Πέντε πολύ αξιόλογα ελληνόγλωσσα βιβλία, 4 από την Ελλάδα και 1 από Κύπρο, για παιδιά βρίσκονται από σήμερα στη λίστα των 200 καλύτερων βιβλίων του κόσμου για το 2019 (εκδοτική παραγωγή 2018), σύμφωνα με τη Διεθνή Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου (Internationale Jugendbibliothek, München), την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη διεθνούς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας παγκοσμίως.
Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της έξοχης, πνευματώδους σειράς Μικρά Γατικά “Περικλής και Ασπασία” της Αργυρώς Πιπίνη που εικονογράφησε ευρηματικά η Ιφιγένεια Καμπέρη, από τις εκδόσεις Πατάκη, το λυρικό μανιφέστο αγάπης και απίθανης ομορφιάς “Αν” της Αγαθής Δημητρούκα (συνέντευξη) που εικονογράφησε μοναδικά ο Καταλανός Tassies, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, ένα από τα καλύτερα βιβλία γνώσεων για νέους όλων των εποχών, το “2651 ημέρες δικτατορίας” της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Βασίλη Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το δραματικό θεατρικής δομής young adult μυθιστόρημα Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια, του Βασίλη Παπαθεοδώρου από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Κοντά τους το κυπριακό “Η κίτρινη κουβέρτα της ευτυχίας” της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή σε εικονογράφηση Βασίλη Κουτσογιάννη από τις εκδόσεις Τελεία.
Το σήμα White Ravens απονέμεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου σε βιβλία που αξίζουν διεθνούς προσοχής λόγω των παγκόσμιων θεμάτων που πραγματεύονται ή λόγω της εξαιρετικής και πρωτοπόρου εικαστικής και λογοτεχνικής προσέγγισής τους. Κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης ξεχωρίζουν τα 200 βιβλία από όλον τον κόσμο τα οποία θεωρούν πληρούν το παραπάνω σκεπτικό. Η λίστα “White Ravens” θεωρείται υψηλού κύρους παγκοσμίως και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εκδότες ανά τον κόσμο οι οποίοι και αναζητούν ανάμεσα στα 200 αυτά βιβλία τις επόμενες μεταφράσεις των εκδοτικών τους οίκων.
Η υπεύθυνη του ελληνόγλωσσου τομέα της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου, Θεοδώρα Αραμπατζή, είχε πει στο ELNIPLEX σε μια μεγάλη, εξαιρετική συνέντευξή της: “Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman. Η ιδεαλίστρια Lepman πίστεψε βαθιά στο όραμά της, την άρση των προκαταλήψεων και την κατανόηση μεταξύ των λαών με σημείο εκκίνησης τον κόσμο των παιδιών, δίνοντας σε παιδιά και νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς μέσα από βιβλία απ’ όλο τον κόσμο, βιβλία που μιλούσαν τη δική τους παγκόσμια γλώσσα-ανάγκη, που η νωπή ακόμα φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθιστούσε άκρως επιτακτική. «Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!» ήταν το σύνθημά της, όταν αμέσως μετά τον πόλεμο απευθύνθηκε στους ανθρώπους του διεθνούς χώρου της παιδικής λογοτεχνίας για αποστολές βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, που θα αποτελούσαν το περιεχόμενο της πρώτης περιοδεύουσας Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου που εγκαινιάστηκε στο Μόναχο το 1946, και μετέπειτα, το 1949 τη βάση για την ίδρυση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Στην πορεία αυτή θα τη συνοδεύσουν σημαντικοί συνοδοιπόροι όπως ο Erich Kästner και η Eleanor Roosevelt. Η Lepman θα είναι επίσης εκείνη που θα ιδρύσει το 1953 τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα International Board on Books for Young People, τη γνωστή μας IBBY.”
Οι White Ravens παρουσιάζονται στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 13.00-14.00 [ Kids Stage | Foyer 5.1 / 6.1 ]
O κατάλογος θα είναι διαθέσιμος στο περίπτερο της Internationale Jugendbibliothek στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης | Frankfurter Buchmesse [Hall 3.0 / K 118].
Τα προτεινόμενα ελληνόγλωσσα βιβλία για φέτος:
Περικλής και Ασπασία
Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Ιφιγένεια Καμπέρη
Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2018
Με το “Περικλής και Ασπασία” τα Μικρά Γατικά μας ξεναγούν στον Χρυσό Αιώνα του μεγάλου πολιτικού άνδρα, στρατηγού και ρήτορα της αρχαίας Αθήνας. Η διάσημη σχέση του με την Ασπασία από την Μίλητο, γυναίκα για την οποία διχάζονται οι ιστορικοί για τον ρόλο της στις αποφάσεις και τη ζωή του μεγάλου άνδρα, φωτίζεται μέσα από το ευφυές εύρημα μιας συνονόματης της Ασπασίας γάτας η οποία μας φανερώνει το περιβάλλον και τα πρόσωπα που έδρασαν γύρω από τον Περικλή.
Δείτε όλη την παρουσίαση του ELNIPLEX στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.elniplex.com/%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ac-%ce%b3%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%81%ce%b3%cf%85%cf%81%cf%8e-%cf%80%ce%b9%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b7/
Αν
Αγαθή Δημητρούκα
Εικονογράφηση: Tassies
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Φεβρουάριος 2018
Ενενήντα οκτώ λέξεις. Τόσες καταχώρησε στο τετράδιό της σε Αρκαδία και Αθήνα κάπου στα 1982 η Αγαθή Δημητρούκα. Ψέματα. Τόσες αποτελούν το “Αν”, ένα αιρετικό picture book, έναν γνήσιο ποιητικό στροβιλισμό, ένα λυρικό μανιφέστο αγάπης.
Δείτε όλη την παρουσίαση του ELNIPLEX στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.elniplex.com/%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%b8%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%ba%ce%b1/
2651 ημέρες δικτατορίας
Μαρίζα Ντεκάστρο
Εικονογράφηση: Βασίλης Παπαγεωργίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2018
Οι 2651 ημέρες της ελληνικής δικτατορίας καταγράφονται και φωτίζονται μέσα από τα προσωπικά βιώματα της έφηβης τότε συγγραφέα. Αυτό το προσωπικό βλέμμα έχει μεγάλη αξία στα βιβλία γιατί αναδεικνύει τους τρόπους που υποδέχτηκαν τα γεγονότα και τους τριγμούς τους οι άνθρωποι που τα είδαν μπροστά τους, στους λιγοστούς τότε τηλεοπτικούς δέκτες ή στις εφημερίδες της επόμενης μέρας, που τα συζήτησαν στα επιτόπια πηγαδάκια στους δρόμους, στα προαύλια των σχολείων, σε σκαλοπάτια και αυλές των θαυμάτων ή σε αυτοσχέδιες παρέες.
Δείτε όλη την παρουσίαση του ELNIPLEX στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.elniplex.com/2651-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b1-%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%ba%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf/
Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια
Βασίλης Παπαθεοδώρου
Καστανιώτης, Νοέμβριος 2018
Το Young Adult δραματικό μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου δεν είναι ένα κλασικό εφηβικό βιβλίο. Έχει μια θεατρική δομή διαδοχικών εσωτερικών μονολόγων που παραπέμπει στις αστυνομικές αποτυπώσεις της Άγκαθα Κρίστι όπου όλοι είναι υποψήφιοι για το έγκλημα και ίσως εν τέλει όλοι να το έχουν διαπράξει. Αυτή η θεατρική δομή, η άγνοια του καθωσπρεπισμού, η υπέρβαση του καλού και του κακού, το κάνουν ένα διηλικιακό μυθιστόρημα που διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον από κάθε αναγνώστη 14-15+.
https://www.elniplex.com/%cf%84%ce%b7-%ce%bd%cf%8d%cf%87%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%83%ce%b2%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%84-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf%cf%85/
Η κίτρινη κουβέρτα της ευτυχίας
Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή
Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
εκδόσεις Τελεία (2018)
Τα βράδια η μαμά κι εγώ καθόμασταν στο σαλόνι τυλιγμένες με μια κίτρινη, ζεστή κουβέρτα.
“Να βάλω μια ταινία;” με ρωτούσε.
“Τη Μελωδία της Ευτυχίας!” της απαντούσα κι εκείνη γελούσε, αφού την είχαμε δει πάνω από εκατό φορές μαζί.
Ήμουν χαρούμενη και δεν ήθελα να προσέξω ότι το χαμόγελο της μαμάς άρχισε να χάνεται σιγά σιγά από το πρόσωπό της…
Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή, για τους γονείς που δεν είναι πια μαζί και τα παιδιά που αναζητούν την ευτυχία.