More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΥγεία-Διατροφή20+11 παιδικά βιβλία για τη διατροφή

    20+11 παιδικά βιβλία για τη διατροφή

    Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου, μέρα ίδρυσης του  Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ το 1945. Ως αφορμή ενασχόλησης με το σημαντικό θέμα της διατροφής -γιατί οι παγκόσμιες μέρες είναι οι αφορμές να επανέλθει ένα θέμα στην ας πούμε επικαιρότητα- συλλέξαμε πολλά βιβλία για παιδιά που έβαλαν μπροστά αυτό το θέμα. Να προσθέσουμε μόνο ότι τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο ο υποσιτισμός και οι θάνατοι από ασιτία θερίζουν εκατομμύρια παιδιά, στον δικό μας παράλληλο κόσμο των πολιτισμένων, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει περίπου 40 δις δολάρια για να διαφημίζει προϊόντα διατροφής και 100 δις δολάρια σε προϊόντα αδυνατίσματος μόνο στην Ευρώπη, ποσό ίσο με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου (στοιχεία Greenpeace).

    Στα βιβλία που συλλέξαμε θα βρείτε αρκετά έξοχα δείγματα picture book και λογοτεχνίας για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, ενώ δεν λείπουν σε αρκετά από τα βιβλία του καταλόγου μας οι προφανείς και ίδιας εξέλιξης ιστορίες, ο έντονος διδακτισμός και οι συμβουλές που συνήθως εκνευρίζουν τα παιδιά.

    Πάμε στον κατάλογο των βιβλίων. Η πρώτη εικοσάδα και τα υπόλοιπα έντεκα.

    Βιβλία με θέμα τη διατροφή/διατροφικές συνήθειες για παιδιά:

    Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο

    της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου/Sadahzinia (εκδόσεις Καστανιώτη)

    Μια από τις πιο πρωτότυπες και καλογραμμένες ιστορίες για τη διατροφή και ένα από τα 4-5 best seller για το θέμα. Ένας παλιός μύθος, θέλει στην άκρη κάθε ουράνιου τόξου να υπάρχει ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι που περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει ως εκεί. Κάπως έτσι ο Γιώργος και η αδερφή του, η Ηρώ, αποφασίζουν να…φάνε ένα ουράνιο τόξο για να φτάσουν στο χρυσάφι που τους περιμένει. Κι από κοντά, ο Τρύφωνας, ο κατοικίδιος δράκος. Μόνο που το χρυσάφι είναι κάπως διαφορετικό! Ιδιαίτερα γλυκιά νότα η αδερφή του Γιώργου, η Ηρώ, που μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά, τρώει και το “ρ” (Ου-ανός, ου-άνιο τόξο, άσπ-ο, Γιώ-γος. πλη-οφο-ίες).

    Ωραίος Δαρείος

    της Σοφίας Ζαραμπούκα (εκδόσεις Πατάκη)

    Στα κορυφαία βιβλία για τη διατροφή συναντάμε τον Ωραίο Δαρείο της Σοφίας Ζαραμπούκα (νέα αναμορφωμένη έκδοση από εκδόσεις Πατάκη). Ένας τρομερός γάτος που σιχαίνεται το υγιεινό φαγητό και τρόπο διατροφής του αφεντικού του και προτιμά τα σκουπίδια των αδέσποτων γάτων. Έτσι, με την ευκαιρία της απουσίας του αφεντικού, το σκάει για έξω. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις ορέξεις του. Παχαίνει τόσο που δεν χωρά να ξαναμπεί από την τρύπα που βγήκε. Και τότε η σωστή διατροφή έρχεται θέλει δε θέλει…

    Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι

    της Σώτης Τριανταφύλλου (εκδόσεις Πατάκη)

    Η Μιλένα αρνείται να φάει το ψάρι της, όπως κάνουν τα μεγαλύτερα δίδυμα αδέρφια της και, καθότι η μάνα της είναι συνεπής και ανένδοτη στη στάση της, αποφασίζει να τρέφεται στο σχολείο από το κυλικείο του σχολείου με σοκολατούχο γάλα και σοκολάτες. Μια, δυο, τρεις, περίεργα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν στο στομάχι και σα να μην έφτανε αυτό, είχε να αντιμετωπίσει το ίδιο σιχαμένο ψάρι σε άλλη εκδοχή κάθε μέρα στο τραπέζι. Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι είναι από τις πιο απολαυστικές και μεστές ιστορίες, ανεξαρτήτως έκτασης, που θα διαβάσετε ποτέ. Για τη διατροφή, τις αδερφικές σχέσεις, τη συνέπεια στη στάση των γονέων.

