήνα)- Χρυσή Λίστα 2023

    aristotelis graphic novel cover

    Για φαντάσου: φανταστικά τραγούδια για φανταστικά παιδιά, του Κυριάκου Χαρίτου, εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη (εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα)- Χρυσή Λίστα 2023

    gia fantasou cover

    Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, του Θοδωρή Κούκια (εκδ. Κέδρος, Αθήνα)- Χρυσή Λίστα 2023

    tetragwna kymata iptamenes medouses cover

    Οι Ακροβάτες, του Κώστα Θεοχάρη (εκδ. Καλέντης, Αθήνα)- Καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία 4-7 στη Χρυσή Λίστα 2023 (Best of the Best).

    oi akrovates cover

    Στις 18 Οκτωβρίου 2023, στις 12.30 ώρα Γερμανίας, στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης στο Frankfurt Studio, Halle 4.0 θα γίνει η γιορτή των βιβλίων που περιλαμβάνονται στη λίστα «The White Ravens 2023».

    Κάθε χρόνο, η διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα «The White Ravens» παρουσιάζει εξαιρετικές νέες κυκλοφορίες της διεθνούς παραγωγής παιδικών και νεανικών βιβλίων. Συνολικά επιλέγονται 200 τίτλοι βιβλίων από περίπου 40 γλώσσες και περισσότερες από 50 χώρες από τους ειδικούς συνεργάτες της παιδικής λογοτεχνίας της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου και παρουσιάζονται σε έναν καλαίσθητο αγγλόφωνο κατάλογο, ο οποίος αποτελεί μια καλοζυγισμένη πυξίδα μέσα στην τεράστια αγορά παιδικών βιβλίων για εκδότες, βιβλιοθήκες, λογοτεχνικά φεστιβάλ, διεθνή βιβλιοπωλεία και πρακτορεία, καθώς και για όποιον ενδιαφέρεται για διεθνή παιδικά βιβλία.

    “Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman. Η ιδεαλίστρια Lepman πίστεψε βαθιά στο όραμά της, την άρση των προκαταλήψεων και την κατανόηση μεταξύ των λαών με σημείο εκκίνησης τον κόσμο των παιδιών, δίνοντας σε παιδιά και νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς μέσα από βιβλία απ’ όλο τον κόσμο, βιβλία που μιλούσαν τη δική τους παγκόσμια γλώσσα-ανάγκη, που η νωπή ακόμα φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθιστούσε άκρως επιτακτική. «Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!» ήταν το σύνθημά της, όταν αμέσως μετά τον πόλεμο απευθύνθηκε στους ανθρώπους του διεθνούς χώρου της παιδικής λογοτεχνίας για αποστολές βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, που θα αποτελούσαν το περιεχόμενο της πρώτης περιοδεύουσας Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου που εγκαινιάστηκε στο Μόναχο το 1946, και μετέπειτα, το 1949 τη βάση για την ίδρυση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Στην πορεία αυτή θα τη συνοδεύσουν σημαντικοί συνοδοιπόροι όπως ο Erich Kästner και η Eleanor Roosevelt. Η Lepman θα είναι επίσης εκείνη που θα ιδρύσει το 1953 τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα International Board on Books for Young People, τη γνωστή μας IBBY“, μας είχε πει η Θεοδώρα Αραμπατζή, υπεύθυνη του ελληνόγλωσσου τομέα της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου| Internationale Jugendbibliothek, München.

    Όσο για το όνομά τους; “Η ονομασία “White Ravens” χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να χαρακτηρίσει μεταφορικά κάτι ασυνήθιστο η σπάνιο, όπως σπάνια είναι και τα πουλιά που φέρουν αυτή την ονομασία και ζουν στον πλανήτη. Εδώ και πολλές δεκαετίες ο τίτλος White Raven αποδίδεται από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας ως διάκριση σε ιδιαίτερα αξιανάγνωστους τίτλους παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας“.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular