Μπορεί οι γονείς να γνωρίζουν τη σημασία της ανάγνωσης και δη της θερινής, αφού το 94% συμφωνεί ότι η ανάγνωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να βοηθήσει το παιδί τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ωστόσο τα αποτελέσματα νέας έρευνας δεν τους δικαιώνουν ως προς την αποτελεσματικότητα.
Η έρευνα του εκδοτικού οίκου εκπαιδευτικών βιβλίων Scholastic έδειξε ότιτο 20% των παιδιών 6-17 ετών (32% στα παιδιά 15-17 ετών) δεν διάβασαν ούτε ένα βιβλίο όλο το καλοκαίρι. Πρόκειται για αύξηση 5% στο σύνολο (10% στην επιμέρους ηλικία 15-17), ποσοστό που ανησυχεί τους ερευνώντες, αλλά και όλους όσοι ασχολούνται με το βιβλίο.
Στην ηλικία 9-11, εκεί όπου τα παιδιά αρχίζουν να εγκαταλείπουν το διάβασμα, το ποσοστό έχει διπλασιαστεί (14% από 7%) μέσα σε 2 μόλις χρόνια.
Η σταδιακή μείωση του αριθμού των βιβλίων που διαβάζονται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν έχει μία λογική. Το μέγεθος των βιβλίων και ο αριθμών των λέξεων διαφοροποιούνται, έτσι είναι πολύ λογικό ένα παιδί στα 6-7 του να διάβασε το καλοκαίρι 19 βιβλία, ενώ εκείνο των 9-11 ετών να διάβασε 9 ή εκείνο των 12-14 να διάβασε αντίστοιχα 6.
Το ανησυχητικό είναι η πλήρης αποχή από την ανάγνωση μεγάλου αριθμού παιδιών.
Νομίζετε ότι στην Ελλάδα είναι καλύτερα τα πράγματα; Ή νομίζετε ότι όλα λύνονται με εξυπνακισμούς “κι εγώ στην ηλικία τους δεν διάβαζα, μετά άρχισα να διαβάζω”;
Οι άνθρωποι, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εκδότες, οι συγγραφείς, οι βιβλιοθήκες, η πολιτεία η ίδια πρέπει να έχει καλύτερη απάντηση από το “τα παιδιά ενδιαφέρονται για τις κονσόλες, τα βιντεοπαιχνίδια, το netflix και τα λοιπά”. Αλλιώς ας αφήσουμε το ίδιο 10% να διαβάζει, σαν μια κλειστή κάστα μυημένων.