Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη σε διάσκεψη για την προσχολική εκπαίδευση ότι το σχολείο θα καταστεί υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών, αντί των έξι, στο πλαίσιο των σχεδίων του για μια ριζική επανεκκίνηση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.
Βέβαια, η απόφαση αυτή του Εμμανουέλ Μακρόν για μείωση του κατώτατου ορίου υποχρεωτικής φοίτησης θα επηρεάσει μόλις το 2,4% των οικογενειών της Γαλλίας αφού ήδη το 97,6% των παιδιών της Γαλλίας επιλέγουν να γράφονται στον παιδικό σταθμό από τα τρία τους χρόνια και πάνω από το 99% στο νηπιαγωγείο στα 4 τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Προς τι λοιπόν αυτή η απόφαση του Γάλλου προέδρου;
Κι όμως υπάρχει βάση. Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ανισότητας μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων περιοχών και συνοικιών της ηπειρωτικής Γαλλίας, όπου οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμα κι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το κυλικείο.
“Ελπίζω ότι με αυτή την υποχρέωση, από την αρχή της σχολικής χρονιάς το 2019, μπορούμε να διορθώσουμε αυτή την απαράδεκτη διαφορά”, δήλωσε στη διάσκεψη «Συνέλευση για το νηπιαγωγείο», που οργανώθηκε στο Παρίσι για να συζητήσει για την προσχολική εκπαίδευση ενώ υποσχέθηκε ότι αυτή (η προσχολική εκπαίδευση) είναι και θα είναι ακόμα περισσότερο στο μέλλον το θεμέλιο του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς ο ίδιος την έχει θέσει ως μία εκ των προτεραιοτήτων της θητείας του.
«Αποφάσισα να καταστήσω υποχρεωτικό το νηπιαγωγείο και να μειώσω από τα έξι στα τρία χρόνια την υποχρεωτική εκπαίδευση στη Γαλλία από το σχολικό έτος 2019», ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της «Συνέλευσης για το νηπιαγωγείο» και μειώνοντας για πρώτη φορά την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στη Γαλλία από το 1882.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος διευθύνει τη «Συνέλευση», το νηπιαγωγείο είναι «εν δυνάμει το ισχυρότερο εργαλείο ισότητας και κοινωνικής προόδου που διαθέτουμε». Η θέση αυτή βασίζεται κυρίως σε μελέτες που δείχνουν ότι «η πρώιμη ενεργοποίηση από τα 0 έως τα 5 έτη συμβάλλει στη σχολική επιτυχία» και ότι αυτό «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που προέρχονται από μη προνομιούχες οικογένειες».
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα εφευρίσκουμε βολικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες αν πάει το παιδί στο νηπιαγωγείο στα 4 και όχι στα 5, τότε θα πάθει δυσλεξία, πυρετό, φαρυγγίτιδα, ίσως και σκωληκοειδίτιδα. Τη στιγμή που η Γαλλία διοργανώνει ειδικές διασκέψεις με παρουσία του Προέδρου της χώρας και όλων των αξιωματούχων και φορέων της παιδείας, τοποθετώντας την προσχολική αγωγή και το νηπιαγωγείο στην κορυφή των πρωτοβουλιών, στην Ελλάδα προσπαθούμε να μοιράσουμε δυο γαϊδουριών άχυρο. Και το μοιράζουμε και λάθος ενίοτε.