More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχικάΤο Σχολείο ΑρχίζειΦτιάχνοντας καρτελάκια για συρτάρια, καρέκλες, πίνακες

    Φτιάχνοντας καρτελάκια για συρτάρια, καρέκλες, πίνακες

    (Updated 2019) Θυμάμαι μια χρονιά είχα φτιάξει από τις 5 Σεπτέμβρη όλα τα καρτελάκια. Πώς έτυχε και είχα 3-4 παιδιά που είχαν διπλά ονόματα. Μαρία-Ελένη, λεγόταν το ένα. Πώς να τη φωνάζουν; αναρωτήθηκα. Μαριλένα. Μαριαλένα. “Πώς τη φωνάζετε;” ρώτησα τη μαμά την πρώτη μέρα. “Μαριλένη” μου λέει. Περιττό να σας πω ότι απέτυχα και στα τέσσερα διπλά ονόματα της χρονιάς. Οι συνδυασμοί που είχαν σκεφτεί οι γονείς ήταν απίθανοι. Έτσι αποφάσισα να τους αφήνω τα καρτελάκια στον υπολογιστή και να συμπληρώνω τα δύσκολα μόλις μάθω το “πραγματικό” τους όνομα, την ημέρα του αγιασμού.

    Τα καρτελάκια δεν είναι δα και καμιά επιστήμη. Θεωρώ ότι πρέπει να ταιριάζουν με την υπόλοιπη τάξη που έχετε ή σκοπεύετε να δημιουργήσετε. Να δένουν αρμονικά δηλαδή. Πριν 3-4 χρόνια, κόλλησα πάνω στα συρτάρια ετικέτες με διαφάνειες υποδοχής χάρτινων καρτελών, φιλοδοξώντας να αλλάζω κάθε χρόνο μόνο την εσωτερική ετικέτα με το όνομα του παιδιού. Αμ δε! Τους άλλαξαν τα φώτα! Η ιδέα ήταν καλή αλλά η εφαρμογή έχασκε. Κι έτσι μαθαίνεις από τα λάθη στην πράξη και προχωράς. Έτσι την επόμενη χρονιά, νομίζω βρήκαμε τη λύση. Σκρατς μόνιμα κολλημένο με σιλικόνη πάνω στα συρτάρια και κολλάμε τα καρτελάκια με τα ονόματα των παιδιών που δημιουργούμε ετησίως.

    Τα καρτελάκια δεν είναι όπως είπα και καμιά φοβερή επιστήμη. Αποτελούν όμως μια από τις βάσεις οργάνωσης της τάξης μαζί με τα παρουσιολόγια, τους πίνακες αναφοράς κτλ. Και ασφαλώς μπορείτε να αποφύγετε εντελώς οποιοδήποτε περίγραμμα και να κάνετε τα απλά καρτελάκια που όλοι κάναμε κάποια στιγμή στην σχολική μας καριέρα.

    Ανοίγω word- πάω “εισαγωγή”- “σχήματα”, επιλέγω αυτό που θέλω π.χ παραλληλόγραμμο, το αφήνω στο κενό διαμορφώνοντάς το όπως θέλω, με δεξί κλικ πάνω του επιλέγω “προσθήκη κειμένου” και γράφω το όνομα που θέλω, το στοιχίζω στη μέση και το μεγαλώνω όσο θέλω:

    Το 2013 είχα γράψει κάποια πράγματα για το πως μπορεί ένα καρτελάκι να γίνει ελκυστικότερο (δες εδώ). Τότε έγραφα για την επιλογή μιας ελκυστικής γραμματοσειράς, καθώς και την αξία που προσδίδει ένα καλό περίγραμμα στην καρτέλα. Το περίγραμμα είναι ένα μεγάλο μυστικό για όλα όσα θέλετε να φτιάξετε στο νηπιαγωγείο. Στο google, πατώντας τη μαγική λέξη “frame” θα σας εμφανιστεί ένα πλήθος αποτελεσμάτων. Επιλέξτε φωτογραφίες σε καλή ανάλυση (πάνω από 500). Παράδειγμα λοιπόν… Θέλω να φτιάξω καρτελάκια και θέλω ένα ωραίο περίγραμμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες επιλογές. Ας δούμε μερικές και τα αποτελέσματά τους.

    FRAME KINDERGARTEN

    FRAME NAME

    FRAME SCHOOL

    FRAME KIDS

    Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τα αποτελέσματα είναι πολλά, για όλα τα γούστα και μπορείτε να δοκιμάσετε όποιο σας ικανοποιεί. Σε ένα έγγραφο word ή και σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών εισάγετε το περίγραμμα που θέλετε, γράφετε μέσα στο όνομα του παιδιού και αντιγράφετε όσες φορές θέλετε αλλάζοντας το όνομα του παιδιού. Για τους πιο αμύητους, ας το δούμε:

    Ανοίγουμε ένα έγγραφο του word και κάνουμε εισαγωγή τη φώτο (frame) που βρήκαμε στο google και μας αρέσει (να θυμάστε που την αποθηκεύσατε, επιφάνεια εργασίας κτλ).

    Δε ξέρω ποια έκδοση του word χρησιμοποιείτε αλλά καλό είναι να έχετε μια από τις τελευταίες που είναι πολύ εξελιγμένες.  Στις 2 τελευταίες εκδόσεις του word, κάνοντας διπλό κλικ πάνω στη φώτο σας, σας ανοίγει την μορφοποίηση της φωτογραφίας όπου στην αναδίπλωση κειμένου επιλέγετε “Πίσω από το κείμενο” ώστε το κείμενο που θα γράψετε να έρθει μπροστά από τη φωτογραφία σας. Διαμορφώστε το μέγεθος της φωτογραφίας ώστε να χωράει εκεί που θέλετε το καρτελάκι (καρέκλα, συρτάρι κτλ). Και πως θα το ξέρετε αυτό; Μα με μια δοκιμαστική εκτύπωση ασφαλώς (πιο ασφαλής λύση). Εκτυπώστε και θα καταλάβετε αν πρέπει να μειώσετε ή να αυξήσετε το μέγεθος  της φωτογραφίας σας.

    Κατόπιν κάνετε κλικ με το ποντίκι σας σε ένα κενό σημείο ψηλά στο έγγραφο και γράφετε το όνομα του παιδιού. Χμ! Είναι πολύ μικρό και σε λάθος σημείο.

    Ας το διορθώσουμε λοιπόν. Πατώντας το κεφαλαίο Α μεγαλώνουμε όσο θέλουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς. Όταν έχουμε καλυφθεί, πηγαίνουμε στη Διάταξη Σελίδας και στο Διάστημα επιλέγουμε στο Πριν ή το Μετά την μετακίνηση Πάνω ή Κάτω του ονόματος. Αν μας φαίνετε στραβό, μετακινούμε ελαφρά τη φωτογραφία δεξιά, αριστερά, πάνω ή κάτω ώστε να κεντραριστεί το όνομα.

    Αντιγράψτε πολλές φορές την ίδια φωτογραφία (δεξί κλικ πάνω στη φωτογραφία και control+v και σύρετε την πιο κάτω από την προηγούμενη γιατί προφανώς θα κάθισε… πάνω της) και γράψτε τα διαφορετικά ονόματα. Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξεις καρτελάκια για κάθε χρήση.

    Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα έτοιμα υποδείγματα του word (δες εδώ) αλλά και τα εξειδικευμένα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών (photoshop) για τους πιο μυημένους που δίνουν και πιο απαιτητικά αποτελέσματα ασφαλώς. Παρόλα αυτά, τα έτοιμα frames από το google θα σας βγάλουν από τον μπελά να δημιουργήσετε από την αρχή καρτέλες στα προγράμματα αυτά.

    Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να φτιάξετε και πολλά ακόμα καρτελάκια για άλλες χρήσεις. Τα λέμε σε επόμενη ανάρτηση.

    Το προσωπικό μου καρτελάκι

    Μπορείτε να κρατήσετε ή να αποφύγετε τα περιγράμματα που αναφέραμε, να μην επεξεργαστείτε τα ονόματα των παιδιών ηλεκτρονικά και να αφήσουμε τα παιδιά, τις πρώτες μέρες, να γράψουν μόνα τους τα ονόματά τους, με όποιον τρόπο μπορούν (ή και λειτουργική αντιγραφή αν είστε της τελειότητας) ή να σχεδιάσουν κάτι που θα είναι το σκίτσο τους, το προσωπικό τους αποτύπωμα, το οποίο θα το κρατήσουμε ή μέχρι να τα αλλάξουμε με το όνομα του παιδιού ή μέχρι και το τέλος της χρονιάς αφού δεν χρειάζεται να βγάλουμε στα καρτελάκια το άχτι μας του “γράψε σωστά το όνομά σου παιδί μου”.

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular