Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί η 16η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις).
Η 16η έκδοση του ΛΕΑ θα υλοποιήσει διάφορα πρότζεκτ από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους, λειτουργώντας έτσι ως Πολιτιστική και Λογοτεχνική Γέφυρα μεταξύ Ελλάδας, Λατινικής Αμερικής, Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Το Φεστιβάλ ΛΕΑ σημαίνει Λογοτεχνία εν Αθήναις, τονίζοντας ότι η πολυπολιτισμική αυτή συνάντηση πραγματοποιείται μεν στην πόλη της Αθήνας, επεκτείνεται όμως και σε επαρχίες της χώρας, όπως η Χαλκίδα, η Λευκάδα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.
Φέτος, το ΛΕΑ έχει δημιουργήσει αρκετά πρότζεκτ που αποτελούν την ιδανική πλατφόρμα για την πολιτιστική και λογοτεχνική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ιβηροαμερικανικών χωρών.
Πολιτιστικές γέφυρες στην Αθήνα: Ανακαλύπτοντας τη σοφία των Μάμου της κοινότητας Αρουάκο της Κολομβίας: Το Φεστιβάλ ΛΕΑ σε συνεργασία με τον Όμιλο Libra και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία παράλληλης διαπίστευσης για την Ελλάδα και του Γενικού Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα με δικαιοδοσία σε όλη την επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζει στις 22 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, στις 19:00 την ομιλία «Πολιτιστικές γέφυρες στην Αθήνα: Ανακαλύπτοντας τη σοφία των Μάμου της κοινότητας Αρουάκο της Κολομβίας» με την παρουσία των Άτι Γουνάουι, Νοέλ Αλμπέρτο Τόρες Ισκιέρδο, Μάμου Καμίλο, Μάμου Κούντσα και Λουίς Σαλσέδο. Στόχος αυτής της πολιτιστικής συνάντησης είναι να γίνει γνωστή η κοσμογονία των Αρουάκο, η πλούσια προφορική τους παράδοση και το μήνυμά τους για τη σημασία της διαφύλαξης του περιβάλλοντος.
Αυτή η εκδήλωση θα προβληθεί επίσης ζωντανά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μπογκοτά (FILBo), η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στον φυσικό κόσμο και τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής που αυτός προτείνει. Στην εκδήλωση αυτή θα ανακοινωθεί η έναρξη μιας συνεργασίας για την αμοιβαία προώθηση τόσο της κολομβιανής και όσο και της ελληνικής λογοτεχνίας μεταξύ της FILBo και του Φεστιβάλ ΛΕΑ.
Διεθνής Διαγωνισμός Γελοιογραφίας ΛΕΑ: Το Φεστιβάλ ΛΕΑ έχει προκηρύξει διεθνή πρόσκληση συμμετοχής για τη δημιουργία της 1ης Έκθεσης Γελοιογραφίας του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Το ΛΕΑ έχει συνάψει συμφωνίες με την Κολομβιανή γελοιογράφο Αδριάνα Μοσκέρα (nani), τη Διεθνή Συνάντηση Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς (EICH) και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα-Χαλίσκο-Μεξικό (CUADD), καθώς και το Ινστιτούτο Κεβέδο των Τεχνών Κόμικς (IQH) του Γενικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αλκαλά δε Ενάρες-Ισπανία (UAH). Αυτή η πρόσκληση έχει δημοσιευτεί σε ψηφιακές πλατφόρμες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και του Ιράν, της Κίνας και της Αιγύπτου, μεταξύ άλλων. Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση που θα προκύψει από αυτή την πρόσκληση, η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε πολλές χώρες όπως το Μεξικό, η Ισπανία και η Κολομβία. Γελοιογραφίες απ’ όλον τον κόσμο θα συναντηθούν με θέμα «Πολιτιστικές Γέφυρες: Λατινική Αμερική, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία», με επίκεντρο την προώθηση της ανάγνωσης.
Λογοτεχνικές γέφυρες: Ελληνικές Φωνές στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική: Το ΛΕΑ έχει σχηματίσει μια εξειδικευμένη επιτροπή από συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας και μεταφραστές, οι οποίοι επέλεξαν 4 σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς που θα παρουσιαστούν την ημέρα της έναρξης του 16ου Φεστιβάλ ΛΕΑ. Αποσπάσματα και αναλύσεις των βιβλίων τους θα δημοσιευτούν στα ισπανικά στο ψηφιακό και έντυπο περιοδικό του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Επιπλέον, κάθε Έλληνας συγγραφέας από αυτούς που επιλέχθηκαν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στην Ιβηρική Αμερική ως εκπρόσωπος του ΛΕΑ σε φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίου του ιβηροαμερικανικού κόσμου από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ως το πρώτο εξάμηνο του 2025.
16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 17 ως τις 28 Ιουνίου, στις 21 Ιουνίου στη Χαλκίδα, στις 21 και 22 Ιουνίου στη Λευκάδα και θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, στην Κρήτη, από τις 27 ως τις 30 Ιουνίου. Με περισσότερους από 20 προσκεκλημένους από την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κολομβία, την Ισπανία, το Μεξικό, το Περού, την Πορτογαλία και την Ουρουγουάη.
Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σε διάφορες πολιτιστικές εγκαταστάσεις της Αθήνας: στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, στο Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στα βιβλιοπωλεία Public και Polyglot, μεταξύ άλλων.
Οι ιβηροαμερικανοί/-ες προσκεκλημένοι/-ες στο 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι:
Μαριάνα Ενρίκες (Αργεντινή, Εκδ. Πατάκης)
Ομάρ ΦιγερόαΤούρσιος (Κολομβία, Γελοιογράφος)
Αδριάνα Μοσκέρα «nani» (Κολομβία, Γελοιογράφος)
Πιλάρ Ρέγιες (Κολομβία, Εκδότρια του Penguin Random House)
Ντάσο Σαλδιβάρ (Κολομβία, Εκδ. Ψυχογιός)
Αντρές Μοντέρο (Χιλή, Εκδ. Διόπτρα)
Τζιοκόντα Μπέλι (Νικαράγουα-Ισπανία, ποιήτρια, Φεστιβάλ Centroamérica Cuenta)
Ορτένσια Καμπανέγια (Ισπανία-Ουρουγουάη, κριτικός λογοτεχνίας)
Χουάν Κρους (Ισπανία, δημοσιογράφος και συγγραφέας)
Χοσέ Ντανιέλ Εσπέχο (Ισπανία, Εκδ. LibroFilo)
Σάρα Μέσα (Ισπανία, Εκδ. Ίκαρος)
Ντολόρες Πάγιας (Ισπανία, μεταφράστρια και συγγραφέας)
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Ισπανία-Περού, Εκδ. Καστανιώτης)
Μάρτα Σανθ (Ισπανία, Εκδ. Carnívora)
Μαρία Χοσέ Σολάνο (Ισπανία, δημοσιογράφος και συγγραφέας)
Πιλάρ Τένα (Ισπανία, Εκδ. Βακχικόν)
Γουαδαλούπε Νετέλ (Μεξικό, Εκδ. Ίκαρος)
Χουάν Βιγιόρο (Μεξικό, Εκδ. Carnívora και Εκδ. Καστανιώτης)
Κάρλος Φονσέκα (Πουέρτο Ρίκο-Κόστα Ρίκα, Εκδ. Καστανιώτης)
Χόρχε Βόλπι (Μεξικό, συγγραφέας, διευθυντής του UNAM στη Μαδρίτη)
Ιζαμπέλ Ρίο Νόβο (Πορτογαλία, Εκδ. Βακχικόν)
Οι περισσότερες δραστηριότητες θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση. Η είσοδος σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες θα είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.
Στις 17 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί η 1η Έκθεση Γελοιογραφίας ΛΕΑ στο Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών. Η Έκθεση Γελοιογραφίας ΛΕΑ διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Φεστιβάλ ΛΕΑ Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, την Κολομβιανό-Ισπανή σκιτσογράφο Αδριάνα Μοσκέρα (nani) και το Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Συνάντηση Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς (EICH) και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα-Χαλίσκο-Μεξικό (CUADD), καθώς και το Ινστιτούτο Κεβέδο των Τεχνών Κόμικς (IQH) του Γενικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αλκαλά δε Ενάρες-Ισπανία (UAH).
Στις 18 Ιουνίου θα απονεμηθεί το 4ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρησης του στη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, στα πορτογαλικά, στα καταλανικά, στα βασκικά ή στα γαλικιανά. Επίσης, θα ανακοινωθούν οι τέσσερις Έλληνες συγγραφείς που επιλέχθηκαν για το πρότζεκτ «Λογοτεχνικές Γέφυρες: Ελληνικές φωνές στην Ιβηρική Αμερική».
Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι μια από τις πιο εξέχουσες λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και το μοναδικό μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Από το 2012, διεξάγεται επίσης στα νησιά της Λευκάδας και της Κρήτης, ενώ από το 2022 λαμβάνει χώρα και στη Χαλκίδα.
Το πολιτιστικό αυτό γεγονός διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, με τη συμμετοχή των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.
Το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ θα πραγματοποιηθεί χάρη στην υποστήριξη του χρυσού χορηγού Libra Group και Libra Philanthropies και στη χορηγία της Πρεσβείας της Ισπανίας, της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία παράλληλης διαπίστευσης για την Ελλάδα και του Γενικού Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα με δικαιοδοσία σε όλη την επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας, και του Ιδρύματος Τσάκος, καθώς και στην ανεκτίμητη υποστήριξη της Acción Cultural Española, του Ινστιτούτου Camões, της οικογένειας Σκουφάλου και του Kyklos Travel. Όλοι οι παραπάνω μαζί θα κανουν δυνατό να μπορέσει το Φεστιβάλ ΛΕΑ να προσφέρει ακόμα μια φορά στην Ελλάδα δέκα μέρες με δραστηριότητες γεμάτες ενδιαφέρον που αναμφίβολα θα υπερβούν τις προσδοκίες του κοινού σε Αθήνα, Λευκάδα, Χαλκίδα και Χανιά.