    Καλή όρεξη!

    του Έρικ Καρλ (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)

    Στο Καλή Όρεξη του Eric Carle τα παιδιά γνωρίζουν μια σειρά ζώων (σκαντζόχοιρος, ελέφαντας, αλεπού, παπαγάλος κ.ά.), σε διάφορες δραστηριότητες, που όλες όμως, κατά κάποιο τρόπο, σχετίζονται με την τροφή. Οι εικόνες εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών και προάγουν την αισθητική τους. Παράλληλα, τρέχει μια δεύτερη ενότητα πληροφοριών, που αφορά τη διατροφή. Άρτιο για να πειραματιστείτε εικαστικά γύρω από τη διατροφή.

    Αλέξη φάε κάτι! 

    της Άλισον Φαλκονάκη (εκδόσεις Μεταίχμιο)

    Και τι δεν σκαρφίζεται ο ήρωας, μικρός Αλέξης προκειμένου να μη φάει. Και τι δεν σκαρφίζονται αντίστοιχα οι ενήλικες προκειμένου να τον πείσουν να βάλει μια μπουκιά στο στόμα του: Φράουλες πάνω σ’ ένα φορτηγό, γάλα σαν ένα  φίλτρο μαγικό, καρότα που έχουν στην τσέπη τους φακό… Κι όλα αυτά σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση… Τα παιδιά φυσικά και θα φάνε, όταν πεινάσουν και οι μεγάλοι δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε, τελεία και παύλα. Η Άλισον Φαλκονάκη, συγγραφέας και διατροφολόγος, χωρίς διδακτισμούς και περιττές νουθεσίες, περνάει το μήνυμα της υγιεινής διατροφής σε ενήλικες και παιδιά την ίδια στιγμή και με τρόπο αριστοτεχνικό. Πολύ ωραία έκδοση που δικαιολογεί την συμπερίληψη του βιβλίου στη λίστα με τα 200 καλύτερα του κόσμου για το 2015, σύμφωνα με τον διεθνή κατάλογο «White Ravens».

    Το σάντουιτς του γίγαντα 

    του Ευγένιου Τριβιζά (εκδόσεις Διάπλαση, 2015)

    Ο Ευγένιος Τριβιζάς μας προσκαλεί σε έναν παραμυθένιο περίπατο στη Χώρα των Γιγάντων. Εκεί ζει ο πιο τσαπατσούλης κι ακατάστατος γίγαντας, ο Μπομ Αμπεμπαμπλομ Τουκιθεμπλομ. Για του λόγου το ασφαλές ακολουθεί δισέλιδη εικονογραφημένη παρουσίαση του γίγαντα στο δωμάτιό του δια χειρός Άγη Αγησιλάου. Εκεί διαπιστώνει κανείς ότι κανένα αντικείμενο δε βρίσκεται στη σωστή θέση… Αφού ανακάλυψε μια φέτα ψωμιού απλωμένη μαζί με τη μπουγάδα κι άλλη μία πάνω στη σέλα του ποδηλάτου του, αποφάσισε να φτιάξει ένα σάντουιτς. Τα μαρουλόφυλλα τα βρήκε σχετικά εύκολα στην καμινάδα του τζακιού. Πως να χορτάσει όμως την πείνα του ολόκληρος γίγαντας με ένα τόσο δα μικρό χορτοφαγικό γεύμα;

    Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους

    της Ζωής Βαλάση (εκδόσεις Κέδρος)

    Μια πραγματικά σπάνια συλλογή 29 ελληνικών λαϊκών παραμυθιών από διάφορα μέρη της χώρας θα κρατήσετε στα χέρια σας. Η συγγραφέας, ερευνήτρια και συλλέκτης Ζωή Βαλάση άνοιξε το αρχείο της και φέρνει στο προσκήνιο (για άλλη μια φορά) ιστορίες μισοάγνωστες από όλη την Ελλάδα σε ένα βιβλίο 260 σελίδων. Με τις ιστορίες της, με τη ντοπιοπαλιά διατηρημένη στο ακέραιο, με τα πολιτισμικά της στοιχεία, και πάνω απ’ όλα αναδεικνύοντας τη στενή σχέση της τροφής, της παρουσίας ή της έλλειψής της, με τον καθημερινό βίο και τις ιστορίες των μικρών κοινωνιών στις οποίες συνήθως άνθιζαν…Τα 29 παραμύθια είναι χωρισμένα σε υποκατηγορίες αναλόγως της κατηγορίας τροφής η οποία “πρωταγωνιστεί” σε αυτό ή της κατάστασης που θίγεται: πείνα, λαιμαργία, βουλιμία, η απόλαυση του γεύματος, σαλατικά, σούπες, κρέας, ψωμί-αρτοσκευάσματα, καρυκεύματα, νερό, φρούτα.

    Ο Τζακ και η φασολάδα

    της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου/Sadahzinia (εκδόσεις Καστανιώτη)

    Το κλασσικό παραμύθι “Ο Τζακ και η φασολιά” αποκαθίσταται δια χειρός Γιολάντας Τσιαμπόκαλου καθώς ήταν μεγάλη αδικία απέναντι στο γίγαντα να παρουσιάζεται κακός και να τρώει παιδάκια όταν πεινάσει. Με αφορμή το γνωστό παραμύθι λοιπόν η ιστορία μας αλλάζει και ξεκινά από την αρχή ή μάλλον συνεχίζεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι δυνατόν ο γίγαντας με τα τεράστια βήματα να μην μπόρεσε να προλάβει τον Τζακ;  Ισχύει άραγε ότι όταν ο Τζακ έφτασε πρώτος- λιγάκι δύσκολο- στη γη έκοψε τη φασολιά σύρριζα μ’ ένα τσεκούρι κι ο γίγαντας σωριάστηκε στο έδαφος; Μια απολαυστική, σπαρταριστή ιστορία για τις περιπέτειες του Τζακ και την αποκατάσταση της φήμης του γίγαντα, σε κεφάλαια, που διαβάζεται μονομιάς και σε κάθε σελίδα σε περιμένει και μια νέα έκπληξη.

    Μια φορά ήταν…η Κολοτούμπα

    της Σοφίας Μαντουβάλου (εκδόσεις Καστανιώτη)

    Μια φορά ήταν… η Κολοτούμπα, μια μαϊμού που έτρωγε μόνο μπανάνες, που είχε φίλο τον Πάνωκάτω, που είχε γείτονα τον Παρλαπίπα… Μεγάλος της στόχος ήταν να βγει πρώτη στους αγώνες της ζούγκλας. Άλμα σε εκατό σχοινιά! Στους προηγούμενους αγώνες απέτυχε παταγωδώς, καθώς βρέθηκε κάτω φαρδιά πλατιά στο τρίτο κιόλας πήδημα! Η ντροπή της ήταν μεγάλη και το κλάμα της… ασταμάτητο! Προετοιμαζόταν σκληρά για τους επόμενους αγώνες, το αποτέλεσμα της προπόνησής της όμως, ήταν απογοητευτικό κι εκείνη… πολύ κουρασμένη! Τότε, ο φίλος της o Πάνωκάτω τη συμβούλεψε: «Για να πάρει κανείς μέρος στους αγώνες, πρέπει να είναι γερός και δυνατός….. Και ξέρεις ποιος είναι γερός και δυνατός; Όποιος τρώει σωστά, κοιμάται σωστά και γυμνάζεται σωστά…». Μέσα από τις περιπέτειες της Κολοτούμπας, με απλό, λιτό και κατανοητό τρόπο, δίνονται στα παιδιά σημαντικές γνώσεις για τη σωστή διατροφή. Ένα βιβλίο εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς.

    Ο Λούκουλος

    των Ευγένιου Τριβιζά και Αλέξη Κυριτσόπουλου

    Οι ιστορίες με προβοσκίδα είναι μια τετράτομη σειρά κι έχουν όπως μπορεί να μαντέψει κανείς, ως κεντρικό ήρωα ένα τρυφερό άσπρο ελεφαντάκι, που ζει στη ζούγκλα με τις ροδακινιές, τα μπαλονόδεντρα και τις μυστικές σπηλιές. Ο Λούκουλος είναι απίστευτα λιχούδης και η συνήθειά του να τρώει ασυνήθιστα πράγματα, φέρνει περιπέτειες, αλλαγές στη ζωή του και… στο χρώμα του. Στις τέσσερις ιστορίες (Ο λούκουλος τρώει παπαρούνες, Ο Λούκουλος τρώει Μπαλόνια, Ο Λούκουλος τρώει πυγολαμπίδες, Ο Λούκουλος τρώει βότσαλα) για τον Λούκουλο που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς και εικονογράφησε ο Αλέξης Κυριτσόπουλος παρακολουθούμε τον Λούκουλο να τρώει παπαρούνες, βότσαλα, πυγολαμπίδες και μπαλόνια κι από άσπρος γίνεται ροζ, παπαρουνί, χρυσοκίτρινος!

    Ο Αγησίλαγος

    του Δημήτρη Μπασλάμ (εκδόσεις Επόμενος Σταθμός)

    Τι κοινό έχουν ένα πιάτο ζεστή σουσαμόσουπα, η δίαιτα του Μάκη του Ιπποπόταμου, η συνταγή ενός Πελεκάνου γιατρού από το Μεξικό, ένα δέντρο που τραγουδάει, το αναψυκτικό της Καμήλας με τα δύο μπικίνια, και τα γυαλιστερά λουστρίνια του Ασβού; Τον κύριο Αγησίλαγο που ένα πρωί απλά… ξύπνησε με μαγουλάδες. Ένα βιβλίο το οποίο μέσα από τις αστείες περιπέτειες του ήρωα του μας μιλάει για την σημασία της ισορροπημένης διατροφής.

    Δε μου αρέσει το γάλα 

    του Μάκη Τσίτα (εκδόσεις Ψυχογιός)

    Στο μικρό Βασίλη δεν αρέσει καθόλου το γάλα, για την ακρίβεια το σιχαίνεται. Όσο κι αν προσπαθεί η μαμά του να τον πείσει να πιει το γάλα του, εκείνος δοκιμάζει χίλιους δυο τρόπους για να το αποφύγει. Τη μια κλείνει τη μύτη του για να μην το μυρίζει, την άλλη κλείνει τα μάτια του για να μη το βλέπει. Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι είναι αναψυκτικό και όχι γάλα και περνά το ίδιο μαρτύριο κάθε πρωί. Όμως εκείνη επιμένει “Το γάλα κάνει καλό” και δεν δέχεται καμιά συζήτηση για το θέμα. Λύση στο πρόβλημα του δεν έβρισκε ώσπου μια μέρα επισκέφτηκε με τη μητέρα του τον οδοντίατρο για να κάνει ένα σφράγισμα. Τότε ο γιατρός ζήτησε από το Βασίλη να βγει για λίγο έξω για να συζητήσει με τη μητέρα του. Μήπως θα του πει να πίνει περισσότερο γάλα γιατί έχει ασβέστιο; Μα τι άλλο να κάνει για τους πείσει ότι δεν του αρέσει καθόλου το γάλα;

    Η βασίλισσα καλοφαγού

    της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

    Η μικρή Αριάδνη ακροβάτησε για λίγο πάνω στο σύνορο. Δεξιά οι πινακίδες έγραφαν “Χώρα των Μπαλονάκηδων”. Αριστερά “Χώρα των Μανταλάκηδων”. Στους Μπαλονάκηδες γλέντι και φαγητό τρελό. Στους απέναντι, τα ίδια από την ανάποδη. Άνθρωποι αδύνατοι σαν οδοντογλυφίδες, λασκαρισμένες απ’ τη στέρηση, του μυαλού όλες οι βίδες… Κάθε πλευρά προσπαθούσε να την πάρει με το μέρος της. Μα η Αριάδνη, με τη βοήθεια της μαμάς της, κατάλαβε ότι δε χρειάζεται να φάει τα πάντα και να πάρει το μέρος κάποιου. Με ισορροπημένη διατροφή, βασίλισσα θα μπορούσε να γίνει στη χώρα των Καλοφαγάδων. Σεβόμενο τις αρχές της ισορροπίας των τεσσάρων γεύσεων, αλλά και την αποφυγής της διατροφικής μονομέρειας, το βιβλίο προάγει την απενοχοποίηση των “λιπαρών” τροφών χωρίς να τις αγιοποιεί.

    Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν

    της Ελένης Σβορώνου (Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη)

    Ο κύριος Φρικασές, ο γευσιγνώστης-φιλόσοφος, θα μας οδηγήσει, χέρι χέρι, μπουκιά τη μπουκιά, σε μια πολιτεία, τον Πρόκο, που υπήρξε κάποτε ο παράδεισος της γεύσης και της υγιούς οικονομίας και θα μας δείξει με το παράδειγμά του ότι χάρη στους νόμους που μας προστατεύουν από κάθε λογής αυθαιρεσίες, οι οποίες μπορεί να συμβούν στην παραγωγή της τροφής μας, μπορούμε να διεκδικούμε τροφή που σέβεται την υγεία μας και τον πλανήτη μας. Άπειρα είναι τα ζητήματα που συνδέονται με τη διατροφή μας. Σήμερα που η τροφή ακολουθεί λαβυρινθώδη μονοπάτια ώσπου να φτάσει στο πιάτο μας είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι ενημερωμένος καταναλωτής, να τρως σωστά, υγιεινά, συμβάλλοντας στην οικονομία της χώρας σου και προστατεύοντας τον πλανήτη. Ο κύριος Φρικασές αναλαμβάνει να βοηθήσει τα παιδιά μέσα από ευχάριστες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου.

    Ο ιπτάμενος δίσκος 

    του Ευγένιου Τριβιζά (εκδόσεις Μεταίχμιο)

    Έμμετρο, ευφυές και πολυβραβευμένο (κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου 2012 και Βραβείο ΕΒΓΕ καλύτερης εικονογράφησης βιβλίου 2012). Μια μέρα λοιπόν στην κουζίνα, ενώ έλειπε η κυρά-Κατίνα, ακούστηκαν πέντε στεναγμοί. Ήταν μια φρυγανιά που βαρέθηκε, μια πιπεριά καυτερή που ψιθύρισε κάτι για την ανυπόφορη ζωή, ένας κύβος ζάχαρη που παραπονιόταν, μια μπουκάλα γάλα. Όλοι παραπονιούνται για τη ζωή στην κουζίνα. Δεν τους προσφέρει τίποτα. Είναι πληκτική. Και τότε εμφανίζεται από το πουθενά ή ίσως απ’ το διάστημα του διαστήματος κάποιου γαλαξία ένας ιπτάμενος δίσκος που τα παίρνει μακριά από την πληκτική κουζίνα όπου όλα νιώθουν να προσμένουν κάποια χρήση, ένα ακόμα πιο βαρετό τέλος. Τους δίνει μια άλλη ζωή δίχως να τους ζητεί τίποτε.

    Στον λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά 

    της Gerda Muller (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)

    Ένας ισορροπημένος συνδυασμός παραμυθιού και (επιστημονικού) βιβλίου γνώσης σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση με ευρετήριο, γλωσσάρι και παράρτημα για το κίνημα των αστικών λαχανόκηπων με στοιχεία και χρήσιμες ιστοσελίδες. Η Σοφία, παιδί της πόλης πηγαίνει στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς στην εξοχή, με το όμορφο μποστάνι και τα λαχταριστά λαχανικά και… πιάνει δουλειά! Η επαφή της με το λαχανόκηπο θα της μάθουν πράγματα που μάλλον στην πόλη δε θα μάθαινε ποτέ. Πολύτιμες γνώσεις από το ξεχορτάριασμα, τα ζιζάνια και την πολύτιμη των μελισσών δουλειά, μέχρι την κομποστοποίηση, τα βιολογικά προϊόντα, την αειφορία, συνταγές με παντζάρια καθώς και την πορεία των λαχανικών από τον λαχανόκηπο και το περιβόλι στις μικρές και μεγάλες αγορές των χωριών και των πόλεων.

    Φρούτα, Λαχανικά, Λουλούδια, Αγριολούλουδα και Βότανα

    της Ευγενίας Φακίνου (εκδόσεις Κέδρος)

    Μια πρωτότυπη συλλογή από παροιμίες, αινίγματα, ποιήματα, τραγούδια, λογοπαίγνια, γλωσσοδέτες, στοιχεία μυθολογίας και χρήσιμες πληροφορίες για τα γνωστότερα φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, αγριολούλουδα και βότανα. Ένας μικρός θησαυρός γνώσεων που θα εκπλήξει ευχάριστα μικρούς και μεγάλους με το περιεχόμενό του. Με κείμενα ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά, άλλα επιλεγμένα και άλλα γραμμένα από την Ευγενία Φακίνου, και με τις όμορφες, γεμάτες ζωντάνια εικόνες της, το βιβλίο φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και τους καρπούς της. Μια κλασική σειρά βιβλίων της Ευγενίας Φακίνου σε επίτομη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο.

    Το μικρό βιβλίο της διατροφής

    του Τζερόνιμο Στίλτον (εκδόσεις Κέδρος)

    Η κομψή κυρία διαιτολόγος μιλά στον φοβερό και ελαφρώς παχουλό τελευταίο Τζερόνιμο Στίλτον για τη θαυμάσια μηχανή που είναι το σώμα, για το μεγάλο ταξίδι της μπουκιάς μέσα στο σώμα μας, την πέψη, τις ανάγκες μας σε ενέργεια και τις ποσότητες που πρέπει να καταναλώνουμε, τα ημερήσια γεύματα, το εξαιρετικά σημαντικό πρωινό γεύμα, τη διατροφική πυραμίδα αλλά και τη σημασία της ποικιλίας στη διατροφή μας. Εξόχως σημαντική είναι και η διαφώτιση στην ανάγνωση των σημαντικών πληροφοριών που μας παρέχουν οι συσκευασίες τροφίμων (ημερομηνία λήξης, συστατικά κ.α.) αλλά και οι κατατοπιστικές νύξεις για τα βιολογικά προϊόντα, την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών.

    Και εσύ μαμά…τον χαλβά σου!

    της Έλενας Αρτζανίδου (εκδόσεις Ψυχογιός)

    Μια διασκεδαστική ιστορία για την αξία της υγιεινής και σωστής διατροφής. Κάθε φορά που ακούει τη μαμά της να τη φωνάζει Βαρσαβούλα, η μικρή, που δεν της αρέσει να τη λένε Βαρσαβούλα, γίνεται έξω φρενών. «Εσύ, μαμά… τον χαλβά σου». Η Βαρσαβούλα έχει και μια φίλη, την Αμαλία, που αν και θέλει να γίνει πρίμα μπαλαρίνα, δεν τρώει σωστά. Και τότε αναλαμβάνει δράση. «Μπράβο, Βαρσαβούλα», την επικροτεί η μαμά της. «Εσύ, μαμά… τον χαλβά σου», της απαντά εκείνη θυμωμένη με την ελπίδα όμως πως όλα θα γίνουν όπως τα ονειρεύεται.

    Το χρυσαφένιο κουκούτσι

    του Παναγιώτη Δημητρόπουλου (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)

    Η μικρή Αγνή σιχαινόταν τα φρούτα κι όχι μόνο τα φρούτα αλλά και τις λέξεις που άρχιζαν με αυτή τη συλλαβή φρουτοσαλάτες, φρουτοχυμούς, φρουτόκρεμες… Έτρωγε με λαιμαργία σοκολάτες, κρουασάν και καθετί γλυκό. Άδικα η μητέρα της προσπαθούσε να τρέφεται σωστά η κόρη της και χρησιμοποιούσε μαμαδίστικες συμβουλές για το πόσο βλαβερή είναι η ζάχαρη και αν θέλει να ψηλώσει, να έχει λαμπερό δέρμα αλλά και αντοχή για παιχνίδι θα πρέπει να βάλει στην καθημερινή διατροφή της φρούτα και λαχανικά… Τα χρόνια πέρασαν και η Αγνή έφτασε σε σημείο να αρρωστήσει σοβαρά εξαιτίας της κακής διατροφής και να μπει στο νοσοκομείο. Τότε τα φρούτα αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους…

    Δείτε ακόμα:

    Όλα μην τα τρως, γιατί θα γίνεις παχουλός! του Cox Phil Roxbee (εκδόσεις Άγκυρα)

    Μια διδακτική ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά ποια είναι τα αποτελέσματα της ανάρμοστης συμπεριφοράς, περνώντας μηνύματα σωστής διατροφής.

    Περιπέτεια στη Λιχουδανία των Κατερίνας Μουρίκη, Κυριακής Ζακχαίου (εκδόσεις Ψυχογιός)

    Η Μιράντα, ο Νικόλας, ο Μιχάλης, η Αλίκη και ο Άρης βρίσκονται άθελά τους στη Λιχουδανία, έναν τόπο μαγικό, πασπαλισμένο με ζάχαρη και σοκολάτα. Εκεί τους κρατά αιχμάλωτους η μάγισσα Τουλούμπω, ταΐζοντάς τους ένα σωρό λιχουδιές για να παχύνουν και να μην μπορούν να ξεφύγουν. Θα καταφέρει, άραγε, η Νάντια, με τη βοήθεια του διατροφολόγου κυρίου Τρόφιμου, να σώσει τους φίλους της; Μία είναι η λύση: βιταμίνες, πρωτεΐνες και σωστή διατροφή.

    Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα της Μαρίας Ρουσάκη (εκδόσεις Μεταίχμιο)

    Ο κύριος Κιουκ έχει εδώ και 50 χρόνια έναν ενοχλητικό λόξιγκα. Έχει δοκιμάσει όλες τις θεραπείες και όλα τα κόλπα, αλλά δεν μπορεί να απαλλαγεί από τούτο το βάσανο. Ώσπου ένας γιατρός τού συνιστά να ξεκινήσει υγιεινή διατροφή. Τότε η ζωή του αλλάζει, αδυνατίζει, μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα και να μιλήσει πιο εύκολα. Μια διασκεδαστική ιστορία για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

    Οι περιπέτειες του επιθεωρητή Σέλοκ του Σέλινου της Ιωάννας Μπουλντούμη (εκδόσεις Ψυχογιός)

    Ο επιθεωρητής Σέλοκ το σέλινο πρωταγωνιστεί σε μια κουζίνα που φιλοξενεί την Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Κηπουρικής. Με τη βοήθεια της Ομάδας Άμεσης Βράσης, τις ευλογίες του παπα-Στίτσιου, και τα υπονοούμενα μιας βδέλλας μορταδέλας, θα καταφέρει να λύσει τα μυστήρια που συγκλονίζουν την κουζίνα του;

    Μπλιάχ! Πάλι λαχανικά της Συλβί ντε Ματουιζιέ (εκδόσεις Κέδρος).

    Η Άννα τρελαίνεται για τα ζυμαρικά. Δεν της αρέσει κανένα άλλο φαγητό.
    Όμως η μαμά της προσπαθεί να την κάνει Ο-ΠΩΣ-ΔΗ-ΠΟ-ΤΕ να φάει λαχανικά.
    Μπλιαχ! Η Άννα πρέπει να βρει μια λύση. Μια ιστορία για τα παιδιά που δε θέλουν να τρώνε λαχανικά και για τις μαμάδες τους.

    Το σκιουράκι που δεν ήθελε να φάει, της Ράνιας Μπουμπουρή (εκδόσεις Ψυχογιός)

    Ο Σωτήρης είναι ένα σκιουράκι πολύ ιδιότροπο στο φαγητό. Κάστανα, καρύδια και φουντούκια δε θέλει να τα δει ούτε ζωγραφιστά. Προτιμά τις σοκολάτες και τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα γαριδάκια. Ώσπου βγαίνει για μια βόλτα στο δάσος και ζει μια περιπέτεια που θα τον κάνει ν’ αλλάξει γνώμη…

    Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο, των Άννας Βερούλη και Νίκου Μιχαλόπουλου (εκδόσεις Άγκυρα)

    Είναι ποτέ δυνατόν να χωρέσουν πέντε σωματοφύλακες σ’ ένα ψυγείο; Είναι ποτέ δυνατόν μέσα στη νύχτα να ακούγεται μουσική από το ίδιο αυτό ψυγείο; Ακολουθούμε το περιπετειώδες ταξίδι του Mάνου στο πάρτι του ψυγείου του, στο πάρτι της ζωής του, και γνωρίζουμε μαζί του τους σημαντικότερους φύλακες του σώματός μας και της υγείας μας. Aνακαλύπτουμε την ενέργεια που κρύβεται σε κάθε επιλογή της διατροφής μας και μετατρέπουμε το καθημερινό ταξίδι της τροφής σε ταξίδι γνώσης, εμπειρίας, νοστιμιάς, δύναμης και υγείας.

    Σωματοφύλακες της κατσαρόλας της Λένας Τερκεσίδου (εκδόσεις Ταξιδευτής)

    Στο χωριό Μεγαλομπουκιά ο Σάκης Γαλατάκης, η Φρουτένια… και οι φίλοι τους προετοιμάζονται για να λάβουν μέρος σε μεγάλο διαγωνισμό, που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας και Διατροφής, για το ποιος παράγει τις πιο υγιεινές τροφές για τους ανθρώπους. Οι Χημικοχωρίτες όμως με τον Ανθρακόλα και την παρέα του, που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, καταστρώνουν ένα φοβερό σχέδιο για να τους εμποδίσουν.

    Ένα ψυγείο για τον Ορφέα του Μερκούριου Αυτζή (εκδόσεις Ψυχογιός)

    Ο Ορφέας θέλει να παίζει μόνο με το… ψυγείο που του αγόρασε η γιαγιά του. Παίρνει από μέσα τα γλυκά και τα παγωτά και τα κάνει δυο χαψιές. Όμως όταν πάει στο σχολείο, τα πρωτάκια δεν τον θέλουν. Τον φωνάζουν “Φούσκα” και “Μπουλντόζα”, και τον αποφεύγουν. Ώσπου η δασκάλα του με τη μαμά του συμφωνούν να λάβουν μέτρα, κι από τότε ο Ορφέας γίνεται άθελά του… βιβλιοφάγος.

    Το στρουμπουλό τερατάκι της Κατερίνας Μαρκαδάκη (εκδόσεις Μίνωας)

    Το Στρουμπουλό Τερατάκι αγαπάει τα γλυκά, τις λιχουδιές, τις νοστιμιές και κάθε φαγητό. Με λίγα λόγια είναι λαίμαργο και δεν του αρέσουν καθόλου τα φρούτα και τα λαχανικά! Όταν όμως επισκέπτεται το χωριό του Τερατοπαππού του, τον περιμένει μια έκπληξη… Μήπως υπάρχει τρόπος η αγάπη του για το φαγητό να μειωθεί;

    Η παρέλαση των φρούτων της Σοφίας Τσιάμη (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)

    Κάποτε, στο παρελθόν ή και στο μέλλον, κάπου κοντά ή απίστευτα μακριά… έγινε κάτι τρομερό! Δυο πριγκιπόπουλα έτσι ξαφνικά αποφάσισαν να μην ξαναδοκιμάσουν φρούτα! Θα κατορθώσουν ο βασιλιάς και η βασίλισσα να πείσουν τον πρίγκιπα Μηλαστέριο και την πριγκίπισσα Ροδοφεγγαρένια να αλλάξουν γνώμη; Θα αποκαλυφθεί ποιος κρύβεται πίσω από αυτή τη ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ;

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular