Γράφει η Καίτη Παρασκευά
Δραστηριότητες εμπνευσμένες από το βιβλίο της Κατερίνας Χριστόγερου “Εγώ είμαι εγώ… και μου αρέσω!” (εκδόσεις Μεταίχμιο).
1. Ζωγραφίζοντας το πορτρέτο μας.
Παρατηρώντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Το κάθε παιδί επέλεξε τα δικά του υλικά για το πορτρέτο του .Τα παιδιά διάλεξαν κάρβουνο μολύβι , ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους. Κάποια απογοητεύτηκαν με το αποτέλεσμα και ήθελαν να ξαναπροσπαθήσουν, κάποια παιδιά ήρθαν περήφανα γι αυτό που έφτιαξαν και άλλα έφτιαξαν την καρικατούρα τους. Το κάθε παιδί είχε και διαφορετική συμπεριφορά με το αποτέλεσμα. (Από την σελ 11 του βιβλίου).Το ίδιο κάναμε και ένα μήνα αργότερα μόλις το πρόγραμμα τελείωσε
(από την σελ 118 του βιβλίου).
2.Ποιος είναι εδώ;
Φτιάξαμε τις ταυτότητες μας. Βγάλαμε φωτογραφίες κόψαμε χαρτάκια όσο μια κανονική ταυτότητα , βάλαμε την υπογραφή μας την φωτογραφία μας και με τέμπερα το αποτύπωμά μας . Γράψαμε την ημερομηνία γέννησης μας (τα μικρότερα παιδιά ρώτησαν τους γονείς τους ήρθαν προετοιμασμένα και με την ημερομηνία σε χαρτάκι) και μετρήσαμε το ύψος μας. Μόλις ήμασταν έτοιμοι ο “ειδικός”( κάποιο παιδί από την ομάδα) πλαστικοποίησε όλες τις ταυτότητες μαζί.(Από την σελ 16 του βιβλίου).
3.Δηλώνω την ομάδα μου
Φτιάξαμε ταμπέλες για το παρουσιολόγιο. Το κάθε παιδί ζωγράφισε το όνομα του σε παραλληλόγραμμα χαρτάκια και τα πλαστικοποιήσαμε. Βάλαμε ένα ξυλάκι στο πίσω μέρος και το στερεώσαμε με σιλικόνη. Σε κουτάκια( εμείς είχαμε από φέτα και από βούτυρο) που τα είχαμε γεμίσει άμμο, καθημερινά στερεώναμε τις παρουσίες μας. Τα κουτάκια τα είχαμε στη μέση του τραπεζιού. Έτσι εύκολα διαμορφώναμε τις ομάδες μας βάζοντας τις ταμπέλες μας στο τραπέζι που θέλαμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα . (Από την σελ 12 του βιβλίου).
4. Οι φίλοι στο χαρτί
Ζωγραφίσαμε σε χαρτί του μέτρου ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Φτιάξαμε το περίγραμμα από ένα παιδί που ξάπλωσε πάνω σε χαρτί του μέτρου. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ζωγραφίσαμε τους φίλους μας. Κόψαμε το περίγραμμα και το βάλαμε πάνω σε μανταλάκια. Έτσι προσθέσαμε δύο νέους φίλους στην παρέα μας. Την Χαρά και τον Αυγή. (Από την σελ 15 του βιβλίου).
5. Η μέρα των ηλεκτρονικών
Η αγαπημένη μας μέρα. Σήμερα είχαμε όλοι μαζί μας τα ηλεκτρονικά μας παιχνίδια. Μία ολόκληρη μέρα. Επιλέξαμε με ποιους θα είμαστε , που θα καθόμαστε πόσες ώρες θα παίξουμε και τι παιχνίδια θα παίξουμε. Κόντρα στη δημιουργικότητα και στην φαντασία τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Απλές δεξιότητες λοιπόν κόντρα στα πληκτρολόγια. Τα αποτελέσματα δικά σας. Είναι εύκολο να αλείψεις μια φρυγανιά ή να πατήσεις το play; (Από την σελ 35 του βιβλίου).
