More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΧιονίζει, του Έρικ Καρλ

    Χιονίζει, του Έρικ Καρλ

    Μικρό το αγροτόσπιτο όπου ζήσε κάποτε ένας γέρος. Τα ζώα του ήταν λίγα, τα μετρούσε με το ένα χέρι. Έτσι αποφάσισε να τα ονομάσει Ένα, Δύο, Τρία, Τέσσερα και Πέντε. Το δέντρο που φύτρωνε στο στάβλο του το φώναζε Δέντρο.

    Τα φρόντιζε πολύ τα πέντε ζώα του ο γέρος. Ζώα: άλογο, αγελάδα, πρόβατο, γουρουνάκι και κόκορας. Το βράδυ όταν τέλειωνε τις δουλειές του, γύριζε σπίτι, καθόταν και έπινε τίλιο.

    Ένα τέτοιο βράδυ, καθώς χασμουριόταν, αναρωτήθηκε… “Κοίτα να δεις που κοντεύουν Χριστούγεννα και δε χιόνισε ακόμα”. Τον πήρε ο ύπνος. Κι ονειρεύτηκε πως χιόνιζε. Και το χιόνι ήταν πολύ και σαν λευκή κουβέρτα σκέπασε το άλογο. Και την αγελάδα. Και το πρόβατο. Και το γουρουνάκι. Και τον κόκορα.

    Όταν ξύπνησε, πράγματι χιόνιζε. Τα ζώα του κοιμόντουσαν στο στάβλο. Εκείνος ντύθηκε βιαστικά, φόρεσε παλτό και μπότες, σκούφο και γάντια, πήρε έναν σάκο κι ένα μεγάλο κουτί στο χέρι και βγήκε έξω τρέχοντας. Σταμάτησε μπροστά στο στάβλο. Τα πέντε ζώα τον κοιτούσαν απορημένα. Τι είχε στο σάκο και στο κουτί ο περίεργος αυτός γέρος;

    Ασφαλώς, το μαγικό τέλος θα το ανακαλύψετε στο βιβλίο.

    Για τον Έρικ Καρλ τα έχουμε πει κι εμείς και άλλοι, εδώ και παγκοσμίως. Ο άνθρωπος είναι καλλιτέχνης. Η ματιά του εδώ και 50 σχεδόν χρόνια εκπλήσσει, συγκινεί, επεκτείνει, εμπνέει. Όχι μόνο εικονογραφικά καθώς οι τεχνικές των κολάζ και οι ευρύτερες αισθητικές επιλογές του δημιουργούν ένα μοναδικό εικαστικό περιβάλλον και μια ατμόσφαιρα που κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις. Σήμερα θέλω να σταθώ, ως αναγνώστης, στον συγγραφέα Έρικ Καρλ. Γιατί και με αυτήν του την ιδιότητα θεωρώ ότι κάνει- άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο- κάτι μοναδικό. Οι ιστορίες του δεν είναι σχεδόν ποτέ ολοκληρωμένες. Εν προκειμένω, το “Χιονίζει” (βιβλίο του 2000 που επανήλθε σε νέα board book* έκδοση to 2015), είναι η ιστορία ενός γέρου ένα βράδυ που ονειρεύτηκε πως χιόνιζε και το χιόνι σκέπαζε τα πέντε ζώα του. Μέσα σε ένα ιδιαιτέρως βραχύ κείμενο, μέσα σχεδόν σε μια ανάσα, ο Καρλ προλαβαίνει να κλείσει το μάτι σε συναισθήματα, ενσυναίσθηση, μαθηματικά (τακτικοί και απόλυτοι αριθμοί, μεγέθη, αντιστοιχίσεις, χειμώνα και ρούχα του χειμώνα, Χριστούγεννα, ζώα). Κι όλα αυτά με εξαιρετική αφηγηματική τέχνη, με νύξεις, δίχως κουραστικές περιγραφές και επίδειξη αρετών. Η δυναμική του κειμένου και η board μορφή του, το καθιστούν κατάλληλο για παιδιά από 2,5-3 ετών μέχρι και 6-7 καθώς πέρα από το ανθεκτικό του χαρτόνι και βιβλιοδεσία, έχει ανάγλυφο εξώφυλλο, πολυτροπικές σελίδες, μια εξόχως γνώριμη στα παιδιά φιγούρα, τη συνήθη αλά Καρλ εικονογραφική πανδαισία και μια ιστορία που κεντάει στο βλέμμα του αναγνώστη τη μοναδική αίσθηση αγάπης του συνήθη υπόπτου των Χριστουγέννων.

    Για δραματοποίηση, εικαστικές υποθέσεις και επαληθεύσεις (μόνο τις σελίδες να δείτε θα καταλάβετε τι μπορείτε να δημιουργήσετε με τα παιδιά), μαθηματικές δραστηριότητες Για τα Χριστούγεννα, την καλοσύνη, την αγάπη και πολλά ακόμα.

    Έρικ Καρλ. Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    * board book: βιβλίο τυπωμένο σε χοντρό χαρτόνι τόσο σε εξώφυλλο όσο και στις εσωτερικές του σελίδες. Οι σελίδες ενός τέτοιου βιβλίου είναι ειδικά διπλωμένες μεταξύ τους και όχι με συνδετήρες και καρφίτσες και ως εκ τούτου είναι πολύ ανθεκτικά και κατάλληλα για παιδιά μικρής ηλικίας. Επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα για πολυτροπική χρήση, μετακινούμενες εικόνες, παραγωγή ήχων κτλ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Χιονίζει
    Τίτλος πρωτοτύπου: Dream Snow
    Συγγραφέας: Έρικ Καρλ
    Εικονογράφηση: Έρικ Καρλ
    Μετάφραση: Ελένη Δουκάκη
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 18 Χ 18
    ISBN: 978-960-471-110-9
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular