More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ELNIPLEX10+1 βιβλία που (άξιζαν πολύ αλλά) έμειναν οριακά εκτός Χρυσής Λίστας 2024

    10+1 βιβλία που (άξιζαν πολύ αλλά) έμειναν οριακά εκτός Χρυσής Λίστας 2024

    Και όταν λέμε οριακά, εννοούμε οριακά. Το οποίο σημαίνει ένα πράγμα: άξιζαν να βρίσκονται 100% στη Χρυσή Λίστα αλλά ο απολύτως συγκεκριμένος αριθμός των 100 βιβλίων που εισέρχονται στη Χρυσή Λίστα δεν επιτρέπει να μπει σε αυτήν ούτε ένα παραπάνω. Άρα, κάποια βιβλία σε κάποιες κατηγορίες “κλωτσάνε” σε κάποιες άλλες κατηγορίες κάποια άλλα βιβλία εκτός λίστας. Αυτή είναι και η άγρια ομορφιά της δημοφιλούς Χρυσής Λίστας που εμπιστεύεται το ελληνικό κοινό και την αναμένει κάθε χρόνο με μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχει όμως και άλλος ένας λόγος: η καθυστερημένη παραλαβή κάποιων βιβλίων για λόγους που δεν γνωρίζει το ELNIPLEX και η επιτροπή. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία θα συναντήσουμε πιο κάτω δύο βιβλία.

    Στην κατηγορία των 0-3 ετών, διεκδίκησε δυναμικά τη θέση του στη Χρυσή Λίστα ένα από τα βιβλία Ποπ & Πλοπ, από τη σειρά Κύκλοι της ζωής, της Μάγκι Λι (εκδ. Πατάκη), δύο board book με οπή στη μέση που παίζει με τους κύκλους της ζωής μας, το νερό και το σποράκι εν προκειμένω.

    Στην κατηγορία 4-7+ ετών μας απασχόλησαν πολύ τα βιβλία Μια ιστορία χωρίς κλισέ, του Ντάβιντε Κάλι (Εκδ. Παπαδόπουλος), το οποίο ήταν πραγματικά το τελευταίο που έμεινε έξω στην κατηγορία των μεταφρασμένων και από τα ελληνικά Οι μικρές βιογραφίες των Χμ 1-5 (Ο κύριος Λεξικοπουλάκης Χμ!, Ο κύριος Σημειωνόπουλος Χμ!, Ο δόκτωρ Ιδεοθεραπευτάκης Χμ!, Ο σερ Ευφυολογάκης Χμ!, Ο κύριος Μπουρδουράκης Χμ!, Εκδ. Κέδρος), της Κατερίνας Κρις, αν και εδώ μιλάμε για την ενδιάμεση ηλικία των περίπου 6-9 ετών. Ευφάνταστα βιβλία, σε σχήμα pocket, πολύ καλά ποιοτικά, με σπουδαία δουλειά στην εικονογράφηση. Ίσως αυτά τα μικρά σχήματα να μην κάθονται καλά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, κάτι που συνέβη μάλλον και με το 17 αδέσποτες ιστορίες από την αρχαιότητα, των Δήμητρας Φώτου και Βασιλικής Τζόκα (Εκδ. Καλέντη).

    Στην κατηγορία των 8-11+ ετών, το τελευταίο μεταφρασμένο βιβλίο που “σπρώχτηκε” έξω ήταν Ο Τελευταίος Λύκος, του Σεμπάστιαν Περέζ (εικ.: Ζυστίν Μπραξ, Εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη), ενώ το αντίστοιχο ελληνικό βιβλίο της Χρυσής Λίστας που έφτασε στο παρά ένα να μπει στη λίστα ήταν το Στα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα, της Φυτούλας Βακανά (Εκδ. Πατάκη).

    Μας απασχόλησε ιδιαίτερα, ένα βιβλίο που εκτιμήσαμε πολύ, τα Σημάδια, της Εύης Γεροκώστα (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη, Εκδ. Μεταίχμιο), το οποίο, ωστόσο, φάνηκε πως μπέρδεψε την Επιτροπή με το ύφος, τη γλώσσα και τις νοηματοδοτήσεις του, επομένως και για το ηλικιακό target στο οποίο απευθυνόταν, τουλάχιστον ως εκκίνηση, γιατί περιορισμός δεν υπάρχει. Κάποιοι επιχειρηματολόγησαν για 6-7+, ενώ άλλοι μίλησαν ακόμα και για εφηβικό+ κοινό. Δεν υπήρξε ομοφωνία, οι απόψεις ήταν αντικρουόμενες και αυτό μάλλον οδήγησε το βιβλίο στην ασάφεια.

    Στα εφηβικά είχαμε το Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλάμπ, της Μαλίντα Λο (Εκδ. Διόπτρα) που φάνηκε να είναι το τελευταίο που έμεινε εκτός. Στα graphic novel είχαμε τρία πολύ αξιόλογα βιβλία: Η Κόλαση του Δάντη, των Paul και Gaëtan Brizzi, μία εξαίρετη έκδοση (Εκδ. Φουρφούρι) που έπαιζε μέχρι και για πρωτιά στην κατηγορία του (κάποιοι γνωρίζαμε την ποιότητά του), αλλά το λάβαμε τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της Χρυσής Λίστας. Η διασκευή της περίφημης Κόλασης σε GN και σε τέτοια ποιότητα είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται πρώτα αισθητικά. Σημαντικό graphic novel είναι και Ο θησαυρός της λίμνης, του Τζέισον Πάμεντ (Εκδ. Μεταίχμιο), καθώς και το Νίκου Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης, του Παναγιώτη Πανταζή (Εκδ. Διόπτρα) που δεν χώρεσαν στη Λίστα.

    Τέλος, έμεινε εκτός λίστας ένα πολύ αξιόλογο ελληνικό βιβλίο γνώσεων, μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να έχουμε τον μαγικό αριθμό 100. Πρόκειται για το Μιλώ στα παιδιά μου για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο (Εκδ. Τόπος), του Ολύμπιου Δαφέρμου που άρεσε πάρα πολύ, αλλά έχασε κι αυτό στο νήμα την είσοδό του.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular