More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΥπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού η 21η Δεκεμβρίου και οι δράσεις...

    Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού η 21η Δεκεμβρίου και οι δράσεις της

    Afisa xarise 21 dekemvriou lΜε απόφαση του, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θέτει υπό την αιγίδα του την καθιέρωση της “ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝστις 21 Δεκεμβρίου καθώς και τις δράσεις που θα διοργανώνονται.

    Η αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού τιμά την πρωτοβουλία και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 όταν η ιδέα της 21ης Δεκεμβρίου αγκαλιάστηκε από χιλιάδες εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γονείς, παιδιά, βιβλιοπωλεία, εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφους, βιβλιόφιλους, ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου. Εκατοντάδες, εκδηλώσεις, γιορτές, αναγνώσεις, αγορές, δωρεές, ανταλλαγές, επισκέψεις, φιλαναγνωστικές δράσεις ξεφύτρωσαν παντού, πάνω από 1500 αφίσες που στείλαμε, αλλά και εκατοντάδες που εκτυπώθηκαν αφού υπήρχαν διαδικτυακά διαθέσιμες για όλους, πλημμύρισαν με την κόκκινη λάβα της Φωτεινής Στεφανίδη και η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου γέμισε από φως.

    Οι δράσεις στην Κύπρο βρίσκονται ήδη υπό την αιγίδα του κυπριακού υφυπουργείου Πολιτισμού και τώρα το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δίνει τη δική του αιγίδα σε όλες τις δράσεις.

    Προετοιμαζόμαστε ήδη για μια ανεπανάληπτη 21η Δεκεμβρίου 2024 με εκατοντάδες εκδηλώσεις παντού.

    Χάρισε ένα βιβλίο. Δυνάμωσε το φως.

    Δυναμώνουμε το φως σε νου και καρδιά με τα βιβλία!

    Η μικρή ιστορία της 21ης Δεκεμβρίου

    Ο Απόστολος Πάππος από το ELNIPLEX, διάβασε για το Ισλανδικό έθιμο Jolabokaflod, τη Χριστουγεννιάτικη Βιβλιοπλημμύρα, όπου εδώ και 80 περίπου χρόνια όλοι σχεδόν οι Ισλανδοί αγοράζουν, ανταλλάσσουν και διαβάζουν βιβλία την παραμονή των Χριστουγέννων, μέσα στο δύσκολο χιονισμένο τοπίο της χώρας τους. Εντυπωσιάστηκε. Ενθουσιάστηκε. Ζήλεψε. “Γιατί όχι κι εμείς;” αναρωτήθηκε. Άρχισε να αναζητά τρόπο, δίχως να κρύψει την πηγή έμπνευσής του. Συζήτησε την ιδέα του με τις κοντινές συνεργάτιδές του. Και κάποια στιγμή έκανε μία συζήτηση με τη βιβλιοπώλισσα Χρυσούλα Καρολίδου (storyland). Σκεφτόταν κι εκείνη μια βιβλιοφιλική δράση που να έχει κάποιο νόημα, του εξομολογήθηκε. Να συμπράξουμε, αυτό ήταν το μυστικό. Η Χ. Καρολίδου το πρότεινε στην ομάδα “Είμαστε το βιβλιοπωλείο σου“, μικρά βιβλιοπωλεία απ’ όλη την Ελλάδα, για να το στηρίξουν εφόσον τους ενδιέφερε. Συζητώντας με κάποια μέλη της ομάδας, ο Α. Πάππος και η Χ. Καρολίδου διαπίστωσαν ότι έδειχναν σε γενικές γραμμές θετικά για κάποια δράση.

    Όμως, στις 24 Δεκεμβρίου δεν θα ήταν καλή μέρα για τους Έλληνες για κάτι τέτοιο. Χρειαζόταν μια μέρα με ισχυρό συμβολισμό, κοντά στην αγορά των Χριστουγέννων. Αυτή η μέρα ήταν η 21η Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και ο συμβολισμός της ήταν η αντιδιαστολή του με το φως των βιβλίων. Μετά από λίγες μέρες, ο Α. Πάππος έστειλε το σύνθημα/μότο της ημέρας στη Χ.Καρολίδου και τη μέρα. 21 Δεκεμβρίου –Χάρισε ένα βιβλίο. Δυνάμωσε το φως.”. Της άρεσε πολύ. Κατόπιν, ο πρώτος άρχισε να σκέφτεται για το ποιος θα μπορούσε να δώσει εικόνα σε όλη αυτή την ιδέα. Δεν του πήρε πάνω από τρία λεπτά για να το βρει. Τελικά ήταν… ποια. Και αυτή δέχτηκε τόσο πρόθυμα, με τόση χαρά. Και λίγες ημέρες μετά, του έστειλε μια εικόνα που τον πλημμύρισε με θέρμη, με φως και αγάπη. Έμεναν τα εικαστικά, να τοποθετηθούν σωστά. Όταν περάστηκαν και αυτά από συνεργάτρια γραφίστρια, η αφίσα ήταν έτοιμη να ταξιδέψει. “Πάμε να το κάνουμε”, είπε η Φωτεινή Στεφανίδη στον Απόστολο Πάππο.

    Η δράση αναρτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023 στο ELNIPLEX και ένα κύμα πρωτοφανούς διάδοσης άρχισε να καλύπτει τα πάντα. Η φιλαναγνωσία υψώθηκε ως τον ουρανό! Δεν είχε προηγούμενο όλο αυτό.

    Το ELNIPLEX επικοινώνησε με επιστολή του την πρωτοβουλία και τις δράσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Λίγες εβδομάδες μετά, λάβαμε την τιμητική αιγίδα και τώρα… πάμε να γεμίσουμε βιβλία όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ετοιμαστείτε από τώρα για μια μοναδική ημέρα!

    21 Δεκεμβρίου. Η ελληνική βιβλιοπλημμύρα ήρθε για να μείνει!

    RELATED ARTICLES

    Most Popular