Τα παιδικά σου χρόνια σε λίγα δευτερόλεπτα, μαμά. Γιατί αν είσαι κάπου εκεί στα 38-40-45, μαμά, σίγουρα θα το θυμάσαι αυτό το παιχνίδι. Ήταν από τα λίγα που είχαμε τότε, ίσως ήταν το πρώτο οριγκάμι που έμαθε η Ελλάδα του 70′ και του 80′.
Λέγεται Χάρτινη Αλατιέρα. Άλλοι το λέγανε Λουλούδι των προβλέψεων. Οι αμερικανοτραφείς κι αγγλοσάξονες το ονομάζουν Fortune Teller. Τούτο το μετασχηματιζόμενο χάρτινο πράγμα το φέραμε στο μυαλό μας για τη γιορτή της μητέρας. Μπορεί να γίνει δεκάδες πράγματα, να μετατραπεί σε δεκάδες παιχνίδια. Αλλά εμείς το κατευθύναμε σε σένα, μαμά!
Εν αρχή, βασιστήκαμε σε τούτο το ταμπλό γιατί δίχως γραμμές η ζωή μας θα γινόταν αρκούντως δυσκολότερη, για κάποια παιδιά και ακατόρθωτη.
Κάθε παιδί άρχισε να ζωγραφίζει τα αντίτστοιχα πλαίσια αφού κατάλαβε που αντιστοιχεί καθένα από αυτά (είχαμε αφαιρέσει τους αριθμούς εμείς). Οι θέσεις 1,2,3,4 (τα τέσσερα τετράγωνα) αντιστοιχούν στα 4 “πέταλα” της αλατιέρας και είναι σημαντικά για την εμφάνιση της κατασκευής μας.
Οι θέσεις 5,6,7,8 αντιστοιχούν στο ένα άνοιγμα της αλατιέρας και οι θέσεις 9,10,11 και 12 στο άλλο άνοιγμά της.
Όλα τα κεντρικά τρίγωνα είναι θέσεις κρυφές και μπορούννα αποτελέσουν πεδίο για τα κρυφά μηνύματά μας, στην προκειμένη περίπτωση προς τη μαμά.
Διπλώνοντάς το χαρτί μας κατάλληλα, δημιουργούμε το διάσημο παιχνίδι μας.