More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσα1, 2, 3...φτιάξε μια ιστορία!

    1, 2, 3…φτιάξε μια ιστορία!

    Γράφει η Βίκυ Χαϊντούτη*

    Πολλές φορές μέσα στην τάξη προβληματίστηκα και πειραματίστηκα προσπαθώντας να δελεάσω τους μικρούς μου μαθητές να εκφραστούν προφορικά. Ένα παιχνίδι που προέκυψε τυχαία αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρον και έγινε ένα από τα αγαπημένα των παιδιών.

    1,2,3

    Υλικά:

    • Εικόνες αντικειμένων, ζώων, φρούτων, λαχανικών, προσώπων, εργαλείων, τόπων κλπ (καλύτερα πλαστικοποιημένες). Τέτοιες εικόνες, εκτός από το διαδίκτυο, μπορούμε να βρούμε από παιχνίδια τύπου τόμπολα, από εικονογραφημένα λεξικά (απλά πρέπει να απομονώνουμε μία μία τις εικόνες).
    • Ρολόι τοίχου με αριθμούς

    Δραστηριότητα:

    1. Είμαστε σε κύκλο και απλώνουμε ανάμεσά μας τις κάρτες έτσι ώστε να βλέπουμε τα αντικείμενα.
    2. Ονομάζουμε δυνατά ένα προς ένα τα εικονιζόμενα αντικείμενα, απλά για να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα παιδιά τα γνωρίζουν.
    3. Αναποδογυρίζουμε τις κάρτες, έτσι ώστε να μη βλέπουμε τα αντικείμενα.
    4. Κάθε παιδί με τη σειρά του επιλέγει τρεις κάρτες, τις οποίες δεν αποκαλύπτει στους υπόλοιπους.
    5. Δίνεται χρόνος  περίπου 5 λεπτών κατά τον οποίο το κάθε παιδί  προσπαθεί να σκεφτεί μια ιστορία που να περιλαμβάνει τα αντικείμενα των καρτών που του έχουν τύχει.
    6. Με τη σειρά τα παιδιά σηκώνονται και παρουσιάζουν στην ομάδα τις ιστορίες τους, σε χρόνο που θα έχουμε ήδη ορίσει, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών.

    Παραλλαγές:

    • Αν κάποιο παιδί δυσκολεύεται με τις κάρτες που έχει, μπορεί να επιλέξει να ανταλλάξει μία από αυτές είτε με μία από όσες έχουν περισσέψει είτε με μία από κάποιο συμμαθητή του, εφόσον εκείνος συμφωνεί.
    • Σταδιακά μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των καρτών που παίρνει κάθε παιδί.
    • Όταν τα παιδιά εξοικειωθούν με τη διαδικασία, μπορούμε στις εικόνες να συμπεριλάβουμε και εικόνες έκφρασης συναισθημάτων.
    • Για να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι εικόνες θα αξιοποιηθούν, στο τέλος κάθε παιχνιδιού μπορούμε να συμφωνήσουμε να βάζουμε τις εικόνες  που χρησιμοποιήθηκαν σε ένα κουτί και την επόμενη φορά να παίζουμε με τις υπόλοιπες.
    • Μπορούμε να ζητήσουμε και από τα παιδιά να μας φέρουν εικόνες που τους αρέσουν κομμένες από κάποιο έντυπο, να τις πλαστικοποιήσουμε και να τις χρησιμοποιούμε.

    Οφέλη:

    • Ενισχύεται εξαιρετικά η φαντασία των παιδιών, καθώς τις περισσότερες φορές καλούνται να συνδυάσουν εντελώς ετερόκλητες εικόνες (π.χ. πιπίλα, κατσαβίδι, μολύβι)
    • Εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο των μαθητών, αφού χρησιμοποιούν λέξεις που πολλές φορές δεν είναι συχνές στην καθημερινότητά τους .
    • Εξασκούνται τα παιδιά στις χρονικές ακολουθίες αφού καλούνται να περιγράψουν γεγονότα στη σειρά.
    • Το παιχνίδι ποτέ δεν είναι το ίδιο αφού οι εικόνες μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς τρόπους κι έτσι τα παιδιά δεν βαριούνται.
    • Η χρήση του ρολογιού αποτελεί μια καλή ευκαιρία εξοικείωσης των παιδιών με τη διάρκεια του χρόνου και, γιατί όχι, χρησιμεύει ως μια πρώτη προσέγγιση της ώρας.

     Και μια πραγματική ιστορία:

    Όταν στο Γιάννη έτυχαν οι εικόνες πιπίλα,κατσαβίδι, μολύβι  ήμουν σίγουρη ότι θα ζητούσε να αλλάξει τουλάχιστον την πιπίλα με μια άλλη κάρτα. Όταν, όμως, ήρθε η σειρά του να μας πει την ιστορία του πραγματικά με ξάφνιασε!

    «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μπέμπης και πέταξε την πιπίλα του πίσω από την ντουλάπα. Μετά η  αδερφή του πήρε ένα μολύβι για να φτάσει την πιπίλα. Αλλά δεν μπορούσε να τη φτάσει . Μετά  πήγε και είπε στον μπαμπά της να φέρει ένα κατσαβίδι.
    -Τι το θες; Τη ρώτησε ο μπαμπάς.
    -Για να φτάσεις την πιπίλα του μπέμπη.
    Και ήρθε ο μπαμπάς με το κατσαβίδι και την έφτασε.»

    *Η Βίκυ Χαϊντούτη είναι δασκάλα ειδικής αγωγής

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular