Έξι ιδιαιτέρως αξιόλογα ελληνόγλωσσα βιβλία (5 από Ελλάδα, 1 από Κύπρο) για παιδιά βρίσκονται από σήμερα στη λίστα των 200 καλύτερων βιβλίων του κόσμου για το 2018 (εκδοτική παραγωγή 2017), σύμφωνα με τη Διεθνή Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, μιας από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου.
Πρόκειται για τον λυρικό και ανεπιτήδευτο Ασφοντυλίτη της Εύης Γεροκώστα (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) που εικονογράφησε περίφημα ο Κώστας Μαρκόπουλος, τον ευφάνταστο διάλογο πατέρα και κόρης για την προϊστορία Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα του Νίκου Ποταμιάνου (εκδόσεις Κέδρος), την άρτια έκδοση σε κείμενο, ποιότητα και εικονογράφηση (πολλοί Έλληνες εικονογράφοι) Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια
40 μοναδικές Ελληνίδες της Κατερίνας Σχινά (εκδόσεις Παπαδόπουλος), το αριστουργηματικά υπαινικτικό και σύγχρονο και ένα από τα κορυφαία νεανικά βιβλία των τελευταίων ετών Όταν ήρθαν για εμένα από τη σειρά Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη και τα μαγικά χάικου της Ροδούλας Παππά που εικονογράφησε εξαίρετα η Seng Soun Ratanavanh. Κοντά τους το βιβλίο του Κύπριου Χριστόφορου Χριστοφόρου Η βάρκα που δεν βούλιαζε σε εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη (εκδόσεις Πάργα).
Το σήμα White Ravens απονέμεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου σε βιβλία που αξίζουν διεθνούς προσοχής λόγω των παγκόσμιων θεμάτων που πραγματεύονται ή λόγω της εξαιρετικής και πρωτοπόρου εικαστικής και λογοτεχνικής προσέγγισής τους. Κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης ξεχωρίζουν τα 200 βιβλία από όλον τον κόσμο τα οποία θεωρούν πληρούν το παραπάνω σκεπτικό. Η λίστα “White Ravens” θεωρείται υψηλού κύρους παγκοσμίως και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εκδότες ανά τον κόσμο οι οποίοι και αναζητούν ανάμεσα στα 200 αυτά βιβλία τις επόμενες μεταφράσεις των εκδοτικών τους οίκων.
Οι White Ravens παρουσιάζονται στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, 12.00-13.00-Kids Stage Foyer 5.1/6.1
Επισκεφθείτε το περίπτερο της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου | Internationale Jugendbibliothek, München : Hall 3.0 / K 118.
Τα προτεινόμενα ελληνόγλωσσα βιβλία για φέτος:
Η βάρκα που δεν βούλιαζε (Κύπρος)
Χριστόφορος Χριστοφόρου
εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Πάργα, 2017
Δείτε το στη λίστα εδώ
Το μικρό κορίτσι φεύγει με την οικογένειά της για ένα μυστικό ταξίδι. Δεν έχει επιλογή, πρέπει να πάει. Η μητέρα της υπόσχεται ότι η βάρκα είναι μαγική. Ότι δεν θα βουλιάξει ποτέ! Είναι όμως αλήθεια ή είναι ένα κόλπο των μεγάλων για να μην φοβάται; Μπείτε κι εσείς με το μυαλό σας σε αυτή τη βάρκα… Μπορεί να ανακαλύψετε κάτι μαγικό ή κάτι αληθινό!
Ασφοντυλίτης (Ελλάδα)
Εύη Γεροκώστα
εικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος
Καλειδοσκόπιο, 2017
Δείτε το στη λίστα εδώ
Δείτε την παρουσίαση του ELNIPLEX
Η Εύη Γεροκώστα γράφει με την ανόθευτη και ανεπιτήδευτη γλώσσα των λαϊκών ιστοριών, με την λυρική και λαξευμένη γλώσσα των παλιών παραμυθιών, με τις λέξεις που ξεπηδούν από τις τσέπες των φουστανιών μιας παραμυθούς γιαγιάς (κι ας είναι η ίδια τόσο νέα) για μια αληθινή ιστορία που άκουσε μια, άκουσε δυο, άκουσε τρεις φορές, ίσως και περισσότερες μα δεν το λέει, κι από το Περιοδικό Το Παραμύθι (τ. 3, άνοιξη 2011), η ιστορία της αναπηδά και αναδύεται με το Καλειδοσκόπιο των ομώνυμων εκδόσεων, γίνεται μια άλλη, μια τέταρτη ιστορία και μας προσφέρεται ολοκαίνουρια, φροντισμένη και τόσο ελληνική, όσο το Αιγαίο των ανθρώπων του και των ποιημάτων του Ελύτη.
Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα
Και άλλες ιστορίες για την προϊστορία όπως τις είπα στην κόρη μου (Ελλάδα)
Νίκος Ποταμιάνος
εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
Κέδρος, 2017
Δείτε το στη λίστα εδώ
Δείτε την παρουσίαση του ELNIPLEX
Ένας διάλογος μεταξύ κόρης και πατέρα γίνεται ένα όμορφο ταξίδι στον αχανή μα συναρπαστικό κόσμο της προϊστορίας με τα αιώνια ερωτήματα της προέλευσης και των πτυχών της ζωής των πανάρχαιων προγόνων μας να εξηγούνται με τρόπο απλό, εύληπτο και ξεκάθαρο.
Έχοντας ερευνήσει και υιοθετήσει τις επικρατούσες θεωρίες της σύγχρονης επιστήμης περί καταγωγής και εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, ο συγγραφέας Νίκος Ποταμιάνος δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο γνώσης για παιδιά από 7 ετών δίχως να το απομακρύνει στιγμή από την ορθότητα των επιστημονικών στοιχείων αλλά και δίχως να κουράζει τον μικρό ή μεγαλύτερο αναγνώστη με επιστημονικές ορολογίες, ορισμούς και στοιχεία που θα ξεχνούσε μετά από πέντε μέρες.
Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια (Ελλάδα)
40 μοναδικές ελληνίδες
Κατερίνα Σχινά
εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, Σάντρα Ελευθερίου, Ναταλία Καπατσούλια, Μιχάλης Καζάζης, Μάρια Μπαχά, Ίρις Σαμαρτζή, Ντανιέλα Σταματιάδου, Σοφία Τουλιάτου, Κατερίνα Χαδουλού, Φωτεινή Τίκκου, Πέτρος Μπουλούμπασης, Κώστας Θεοχάρης, Μαργαρίτα Τζαννέτου, Αχιλλέας Ραζής
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017
Δείτε το στη λίστα εδώ
Δείτε την παρουσίαση του ELNIPLEX
Μέσα σε μια μόλις σελίδα η κριτικός, μεταφράστρια και συγγραφέας Κατερίνα Σχινά κατορθώνει να συμμαζέψει γενναίο τον τρανό βίο τέτοιων γυναικών, να τον αναδιατάξει σε ελάχιστες σειρές και να μας προσφέρει μια ουσιαστική μίνι βιογραφία, μια λαμπρή νύξη περί της σπουδαιότητάς τους σε ένα βιβλίο γνώσης που ξεχωρίζει για τον μεστό του λόγου, την ποιότητα του χαρτιού που επέλεξαν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος και αυτήν την καταπληκτική σύμπραξη των περισσότερων σπουδαίων Ελλήνων εικονογράφων, όπως ο Πέτρος Μπουλούμπασης, η Ίριδα Σαμαρτζή, η Μυρτώ Δεληβοριά, ο Αχιλλέας Ραζής, η Φωτεινή Τίκκου, η Σάντρα Ελευθερίου, η Μάρια Μπαχά, η Σοφία Τουλιάτου, η Ναταλία Καπατσούλια, η Κατερίνα Χαδουλού και άλλοι.
Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων: Όταν ήρθαν για εμένα (Ελλάδα)
Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις Πατάκη, 2017
Δείτε το στη λίστα εδώ
Δείτε την παρουσίαση του ELNIPLEX
Ο Γιώργος Παναγιωτάκης βάζει τόση σύγχρονη πραγματικότητα στον κόσμο φαντασίας που δημιούργησε στο πρώτο βιβλίο, που αναρωτιέσαι πού θα βρεις περισσότερη επικαιρότητα! Κι αυτό το λέω γιατί από το επίπεδο των συμβολισμών και των υπαινικτικών σημάνσεων, στο δεύτερο αυτό βιβλίο περνάμε στις δηλώσεις, στις καθαρές δηλώσεις και το φανέρωμα των αντίρροπων κόσμων. Το καλό και το κακό; Όχι, κάτι πιο πέρα από αυτά τα ελκυστικά κατά Νίτσε αρχέτυπα. Έχουμε μάχη ιδεών. Έχουμε στρατόπεδα με «όπλα», τα δικά του ο καθείς. Έχουμε ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε προφίλ και social media και instagram και προβολή εαυτών. Έχουμε κηρύγματα μίσους και καθαρές κοινωνίες και δήθεν πολιτισμούς που βάλλονται από ετερόκλητα στοιχεία. Έχουμε ρατσισμό και διώξεις και κυνήγι μαγισσών και αναδυόμενο νεο-Μακαρθισμό που από το 50′ έρχεται φρέσκος φρέσκος στο τώρα. Πρώτα για τους πρόσφυγες, για τους ξένους. Ύστερα για ό,τι διαταρράσει τη μανιέρα. Δηλαδή και για τα αλλόκοτα παιδιά του Μυστικού Καταφυγίου.
Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα…
Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές (Ελλάδα)
Ροδούλα Παππά
εικονογράφηση: Seng Soun Ratanavanh
Νεφέλη, 2017
Δείτε το στη λίστα εδώ
Δείτε την παρουσίαση του ELNIPLEX
Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές έγραψε η Ροδούλα Παππά και τα εικονογράφησε η εκ του ασιατικού Λάος γαλλίδα πολίτης Σενγκ Σουν Ρατάναβαν. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Γιατί όλα έχουν την πορεία από την αναγέννηση προς τον μαρασμό.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μια απίθανη συνεργασία όπου ο λιτός, περιεκτικός, μετρημένος συλλαβή συλλαβή λόγος συνδιαλέγεται, συμπλέκεται και τυλίγεται στην εμπνευσμένη και ιδιαιτέρως καλαίσθητη, γιαπωνέζικων/ανατολίτικων γραμμών εικονογράφηση της φοβερής Σενγκ Σουν Ρατάναβαν.
Πρόκειται για αριστουργηματικές νύξεις λέξεων που στρέφουν το βλέμμα σε κάθε σαλόνι της εικονογράφου όπου μένεις να επεξεργάζεσαι το εκλεκτικό, ανεμοστροβιλικό, σύμπαν που έχει δημιουργήσει.