6. Έχει όνομα η καρδιά μου και δεν μπορεί κανένας να την συννεφιάσει
Καρδιές και συννεφάκια για μόμπιλε. Φτιάξαμε καρδιές από πηλό και σύννεφα που γράψαμε πάνω το όνομα μας. Ανοίξαμε τρύπες για να μπορούμε να τα κρεμάσουμε με σπάγκο και να φτιάξουμε μόμπιλε. Η βάση που χρησιμοποιήσαμε ήταν ξυλάκια από τη θάλασσα. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και ρολά κουζίνας που θα τα έχουμε βάψει πριν με τέμπερα. (Από την σελ72 του βιβλίου).
7. Σούπερ Ήρωες
Τι μου αρέσει να κάνω και ποιος είναι ο αγαπημένος μου ήρωας.
Η εβδομάδα που ασχοληθήκαμε με αυτή την δραστηριότητα ήταν από τις καλύτερες. Με ένα πράσινο σεντόνι για φόντο κάναμε ότι θέλαμε. Περπατήσαμε, πετάξαμε κάναμε βόλτες σε εξωτικά νησιά και πάνω από πόλεις. Όλα αυτά έγιναν με ένα απλό πρόγραμμα στον υπολογιστή. Μπορείτε απλά να γράψετε στη μηχανή αναζήτησης green screen effects πιθανότατα να υπάρχει και σε κάποιο από τα προγράμματα σας και εσείς να μην το γνωρίζετε όπως πχ στο pinnacle studio που το είχα αρκετό καιρό χωρίς να το γνωρίζω. Μαζί με τα παιδιά επεξεργαστήκαμε τις εικόνες προσθέσαμε μουσική ,βάλαμε τίτλους και έτσι σε αρκετές περιπτώσεις ο αγαπημένος μας ήρωας έγινε ο εαυτός μας.(Από τις σελ24 &36 -37 του βιβλίου).
8. Κρύψου πίσω από έναν κύκλο
Κύκλοι χαράς, λύπης , θυμού, φόβου. Σε μεγάλους κύκλους φτιάξαμε πρόσωπα και τα μεταμορφώσαμε όπως εμείς θέλαμε. Είχαμε τη
” δύναμη” για μερικά λεπτά να αλλάξουμε την διάθεση των υπόλοιπων παιδιών ανάλογα με τον κύκλο που “φοράγαμε”.(Από τις σελ 58εως 64 του βιβλίου).
9. Το ζάρι των συναισθημάτων
Πόσα συναισθήματα χωράει ένα ζάρι;
Έξι όσες είναι και οι πλευρές του.
Υλικά που χρειαστήκαμε για να το φτιάξουμε
Κομμάτια από παζλ δαπέδου
Σιλικόνη
Μπογιά Νερού
Μαύρη Τέμπερα
Μολύβι- Πινέλα
πανί βρεγμένο ( το χρησιμοποιούμε για γόμα στο μαύρο χρώμα αν κάνουμε λάθος)
Ενώνουμε τα κομμάτια του πάζλ και φτιάχνουμε ένα κύβο. Κολλάμε όλες τις πλευρές του με σιλικόνη. Βάφουμε τις 5 πλευρές και αφήνουμε την τελευταία για την επόμενη μέρα, αφού έχουν στεγνώσει οι υπόλοιπες.
Με μολύβι ζωγραφίζουμε τα συναισθήματα ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ- ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ- ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ – ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ- ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ- ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ .
Περνάμε με τέμπερα όλα τα συναισθήματα.
Παιχνίδια που παίξαμε
Καθόμαστε σε ένα κύκλο και ακούμε μουσική. Μόλις η μουσική σταματήσει μας βρίσκει αγκαλιά με το ζάρι και με ένα συναίσθημα. Αυτό θα πρέπει να δείξουμε στους υπόλοιπους.
Κρατάει το ζάρι ένα παιδί και το ρίχνει. Ότι συναίσθημα δείξει το ζάρι τα παιδιά το μεταφέρουν στο πρόσωπο τους.
Το ζάρι ακούει ιστορίες. Το κάθε παιδί ανάλογα με το τι συναίσθημα έχει επιλέξει μας λέει και μια ιστορία.
Είμαστε σε κύκλο και με κλειστά τα μάτια . Κάποιος από την ομάδα ξεκινάει μια ιστορία, κάθε φορά που το ζάρι βρίσκεται στα χέρια μας ανοίγουμε τα μάτια μας και συνεχίζουμε την ιστορία ανάλογα με το συναίσθημα που μας δίνει η πλευρά που επιλέξαμε.
Το ζάρι ακολουθεί. Περνάει από τα χέρια όλων των παιδιών και εκείνα επιλέγουν το συναίσθημα που έχουν εκείνη την στιγμή.
( Από την σελίδα 119 του βιβλίου)
10.Αναμνηστικές πέτρες
Το κάθε παιδί έφερε μια μεγάλη πέτρα. Τόση όση μπορούν να χωρέσουν μέσα οι φίλοι του. Με μαρκαδοράκι ανεξίτηλο( όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για να γράψουμε πάνω σε cd)ζωγράφισε όσους φίλους του ήθελε και πρόσθεσε χρώμα με μαρκαδόρους ειδικούς για πέτρα. Μπορούμε αν θέλουμε για να μην χαλάσει η ζωγραφιά μας να την περάσουμε με Διάφανο Βερνίκι Σπρέυ Ματ . Επίσης αν δεν θέλουμε να φαίνεται το φυσικό χρώμα της πέτρας με ακρυλικό χρώμα και με ένα σφουγγαράκι μπορούμε να την βάψουμε με ότι χρώμα μας αρέσει. (Από την σελίδα 99 του βιβλίου)
11.Παίζοντας με το αρχικό του ονόματος μας
Τι υλικά χρησιμοποιήσαμε; Γλωσσοπίεστρα και μαρκαδόρους. Όσα παιδιά ήθελαν έφτιαξαν και όλο το όνομα τους. Πριν κολλήσουμε τα γλωσσοπίεστρα με ατλακολ ή σιλικόνη , παίξαμε με διάφορους συνδυασμούς και γράψαμε τα ονόματα των φίλων μας. Το Μ που έχασε την μια του γραμμή και έγινε Ν , το Γ που έγινε Π .Αναποδογυρίσαμε το Ζ και έγινε Ν και άλλα πολλά. (Από την σελίδα 98 του βιβλίου)
12.“Η αισιόδοξη κατασκευή”
Φτιάξαμε καραβάκια από ξύλα που βρήκαμε στη θάλασσα .Βάψαμε τα ξύλα με έντονα χρώματα . Φτιάξαμε τα πανιά με χαρτί Α4 και τα ζωγραφίσαμε με τα δάχτυλά μας. Από ένα παλιό σουπλά βγάλαμε τα ξύλινα καλαμάκια και τα στερεώσαμε με σιλικόνη πάνω στο ξύλο. Κόψαμε μικρές σημαίες και τις βάλαμε πάνω σε σκοινάκια. Τα καράβια μας είναι έτοιμα να ταξιδέψουν …γεμάτα φως και χαρά. (Από την σελίδα 69 του βιβλίου)
13. Ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα της ζωής μας.
Φτιάχνουμε με οριγκάμι ένα παιχνίδι από χαρτί με 4 πλευρές , μέσα στις πλευρές βάζουμε αριθμούς κι όταν ανοίγουν γράφουμε μέσα τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα γεγονότα που μας έχουν συμβεί. Δεν είναι απαραίτητο να μοιραστούμε με κανέναν αυτό το παιχνίδι. Μπορούμε να το κρατήσουμε για τον εαυτό μας. (Από τις σελίδα 46-47 του βιβλίου)
Και πόσα ακόμα μπορείς να κάνεις με αυτό το βιβλίο!!!
α. Κόβεις από περιοδικά μάτια, μύτη χείλη , στόμα σε μεγάλο μέγεθος. Πως θα ήσουν με πράσινα μάτια, με μεγάλα χείλη, με μικρή μύτη;Και πόσο αστείο μπορεί να γίνει αν φτιάξεις μια προβοσκίδα ή βάλεις τεράστια αυτιά.
β. Φτιάχνεις την μέρα σου. Ζωγραφίζεις σε 4 διαφορετικά κομμάτια χαρτί όλο το 24ωρο σου Κρατώντας ένα ανθρωπάκι ξύλινο ή όποια κούκλα θέλεις , παρουσιάζεις στους υπόλοιπους την δική σου μέρα.
γ. Φτιάχνεις τις κούκλες των συναισθημάτων με κάλτσες με άδεια μπουκάλια με γυψόγαζα ή χαρτοπολτό.
Τίτλος : Εγώ είμαι εγώ… και μου αρέσω!
Συγγραφέας:Κατερίνα Χριστόγερου
εκδόσεις Μεταίχμιο
ISBN: 978-960-566-948-5